Denizli'de Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası

Denizli'de Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası

Denizli'de Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası

A+A-

Denizli’de gidilip görülmesi gereken bu tarihi ve doğa güzelliklerinin olduğunu biliyor muydunuz?

Denizli denince ilk olarak Pamukkale’yi hatırlıyoruz; ancak eşsiz doğa güzelliğinin yanı sıra Denizli’de görülecek pek çok başka güzellik de var.

Denizli’nin tarihi açıdan ve gezilecek yer açısından sadece Pamukkale’den ibaret olmadığını gösteren bir listeyi sizler için hazırladık.


1 - Çizmeli Kaplıcaları 

Çizmeli Kaplıcaları ile ilgili görsel sonucu

Denizli'nin Buldan ilçesindeki Çizmeli Kaplıcaları, bölgenin zengin termal noktalarından biridir. 

Kaplıca sularının kalp, damar, hemoroit, karaciğer yetmezliği, romatizma, basur ve deri hastalıklarına iyi geldiğiyle bilinmekte.

2 - St. Philippe Martyrion Kilisesi

St. Philippe Martyrion Kilisesi ile ilgili görsel sonucu

Hierapolis Antik Kenti’nin kuzeyindeki bir tepe üzerinde bulunan St. Philippe Martyrion Kilisesi, bölgenin en eski ve en önemli kalıntılarından biri.

St. Philippe, İsa’nın 12 havarisi arasında yer alan bir isimdir. M.S. 80 yılında Hıristiyanlığı yaymak için bölgeye gelen St. Philippe, amacına ulaşamadan öldürülmüştür. M.S. 4. yüzyılın sonu 5. yüzyılın başlarında Aziz Philippe’in anısına Martyrion’un inşa edildiği tahmin edilmektedir. St. Philippe’in de mezarının burada olduğu düşünülüyor.

3 - Akhan Kervansarayı

İlgili resim

Pamukkale Travertenleri ile ünü ülke sınırlarını aşan Denizli, bu doğal ve beyaz güzelliğinin yanı sıra birçok tarihi eserleriyle de keyifli bir keşif yolculuğu sunar.

Akhan Kervansarayı, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunmakta. 13. yüzyılla tarihlendirilen Akhan, Selçuk Devleti komutanlarından Kara Sungur’un isteği üzerine inşa edilmiştir.

Yapımında beyaz kesme taş kullanıldığı görülen kervansaray günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiş. Akhan, açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşmakta. 

4 - Keloğlan Mağarası

Denizli Keloğlan Mağarası ile ilgili görsel sonucu

1970 yılında keşfedilen fakat birkaç yıl gibi yakın bir zamanda turizme açılan Keloğlan Mağarası Denizli’nin Acıpayam ilçesindeki Dodurgalar Kasabası’nda yer alıyor. Bilenler bilir; Keloğlan Mağarası bir dönem Saadettin Teksoy tarafından televizyonda tanıtılmıştı.

Keloğlan Mağarası’nın anlatılan rivayeti şöyle… Çoban olan Keloğlan bir gün yağmur yağarken saklanacak bir yer arar. O sırada bu mağarayı görür ve içine girer; fakat mağarada o kadar çok ileri gider ki çıkış yolunu bulamaz. Köylüler çobanı aramak için yola koyulur. Mağaraya giren köylüler keloğlanı bulduğunda keloğlanın saçı sakalı birbirine girmiştir.

5 - Denizli Ufo Müzesi

Ufo Müzesi İçi Denizli ile ilgili görsel sonucu

İlk olarak 2002 yılında İstanbul’da açılan Ufo Müzesi, 2005 yılında Denizli’ye taşındı. Denizli Ufo Müzesi olarak anılmaya başlamış ve şehrin turizmini daha fazla geliştirmek amaçlanmıştır. Müze, Denizli’nin merkezinde yer alır.

