Dünya Biliyor Türkiye'nin Haberi Yok!...

Dünya Biliyor Türkiye'nin Haberi Yok!...

Denizli Babadağlı iş adamı Akif Ekin ve eşi Suzan Ekin tarafından kurulan Ekin Teknoloji, dünyada Denizli’yi ve Türkiye’yi başarıyla temsil ediyor.

A+A-

‘Türkiye’nin yazılım ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştiren’ Ekin Teknoloji, geliştirdiği yazılım ve ürünlerle Ortadoğu’dan Avrupa’ya dünyanın dört bir tarafında güvenli şehirler için çalışıyor. Bugüne kadar 500’den fazla ‘şehir güvenlik komuta kontrol merkezi’ kuran şirket, “güvenli şehir teknolojileri” alanında dünya lideri haline geldi.

 

Ekin Teknoloji’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin memleketi Denizli’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleşen buluşmada, dünya şehirlerinde kullanılan güvenlik teknolojileri, yerli yazılımın Türkiye’deki geleceği, havaalanları, alışveriş merkezleri gibi toplu yaşam alanlarındaki güvenlik sistemleri gibi güncel konular da ele alındı. “Memleketimde bu buluşmayı gerçekleştirmek benim için çok anlamlı” diyerek söze başlayan Denizlili iş adamı Ekin, Denizli’den dünyaya uzanan başarı hikayesini anlattı.

 

Ekin Teknoloji’nin Türkiye’nin yazılım ihracatında en büyük yerli ve milli yazılım şirketi olduğunu vurgulayan Ekin “Türkiye’nin yazılım ihracatının dörtte birini biz yapıyoruz. Yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri olan güvenli şehir teknoloji ürünlerinin yüzde 90’ını yurt dışına satıyoruz. Güvenli şehir teknolojilerinde dünya lideri haline geldik. Ekin’in geliştirdiği şehir güvenlik teknolojileri, Abu Dhabi, Bakü gibi dünyanın birçok kentinde kullanılıyor. Türkiye’den dünyaya teknoloji ihraç eden bir Türk şirketi olmaktan, sanayi, ticaret ve ihracat merkezi olan, girişimciliği ve ticari başarısı ile ün yapan bir şehrin evladı olarak bugün bunları sizinle paylaşacak bir noktaya gelmiş olmaktan da büyük bir onur duyuyorum” dedi.

 

“DÜNYADA TAKİP EDEN DEĞİL, TAKİP EDİLEN BİR ŞİRKETİZ”

 

Almanya’da uçak ve uzay mühendisliği okuduğunu, farklı ülkelerde çok sayıda önemli kuruluşta çalıştığını söyleyen Ekin, “Türkiye’nin yazılım alanında başarı hikayesi oluşturabileceğine inanıyordum. O yüzden memleketime döndüm ve 1998 yılında İstanbul’da Ekin Teknoloji’yi kurdum. Bugün ise İstanbul merkez olmak üzere, Stuttgart, Abu Dhabi, Ankara, Bakü, Dubai, New York’ta bulunan ofislerimiz ile hizmet veriyoruz. 500’den fazla ‘şehir güvenlik komuta kontrol merkezi’ kurduk. Yüz tanıma, plaka tanıma, hız tespiti, park ihlal tespiti, akıllı kavşak kontrolü, sistem kontrol yazılımları ve tüm bunların birbiriyle entegre çalışmasını sağlayan ‘Güvenli Şehir İşletim Sistemi’ ile “Güvenli Şehir-Safe City”

teknolojilerine yön veriyoruz. Şu anda 10’dan fazla ülkedeyiz. Azerbaycan’da neredeyse 10’uncu yılımızı dolduruyoruz. Ortadoğu’da 5 yıldır varız. Bu bölgelerde çok iyi yerlere geldik. Şimdi Almanya Stuttgart’ta yeni ofis açtık ve Avrupa’da daha etkin olacağız. Son 3 ayda Fransa, İsviçre, Norveç, Hırvatistan, Letonya, Hollanda, İtalya ve Almanya’da tanıtım yaptık. Önümüzdeki günlerde Amerika pazarına da giriyoruz. Dünyada güvenli şehir teknolojileri alanında takip eden değil takip edilen bir şirketiz” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de de güvenli şehir teknolojilerinin kamu otoritelerince kullanılmaya başladığını vurgulayan Ekin, Türkiye’nin riskleri kadar fırsatlarının da çok büyük bir ülke olduğunu ve şu anda dünyanın en iyi şehir güvenlik çözümlerini üretmede bir numaralı aday olduğunu söyledi.

