Dikkat! Çocuğunuz Teknoloji Bağımlısı Olabilir

Dikkat! Çocuğunuz Teknoloji Bağımlısı Olabilir

Teknoloji kullanımının son senelerde bağımlılık olarak tanımlandığını ifade eden Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, çocukların teknolojik cihazları ve interneti kullanması ile alakalı bazı uyarılar yaptı.

A+A-

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, erken yaşlarda teknolojik cihazları kullanabilme ile çocuğun zeki olduğu arasında bir bağ olmadığını bilhassa küçük yaşta kullanımın çocukların dil-bilişsel-sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Terzioğlu, teknoloji ve internetin doğru bir biçimde ve kontrollü kullanıldığında çocukların bilişsel gelişimi ve eğitimi için çok mühim katkılar yapacağını ve ulaşılması güç olan bilgi kaynaklarına ulaşmayı, dünyanın bir ucunda olan gelişmelerden haberdar olmayı sağlayacağını belirtti.

Ama bunun bazı problemleri de yanında getirdiğini vurgulayan Terzioğlu, çocuğun, internet ve bilgisayar ile tanışmadan evvel sınır ve kuralların koyulması gerektiğini, sonrasında alışkanlıkları çevirmek, kurallar koymak ve çocuktan bunlara uyum göstermesini beklemenin daha zor olduğunu söyledi.

Çocuğun gelişiminin gerektirdiği oranda yavaş yavaş öğrenmesi gerektiğini belirten Terzioğlu, erken yaşta bilgisayar ve internet kullanabilmenin özellikle 0-6 yaş aralığında çocukların dil-bilişsel -sosyal gelişimini geciktirebileceği ve öğrenmeyi engelleyebileceği uyarılarında bulundu.

Sonraki dönemlerde ise sosyal çevre, akran ilişkileri, ders başarısı, dikkat ve motivasyon ile alakalı, sorunların gözlenebildiğine dikkatleri çeken Terzioğlu, ilave olarak şiddet içeren oyunlar, pornografik içerikli videoların, çocuk ve ergenin ruh sağlığına zarar verdiğini, bu durumları engellemek için bilgisayar, tablet ya da telefon kullanımının ortak alanlarda ve ortak araçlarda yapılması ve sık sık kontrol edilip, çocukların erişim alanlarının yapılandırılması gerektiğini belirtti.

Her İnternet, Bilgisayar, Tablet, Telefon Kullanımı Bağımlılık Mıdır?

Terzioğlu, bağımlılık diyebilmek için bireyin dış dünyadan uzaklaşarak bilgisayar ve internet için diğer sorumluluklarını ihmal etmesi, sosyal yaşamdan kopması, gelişiminin olumsuz etkilenmesi gerektiğini ifade ediyor ve bireyin bu iletişim araçlarının yokluğunda huzursuzluk, öfke ve agresyon yaşadığını, giderek artan süre ve sıklıkta bu araçları kullanmak istediğini, bu kriterleri karşılamıyorsa bağımlılık değil, internet, bilgisayar veya teknolojiyi kötüye kullanımının mevcut olduğunu belirtti.

Tüm diğer bağımlılık tedavilerinde de olduğu gibi ilk yapılması gereken bireyi uzak tutmak, yeni ilgi alanları ve sosyal çevre oluşturmak olduğunun altını çizen Terzioğlu, çocuk ve aile bu süreçte çocuk ve genç ruh sağlığı doktoruna başvurmalıdır diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.