Denizli Ufo Müzesi Amerika, Japonya ve İngiltere’den sonra dünyanın 4. Uluslararası Ufo Müzesi özelliğini taşımakla birlikte Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu’da açılan ilk Uluslararası Ufo Müzesi’dir. Müze’de dünya Ufo tarihçesi anlatılmaktadır. Aynı zamanda hayvan kaçırma, mutasyon, insan kaçırma, uçan daire düşmeleri gibi canlandırmalar yapılmıştır.

6 - Honaz Dağı Milli Parkı 

Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan milli park, Ege bölgesinin en yüksek noktasıdır. Honaz Dağı Milli Parkı, bitki örtüsü bakımında oldukça zengindir.

Bu sebepten dolayı botanikçiler bölgeye yoğun bir ilgi göstermektedir. 964 tür bitkisinden 122 tanesi endemik bitkileri oluşturur. Aynı zamanda yabani hayvan sayısı da oldukça fazladır. Yaban domuzu, tilki, tavşan, sansar, porsuk milli parktaki hayvan türlerinden sadece birkaçıdır.

7 - Tabea Antik Kenti

İlgili resim

 

Eski bir yerleşim yeri olan Tabea Antik Kenti, günümüzde çok merak edilen ve kazı çalışmalarının durmadan devam ettiği tarihi bir yerleşim alanıdır.

Tabea Antik Kenti Denizli’nin Kale ilçesinde bulunup, köklü tarihinin altında her geçen gün yeni kalıntıları gün yüzüne çıkartılıyor. Doğal bir kale görünümünde olan kent, Denizli-Muğla karayolunun 78 kilometre uzaklığında bulunur.

Aynı zamanda Helenistik dönemden beri hiç durmayan bir yerleşime tanık olmuştur. Antik dönemde kendi adına ilk altın sikkeler bastırılmıştır ve Roma Hamamı ile Osmanlı dönemine ait olan Cevherpaşa Camii bugüne kadar gelebilen kalıntılar arasındadır. Tabea Antik Kenti son yılların en fazla ilgi gördüğü tarihi alanlardan biridir. Özellikle üniversite öğrencileri kazı çalışmalarına yoğun ilgi göstermektedir.

8 - Kaklık Mağarası

İlgili resim

 

Denizli’nin doğal güzelliklerinden olan Kaklık Mağarası Honaz ilçesinin sınırlarında bulunmaktadır.

Kendine özgü yapısı olan Kaklık Mağarası’nın içerisinde büyük bir traverten bulunmaktadır. Kuzeyinde bulunan küçük şelaleler görülmeye değer.

Aynı zamanda mağaranın içerisinde bulunan kükürtlü suların cilde iyi geldiği bilinmektedir. Kaklık Mağarası’nı gezmek keyfinizi yerine getirirken muhteşem detayları gözlerinizi dolduracak.

9 - Ağlayan Kaya

 İlgili resim

Denizli’de bulunan Ağlayan Kaya Şelalesi, Sakızcılar Şelalesi olarak da bilinmektedir.

Eşsiz bir görüntüsü olan Ağlayan Kaya’ya Pamukkaleyolundan ya da Çal ilçesi üzerinden gidilmesi mümkündür.

Doğanın tadını çıkartabileceğiniz muhteşem manzaralı Ağlayan Kaya Şelalesi, şehrin kalabalığından kaçıp kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği yerler arasındadır ve 30 metre yükseklikten akan şelale suları doğanın en güzel armağanlarından.

10 - Güney Şelalesi


 

Denizli’nin Güney ilçesinde bulunan Güney Şelalesi, il merkezine 70 kilometre uzaklıkta gizlenmiş gizli bir cennet bahçesi…

Doğal bir görüntüsü olan ve doğanın en güzel yüzünü gözler önüne seren Güney Şelalesi aynı zamanda birinci derecede SİT alanıdır. 20 metre yükseklikten dökülen suları küçük bir kızın yüzündeki nazlı gülümseyişi anımsatıyor.

Suyunun kireçli olması şelale yatağında kalker basamakları oluşturmuş. Yeşil bir doğanın içerisinde akan bu şelale Damlataş Mağarası’nı oluşturmuş.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum