Doların Yeni Haftaya İlk Tepkisi

Doların Yeni Haftaya İlk Tepkisi

Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişimi sonrasında uluslararası piyasalarda 3 liranın üzerine çıkan dolar, sabah saatlerinde 2,95 liranın altında başladı.

A+A-

Cuma kapanışta 2,88 seviyesinde olan dolar/TL, darbe girişimi sonraki hareketlilikte uluslararası piyasalarda 3,05 seviyelerine tırmandıktan sonra 3,01'den kapanmıştı.

 

Dolar uluslararası piyasalarda 07.31'de 2,9562 seviyesinden işlem görüyor.

 

MERKEZ BANKASI VE ŞİMŞEK'TEN MESAJLAR GELDİ

 

DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Piyasalardaki endişeleri gidermek adına Merkez Bankası ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten açıklamalar geldi.

 

Merkez Bankası dün yazılı olarak geçtiği metinde 7 tedbir önlemi aldığını açıkladı.

 

7 madde şöyle sıralandı:

 

*Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak

 

*Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak

 

*Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak

 

*Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek

 

*Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacak

 

*Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek

 

*Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak.

 

ŞİMŞEK: TEDBİR ALINDI

 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalara 'paniğe gerek yok' mesajı verdi. Şimşek, piyasanın normal işlemesi için her türlü tedbiri aldıklarını ve gerekeni yaptıklarını söyledi. Dün telekonferansla 500 uluslararası yatırımcı ile görüşen Şimşek, yabancının kafasındaki sorulara da net bir şekilde yanıt verdiklerini vurguladı. Şimşek, "Normalleşmenin göstergesi olarak kendimize güveniyoruz" dedi.

 

TELEKONFERANS DÜZENLENDİ

 

Öte yandan Şimşek dün 560 uluslararası yatırımcının katıldığı bir telekonferans da düzenledi.

 

Nurettin Canikli ise yaptığı yazılı açıklamada "Bankalarımız ve Borsa İstanbul (BİST) normal çalışma düzeninde çalışmaya devam ediyor. Borsa ve bankalarımız açıktır. İstanbul Takas ve Saklama Bankası, Merkezi Kayıt Kuruluşu faaliyetlerine devam ediyor" dedi ve ekledi:

 

"ATM'ler, kredi kartları sistemi, internet Bankacılığı ve EFT sistemi açıktır ve normal faaliyetlerine devam ediyor. Kısacası bütün sistemler açıktır, her şey normal olarak olağan seyrinde devam ediyor."

 

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise Türkiye ekonomisinin tuzaklarına gerekli cevabı verecek güçte olduğunu belirterek, "Tüm kurumlarımız tedbirlerini aldı ihanetin etkisi minimum seviyede kalır" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.