Denizli'de de Başladı

Denizli'de de Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ASELSAN tarafından ortaklaşa hazırlanmış olan EBİS, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında hazırlanan tebliğ ile 25 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe girdi.

A+A-

Denizli Valiliğindan yapılan açıklamaya göre, İnşaat Sektöründe Yeni Dönem Ebis(Elektronik Beton İzleme Sistemi) Denizli ‘de de Başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ASELSAN tarafından geliştirilen sistemde, Yapı Denetim firmaları, Laboratuar Kuruluşları ve Müteahhitler arasındaki ticari ilişki nedeniyle suistimale açık denetim sisteminin EBİS sistemi yürürlüğe girdi. Elektronik olarak anında veri aktarımına dayalı geliştirilen izleme sisteminde, binalardaki  beton dökümlerinin her aşamasında alınacak beton numunelerinin içine ASELSAN tarafından özel olarak hazırlanan çipler yerleştirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yetki belgeli laboratuvar kuruluşu personeli; şantiye sahasına gelen betondan aldığı numunelerin içine yerleştirdikleri bu çipleri ASELSAN tarafından hazırlanan özel ekipmanlarla okutarak Cevre ve Sehircilik Bakanlığının hazırladığı veri sistemine aktaracak.

Kırım Testi Uygulanacak

Kayıt altına alınan numunelerin doğru yerden alındığını yapı denetim firması personeli numune şahitliği işlemi ile aynı yazılım üzerinden akıllı telefon yada tablet ile yapacak ve daha sonra alınan numuneler laboratuvar kuruluşu tarafından uygun şekilde bekletildikten sonra  kırım testine tabi tutulacak. Kırım işlemi yine Aselsan tarafından üretilen özel kırım cihazları ile yapılacak. İçinde çip olmayan numuneler kırılamayacak, kırım sonuçları anında Bakanlığın hazırlayıp izlediği yazılım sistemine aktarılacak. Dolayısıyla her bir numune, şantiye alanında sistemde bir çip kodu ile etiketlenmiş olacak ve alınan numunelerin ayrı ayrı hangi yapıya ait oldukları ile yapının hangi seviyesinden alındığına ilişkin bilgiler kayıt altına alınacak. 

Beton denetiminin artırılması için gerçekleştirilen bu çalışma ile sahadan numune alınmadan rapor üretilmesi riski ortadan kaldırılarak beton kalitesinin artırılması yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır. Vatandaşlar almak istedikleri evin beton dayanım testlerini binanın yapı denetim firmasından talep edebilecek ve eve ait bütün beton dayanım sonuçlarını görebilecekler. www.ebistr.com  adresinden de konu ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapılmaktadır, ayrıca 0850 644 32 47 numaralı EBİS Çağrı Merkezine günün her saati ulaşılarak bilgi alınabilmektedir. denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.