Çocuklardaki Ayrılık Kaygısına Dikkat

Çocuklardaki Ayrılık Kaygısına Dikkat

Okulların açılması ile tüm çocukların değişim içinde olmakla beraber ilk kez ailesinden ayrılacak çocuklar için çok daha farklı ve büyük bir değişim. 

A+A-

En  Zor Dönem

Bu dönem çocuklar için hayatlarındaki en önemli dönüm noktasıdır. Bu dönüm noktasını, bazı çocuklar coşkulu bir şekilde bazılarıysa kaygı ile karşılayabilirler. Konu hakkında Çocuk Psikiyatri AD. Başkanı Prof.Dr.Burcu Çakalöz, çocuğun okula gitmek istememesi ve bu konu ile alakalı yoğun direnç göstermesinin, hem çocuk, hem de aileleri için çok sıkıntılı bir durum olduğunu, bir çocuğun okula gitmek istememesinin pek çok nedeninin olduğunu, bunlardan bazılarının derslerdeki başarısızlığı, derslere karşı olan isteksizliği, dikkat problemleri, öğrenme sorunları, arkadaş ilişkilerindeki sorun, öğretmenler ile çatışma, davranış sorunları olduğunu, çocukların okula gitmeyi istemesinin en önemli nedenininse ayrılık kaygısıdır olduğunu belirtti.


Okul gibi yeni bir ortama girildiğinde çocuğun biraz kaygılanması normaldir. Durumun aciliyetini, okul reddi ile alakalı sorunlar ya da kaygının yoğunluğu ve şiddeti tespit eder.

Yavaş Yavaş Alıştırın

Bu gibi durumlarla karşılaşan aileler evvela çocuklarına kızmak, azarlamak yerine yaşadığı sorunu anlamaya çalışmalıdır. Okul ile alakalı; kararlı ve destekleyici bir tutum sergilemek en doğrusudur. yani, okula her halükarda gidilecek, fakat anne ya da babayla gitmesi ve zorlamadan, yavaş yavaş okula alışması sağlanmalı,  okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve ailenin işbirliğinin sıkı olması gerekmektedir. Anne babasından ayrılmayan, haftalarca hatta aylarca sorun yaşamış olan, yoğun endişeleri nedeni ile günlük işlerini aksatmış olan çocukların muhakkak çocuk psikiyatrisi uzmanlarına gösterilmesi ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.