Denizli'de Çürük Raporu Verilen Hastane

Denizli'de Çürük Raporu Verilen Hastane

Denizli'de Çürük Raporu Verilen Hastane

A+A-

Deprem kuşağında bulunan Ülkemizde birinci derecede deprem bölgesinde olan Denizli’de Kamu binalarının depreme dayanıklılık testinden geçirilmesi, çürük olanların yıkılması, güçlendirme yolu ile depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda çalışma başlatan Sağlık Bakanlığının Denizli’de yaptırdığı depreme dayanıklılık testine tabi tutulması gerekilen hastanelerimizden biri olan Denizli Devlet Hastanesinde de 27.02.2017 tarihinde  Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığına sunulan bir dilekçe ile talep edildi.


Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün, Denizli Devlet Hastanesi A,B,C,D,E,F,G ve H blokları performans analizi ve güçlendirme projesi değerlendirilmesi istenmişti.

PAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yapılan analiz raporunda; Denizli Devlet Hastanesinde adı geçen bloklarda alınan numuneler, beton analizleri ve ana taşıyıcılardan alınan son tetkikler sonucunda yapılan titiz araştırmalardan sonra bloklar tek tek incelendi.


Bu titiz incelemenin sonucunda birkaç blokta güçlendirme ile uygun hale gelebileceği raporu verilirken diğer bloklarda güçlendirme yapılsa bile fayda etmeyeceğini, olası bir depremde büyük zararlar meydana gelebileceğini ifade eden PAÜ Anabilim öğretim üyelerinden İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Haydar Kayhan imzası ile hazırlanan rapor 24.03.2017 tarihinde yetkililere teslim edilmiştir.


ŞİMDİ YETKİLİLERE SORUYORUZ

Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı anabilim dalının verdiği bu rapora karşılık yetkililer olarak sizler nasıl bir önlem aldınız?

Birinci derecede deprem bölgesi olan Denizli’de bu hastanede olası bir depremde bir tek can kaybının bile olmasının sorumlusu kim olacak?

Verilen raporda birkaç bloğun yıkılması gerektiği ifade edilirken neden hala o bloklarda hastalara hizmet veriliyor?

PAÜ İnşaat Mühendisliği bölümü yapı anabilim dalının sonuç raporunu yorumsuz olarak siz okuyucularımıza sunuyoruz. Takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.


SONUÇ OLARAK

İncelenmek ve Değerlendirmek üzere teslim edilen söz konusu hastane binalarına ait hesap raporu ve projelerinin kontrolleri sonucunda hesap raporlarının ve projelerinin hazırlanmasında izlenen yolun uygun olduğu görülmüştür.

Performans analizleri yapılan betonarme A,B,C,F ve H bloklarının mevcut durumda Deprem Yönetmeliği tarafından öngörülen performans düzeylerine sahip olmadıkları görülmektedir.

Performans analizi sonuçlarına göre, yapıda uygun olmayana hasar düzeyine sahip birçok kiriş ve kolon bulunmaktadır. Yetersiz sargı donatısı ve düşük kalitede donatı kullanımı (S220a) da yapının mevcut performansını etkileyen faktörlerdir. Ayrıca bu yapılarda mevcut beton dayanımının çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Özellikle çok düşük beton dayanımı, teknik olarak kabul edilebilir. Güçlendirme projelerinin hazırlanmasına engel olmaktadır. Buna rağmen olası güçlendirme stratejilerinin maliyetine ilişkin değerlendirme yapabilmek amacı ile C blok binalarından bir tanesi seçilip güçlendirilmiş durum analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapının kullanım fonksiyonlarını dahi etkileyecek ve de çok ciddi ekonomik maliyet(yeniden yapım maliyetinin %53’üne kadar)ortaya koyan güçlendirme stratejileri için bile Deprem Yönetmeliği’nin öngördüğü performans düzeylerine erişilemediği belirlenmiştir. Sonuç olarak,C blok ve aynı yetersizliklere sahip yukarıda bahsedilen bloklar için güçlendirme uygulamasının uygun olmayacağı kanaatine varılmıştır.

D blok yığma yapının Deprem Bölgelerinde Yapılacak Olan Bina Türü Yapılar Hakkında Yönetmelik 20007(DBYBHY-2007)hükümlerine göre deprem performans değerlendirmesine göre taşıyıcı duvarlarda oluşan yüksek kayma gerilmeleri, ve Deprem Yönetmeliği’ne göre yığma yapıların sağlaması gereken bir çok koşulu sağlamaması (kat yüksekliği, duvar kalınlığı,duvarların planda minimum uzunluğu, duvar boşluklarının köşelere minimum mesafesi vb.)

Performans analizleri yapılan betonarme E ve G bloklarının deprem performans seviyeleri yetersiz olmalarına rağmen mevcut beton dayanımlarının yüksek olmasından dolayı güçlendirilmiş ve güçlendirilen yapının deprem performanslarının yeterli seviyeye getirildiği ve hazırlanan güçlendirme projelerinin uygulanabileceği kanaatine varılmıştır.

Bu bloklarda olası güçlendirme stratejilerinin maliyetine ilişkin değerlendirme yapabilmek amacı ile güçlendirilmiş durum analizleri gerçekleştirilmiştir. Hem E hem de G blokların kullanım fonksiyonlarını kısmen etkileyecek güçlendirme stratejileri için Deprem Yönetmeliği’nin öngördüğü performans düzeylerinin sağlanabildiği belirlenmiştir. Firma tarafından, güçlendirme stratejisine yönelik olarak yapılan maliyet analizleri, yapının yeniden yapım maliyetinin her iki blok için de %40’ın altında bir güçlendirme maliyeti ortaya çıktığını göstermektedir. Buna göre, bu bloklarda,kullanımında ortaya çıkan fonksiyon kayıplarının bir problem oluşturmayacağının düşünülmesi durumunda,gerekli performans düzeylerinin sağlanabileceği şekilde hazırlanan güçlendirme projelerinin uygulanabileceği kanaatine varılmıştır.

Gereği bilgilerinize arz olunur.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.