 

YERLİ YAZILIM DESTEKLENMELİ

 

Geliştirdikleri teknolojilerin yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri olduğunun altını çizen Ekin, “Geliştirdiğimiz teknolojileri görenler ‘bunu gerçekten Türk mühendisleri mi yapıyor’ diye soruyor. Bana göre doğru bir soru değil. Bizim ülke olarak, Türk insanı olarak hiçbir eksiğimiz yok. Yerli üretim yapmak, yerli yazılım üretmek önemli ama bunun yanı sıra asıl güç Türkiye’de tasarlanmış olması. Bunun için bütün donanımsal, yazılımsal yetenek ve bilgilere sahip olmak gerekli. Ekin’in 200’e yakın elemanı var. Şu anda tasarım, AR-GE, yazılım yapan, ürün geliştiren 50’den fazla elemanımız var. Aslında bizim asıl gücümüz onlar. Alanımızdaki gelişmeleri yakından takip ederek hızlı bir şekilde dünyaya yenilikler sunmaya devam ediyoruz. Bunu sırf yazılım ile de yapamazsınız. Donanım mühendislerinin çalışmaları, tasarımları da ürünlerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Sırf ürün yapmıyoruz. Bunlar çok özellikli ürünler. Bunun için bir mekanik tasarım bir de dış tasarım ekibimiz var. Ürünlerimiz her yönü ile Türk tasarımı. Tasarıma çok önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Geçtiğimiz günlerde kendilerinin de katıldığı Bilişim Kurultayı’nda Başbakan Binali Yıldırım’ın yerli ve milli yazılımın önemine dikkat çekmesini, 2017 yılını “Bilişimde Gelişim Yılı” ilan etmesini büyük bir heyecanla karşıladıklarını vurgulayan Ekin şöyle devam etti: “Bu alanda çalışan bir iş adamı olarak, Sayın Başbakanımızın yazılım ve donanımda yerlileşme ve millileşme hamlesine hız verileceği, milli teknolojinin üretiminin destekleneceği açıklamaları bize güç verdi. Bakanımız Nihat Zeybekçi önderliğinde Ekonomi Bakanlığı da yazılım ihracatını artırmak için çok önemli destekler de sağlıyor. Türkiye’nin bu konuda gerçekten çok büyük bir potansiyeli var ve bilişim katma değeri çok yüksek bir sektör. Yerli ve milli şirketlerin ürünlerinin öncelikle Türkiye’de kullanılması bu süreçteki büyümeyi destekleyecektir.”

 

DÜNYADA İLK VE TEK: EKİN PATROL

 

Ürettikleri özel tasarımlı ürünlerle bu alanda çok sayıda uluslararası ödülün de sahibi olan Ekin Teknoloji, geliştirdiği ‘dünyanın ilk ve tek akıllı devriyesi olan Ekin Patrol’le güvenli şehir teknolojilerinde mobil devriye dönemini de başlatan firma. Ekin Patrol ile şehirde devriye gezen her araç, sürekli yüz tanıma, hız tanıma, plaka tanıma yapabilen akıllı devriyelere dönüştürülebiliyor. Azerbaycan’da Bakü dahil 8 şehrin tüm güvenlik sistemlerini kuran şirketin şu an Azerbaycan’da yaklaşık 400 tane patrolü bulunuyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dhabi merkez olarak güvenlik sistemlerini kuran Ekin, bu sistemlerin işletimini de yapıyor. Ekin Teknoloji’nin ürettiği ürünlerden biri de Ekin Bike Patrol. Bisikletlere takılan minik akıllı patrollerle araçların yerleri tespit ediliyor, plaka bilgisi alınıyor, park ihlalleri belirlenebiliyor ve çok sayıda bilgi toplanabiliyor.

