Can Azerbaycan’ın 97.Gurur Yılı!

Can Azerbaycan’ın 97.Gurur Yılı!

1918 yılında ilan edilen cumhuriyetin yıl dönümü dolayısıyla Bakü’de görkemli kutlama törenleri yapılırken, Ankara ve İstanbul’da da resepsiyonlar düzenlendi

A+A-

Azerbaycan’da, 28 Mayıs 1918’de ilan edilen cumhuriyetin 97. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, bu kapsamda Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’nda da resepsiyonlar düzenlendi.

Yıldönümü nedeniyle Azerbaycan’ın çeşitli kentlerinde görkemli törenler yapılırken, Başkent Bakü’nün en işlek caddelerinde askeri bandolar konser verdi. Etkinliklere Azerbaycan halkı yoğun ilgi gösterdi.  97. yıl coşkusu, Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda verilen resepsiyonda da yaşandı. İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Hasan Sultanoğlu Zeynalov’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona çok sayıda davetli katıldı. Ankara’daki resepsiyona ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de katıldı. Resepsiyonda konuşan Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Türkiye ile ülkesinin tek millet, iki devlet olduğunu belirterek “Kutlamanın amacı bağımsız devlet olmanın kolay olmadığını anımsamak. Her devleti kuran halk çok büyük bedeller ödeyerek amacına ulaşmıştır. Azerbaycan halkı da devlet kurmak için büyük bedeller ödedi” dedi.

 

Aliyev çizgisi

Faig Bağırov, 1918 yılında bağımsız devlet olan Azerbaycan’ın uzun yıllar dağılan SSCB’nin işgali altında kaldıktan sonra 1991’de yeniden hürriyetine kavuştuğunu anımsattı. Eski Cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev ile Azerbaycan’ın istikrarı yakaladığını anlatan Bağırov, şunları söyledi: “Haydar bey, ülkenin kurtarıcısı olmuştur. Haydar Aliyev’in çizdiği yolu devam ettiren İlham Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli adımlar attı. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde bugün altın çağ yaşanmaktadır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun bu yıl içinde faaliyete başlaması, iki ülke arasındaki sarsılmaz bağı ortaya koymuştur.”

 

Stratejik iki ortak

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, Azerbaycan’ı  1991 yılında bağımsızlını ilan etmesinin ardından ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Haydar Aliyev’in büyük bir önder olduğunu ifade eden Akdoğan, Türkiye ve Azerbaycan’ın stratejik iki ortak olarak yollarına devam ettiklerini söyledi. İki ülkenin bölgesel değil küresel projeleri birlikte hayata geçirdiklerini kaydeden Akdoğan, şöyle dedi: “İki kanatlı bir kuş nasıl harekete geçerse Türkiye ve Azerbaycan işbirliği, kardeşliği de aynıdır. Azerbaycan’ın hassasiyeti bizim de hassasiyetimizdir. Yukarı Karabağ meselesinde Azerbaycan’ın yanında olduk. Milli bir dava olarak, kendi meselimiz olarak görüyoruz. Haksızlığa son verilmesini istiyoruz. Azerbaycan’ın hakkını her uluslar arası platformda savunuyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.