Büyük Acıdan Ders Alınmıyor

Büyük Acıdan Ders Alınmıyor

Büyük Acıdan Ders Alınmıyor

A+A-

17 BİN 480 KİŞİ ANILIYOR

 

Bu gece saat 03.02 Türkiye’nin asrın felaketini yaşamasının 18. yıldönümü... Türkiye hayatını kaybeden 17 bin 480 kişiyi anıyor...

 

17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma sebep olmuştu. Bu büyük felakette 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 43 bin 953 kişi yaralanmıştı. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve “asrın felaketi” olarak tanımlanan Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova ile civar il ve ilçelerde yıkımlara neden oldu.

 

200 BİN KİŞİ EVSİZ KALMIŞTI

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremde, 16 milyona yakın insan değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi. Deprem büyük bir ekonomik kayıba da yol açmıştı.

 

DEPREM ŞEHİTLERİ YALOVA’DA ANILDI

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü Yalova’da törenle anıldı. Deprem Anıtına gelen Yalovalılar depremde kaybettikleri yakınları için gözyaşı dökerken, depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yer aldığı mermer bloklar ise çiçeklerle süslendi.

Gece saat 02:00’de ise Yalova Belediyesi ve Yalova Müftülüğü tarafından ortaklaşa tertip edilen anma töreni kapsamında Kuran-ı Kerim ve ilahiler okundu. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AKP Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AKP Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saatler 03.02’yi gösterdiğinde dualar edilerek anma programı sona erdi. Depremde çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi ise hafta boyunca vatandaşların ziyaret etmeleri için açık tutulacak.

SAKARYA’DA DA DUALAR OKUNDU

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybedenler, 18'inci yıl dönümünde Sakarya'da da dualarla anıldı. Sakarya İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (SİMDER) tarafından Demokrasi Meydanında düzenlendi.

anma etkinliklerinde İl Afet ve Koordinasyon Merkezi (AFAD) ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı çalışmaları ve araçları tanıtıldı. Deprem fotoğraflarının yer yer aldığı slayt gösteriminin ardından Kur'an-ı Kerim tilavetleri yapıldı. Deprem şehitlerinin yakınları deprem anında ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

6 BİNE YAKIN DEPREM ŞEHİTLERİ GÖLCÜK’TE ANILDI

Depremin merkez üssü olan Gölcük’te hayatını kaybedenler deprem şehitleri anıtı önünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Vatandaşlar o gece yaşadıklarını anlattı. Depremin meydana geldiği an olan 03.02’de vatandaşlar, büyük kayıpların yaşandığı Kavaklı sahilindeki deprem şehitleri anıtı önünde toplandılar.

Anma törenlerine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, Körfez sularına karanfil attılar.

Anma töreninde konuşan ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Depremde büyük bir bedel ödedik. Gölcük özeline baktığımızda 6 bine yakın insanımız deprem şehidi oldu. Bir o kadar yaralı, engelli insanlarımız oldu. Bugün 18. yılında şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

Deprem gecesi enkaz altından 10 kişinin çıkarılmasına yardımcı olduğunu anlatan Müjgan Kaya da, “Hayatta olanlar beni mutlu ediyor. En azından kendimi bir işe yaramış gibi görüyorum ve suçlamıyorum. Diyorum ki en azından bir can kurtardım. 11 sene başka bir yerde yaşadım ve onların ruhu beni çok rahatsız etti. Tekrar Kavaklı’ya geldim ve çok mutluyum.

En azından hatıralarım acı da olsa geçerken ‘Allah rahmet eylesin’ diyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından anma törenine katılanlar deprem şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Katılımcılar daha sonra Deprem Şehitleri Anıtına çelenk bırakarak Körfez denizine ölenler için karanfil attılar.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.