FİMLERDEN İLHAM ALIYORLAR

 

Güvenli şehir teknolojilerini geliştirirken filmlerden ve dizilerden ilham aldıklarını belirten Akif Ekin konuşmasında şunları aktardı:

 

“Bizim ürettiğimiz “güvenli şehir teknolojileri”nde ilham kaynağımız filmler ve diziler. Esinlendiğimiz dizilerden biri ‘Person of Interest’. Örneğin şüpheli biri havalimanına giriş yaptı. Eski kayıtlardan o şüphelinin daha önce gelip gelmediğini çok kısa bir sürede tespit edip, daha önce şüpheli hareket yapıp yapmadığını görebiliyoruz. Şu an dünyada bunu yapabilen tek firmayız. Geliştirdiğimiz sistem kayıt altına alınan kişilere özel ve tek olan bir kimlik numarası veriyor. Bu şekilde o kişilere ait kayıtları bulabiliyoruz. Örneğin aranan kişi 100 günde bulunuyorsa, biz onu kendi sistemimizle 1 saatte buluyoruz. Hiçbir zaman o kişinin kesin suçlu kişi olduğunu söyleyemeyiz. Ama bu kişi olma ihtimali yüzde 90 diyebiliriz. Yani 10 milyon seçenek arasında bunu bine düşürüyoruz. Doğru eğitilmiş insanlarla çalışırsanız birçok olayı engellersiniz. Tabii güvenlik teknolojilerinin şehrin tümünde kullanılması gerekiyor. Yüz tanıma, plaka tanıma da ulusal güvenlik sisteminin bir parçası olmalı.

 

İYİ VE AKILLI BİR SİSTEM YÜZDE 95 GÜVENLİK SAĞLAR

 

Güvenli teknoloji bir ‘sihirli değnek’ olayı değil. Bir ülkenin, konseptin, teşkilatın çalışması gereken, kurması gereken bir sistem. Sistemi daha iyi ve akıllı yaparsam bir olayın olma olasılığı yüzde 100 ise bunu yüzde 5’e düşürebiliriz. Sıfıra indiremeyiz ama bu bile çok önemli bir oran. Bu sistemle, polisin şüphelilerden daha önceden haberi olur ve ona göre çevirme yapabilir. Abu Dabi’de sistemimizi kurduğumuz yerlerde bir yıl içinde ölümlü trafik kaza oranı yüzde 40 azaldı. Çünkü sistemle ihlaller azaltılıyor, kişiler kontrol edildiğini biliyor. Aslında önemli olan bir olay olmadan önce onu tespit etmek. Bu da çok zor değil aslında. Bakü’de kullanılan sistemimizle şehirde önemli yerlerde yüz taraması yapılıyor. Kayıtlardan aranan kişinin başka kimlerle olduğunu tarayabiliyoruz. Kameralar plaka arıyor, buluyor ve takibe alıyor. Araçların kişilerin nerede olduklarını takip edebiliyoruz.”

 

EKİN TEKNOLOJİ HAKKINDA:

 

“Güvenli Şehir Teknolojileri Lideri”

 

Ekin, Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin tarafından kurulduğu 1998 yılından bugüne alanında öncü ürünleriyle Güvenli Şehir “Safe City” teknolojilerine yön veriyor. İstanbul merkez olmak üzere, Stuttgart, Abu Dhabi, Ankara, Bakü, Dubai, New York’ta bulunan ofisleri ile Ekin, daha güvenli ve huzurlu şehirler için çalışıyor. 2004 NATO Zirvesi ve 2006 yılında Almanya FIFA Dünya Kupası’nın güvenlik teknolojilerini başarıyla geliştiren başlayan Ekin, bugüne kadar 500’den fazla Şehir Güvenlik Komuta Kontrol merkezi kurarak, uluslararası alanda kendini ispatladı ve alanında dünyanın öncelikli tercih edilen şirketi oldu. Dünyanın en prestijli yarışmalarında, öncü ürünleri Ekin Patrol ve Ekin Bike Patrol ile üst üste "Stevie Awards Best New Product-Bronze” ödülleri kazanan Ekin, 2014’te New York’ta belirlenen Dünya Teknoloji Ödüllerinde (WTN) de Google Glass, Linkedin gibi dünya devlerinin yanında yer alarak 5 finalistten biri oldu. Yüz tanıma, plaka tanıma, hız tespiti, park ihlal tespiti, akıllı kavşak kontrolü, sistem kontrol yazılımları ve tüm bunların birbiriyle entegre çalışmasını sağlayan Güvenli Şehir İşletim Sistemi “RedEagle - Safe City Operation System" ile 2015 yılında Türkiye’nin yazılım ihracatının 4’te birini tek başına gerçekleştirdi. Güvenli şehir teknolojilerinde mobil devriye dönemini başlatan Ekin, dünyada ilk ve tek olan Ekin Patrol ile şehirde devriye gezen her aracın sürekli yüz tanıma, hız tanıma, plaka tanıma yapabilen akıllı devriyelere dönüşmesini sağlıyor. Uluslararası birçok platformda ödül alan Ekin Patrol ürünlerinin yazılım, donanım ve tasarımları - Ekin’in tüm sistem ve ürünleri gibi - yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri. Stevie Awards’ta iki yıl üst üste “Most Innovative Company-Bronze” ödülü alan Ekin, Ankara Cyberpark ve İstanbul merkez ofisteki Ar-Ge ekiplerinin özverili çalışmaları ile modern şehirlerin daha güvenli, daha akıllı ve daha verimli olmasını hedefliyor.

 

EKİN TEKNOLOJİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKİF EKİN HAKKINDA:

 

Akif Ekin, 1967 yılında Denizli’de dünyaya geldi. 1972 yılı itibari ile Almanya’da yaşamaya başladı. İlk-orta-lise eğitimlerini Almanya’da tamamlayan Akif Ekin; 1986-1992 yılında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Stuttgart Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliğinde tamamlayıp, yüksek mühendis olarak mezun oldu. Üniversitede uzay araştırma laboratuvarında 2 sene asistan araştırmacı görev yaptı. European Space Agency (ESA) tarafından geliştirilen Hermes uzay gemisi için dünya atmosferinde yüksek ısı dayanıklı, hafif uzay gemisi kaplama malzeme araştırmalarında yer aldı. Eğitimi sırasında 1988 yılında Kanada Zenair’de uçak üretimi konusunda staj yaptı. Bir süre Amerika ve Kanada’da yaşadı. Almanya’da; 1990 yılında kurduğu Akart Lamp’da teknik tasarımlar yaptı. 1992 yılında Iltis Consulting’de, Almanya’nın birçok bölgesinde Alman Otomotiv sektörünün 2000’e yakın üst düzey yöneticisine teknik ve pazarlama eğitimleri verdi. 1993 – 1995 yılları arasında Pyramid Security Systems firmasında Genel Müdür olarak görev yaptı. Almanya’da bulunduğu süre içerisinde, 1949 yılından beri yayınlanmakta olan Frankfurter Allgemeine Gazetesi’nin (FAZ) cumartesi sayılarında ilk kez Türkçe makale yazılması çalışmalarını yürüttü. Ayrıca Türkiye hakkında ilk kez Almanca olarak yayınlanan Nachbar Türkei (1997) ve Erfolg in der Türkei (1998) isimli kitapların yazarıdır. Güvenli-akıllı şehir ve akıllı trafik odağında faaliyet göstermek üzere 1998 yılında İstanbul’da kurulan, 2013 yılında Ekin Patrol adı ile Dünya’nın ilk akıllı devriye aracını geliştiren ve Türkiye’den bir çok ülkeye teknoloji ihracatı yapan Ekin Teknoloji’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Akif Ekin, Suzan Ekin ile evlidir ve iki çocuğu vardır.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.