Eczanelerle İlgili Bilinmeyen Gerçek

Eczanelerle İlgili Bilinmeyen Gerçek

Eczacıların vahim durumu ve eczanelerde kırmızı alarm.

A+A-

Türkiye'de binlerce eczacının gizli iflas durumları yaşadığı ileri sürüldü. Eczanesini kapatmak isteyen eczacılar ya evini satıyor ya banka kredisi çekmek zorunda kaldığı bildirildi.

Türkiye genelinde 25 bin 500 eczane bulunuyor. 37 eczacılık fakültesinde, 10 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü, her yıl ise 1400 yeni mezunun olduğu belirtiliyor. Eczacılar, hükümetinin uyguladığı ilaç politikaları nedeniyle son yıllarda sorunlarının katlanarak arttığını, çok sayıda eczacının borç batağında olduğunu ve iflasın eşiğine geldiğini vurgulayarak “Türkiye’de sağlık sisteminin emniyet supları olan eczaneler kırmızı alarm veriyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diyorlar.

Türkiye’de 2.5 milyon kişi ile her gün muhatap olan eczacıların sorunlarının bir hayli fazla olduğu ortaya çıktı. Raporda, Türkiye’de faaliyet gösteren 25 bin eczanenin 5 bininin aylık net kazancının 1500 TL; 7 bin eczanenin 2500 TL olduğuna dikkat çekiliyor. Buna karşın yalnızca 1150 eczanenin aylık net kazancının 12.000 TL olduğu görülüyor.

MEZUN ÇOK, İŞ YOK

Eczacı Avni Kurtuldu, mevcut yasanın 3 bin 500 kişiye bir eczane açılmasını önerdiğini anımsatarak “Türkiye’deki eczacılık fakültesi öğrenci sayısı 10 bin ve her yıl 1400 mezun var. Bu durumda Türkiye’nin hiçbir yerinde eczane açılamaz. Aşırı şişkinlik var. Eczanelerin darboğaza girmelerinin sebebinden biri bu” diyor. Kurtuldu, fakültelerin sayısının azaltılması ve bir planlama yapılması gerektiğini dile getiriyor. Yaşanan ekonomik sorunların bir başka nedeninin ise “eczacı kâr marjlarının düşük olması” olarak değerlendiren Kurtuldu, şöyle devam ediyor:

“Eczaneler iflasın eşiğinde, kapatmak istiyor ama borçlar nedeniyle yapamıyorlar. Ortalama 12 bin eczane ayda 1500-2500 TL arasında kazanıyor. Eczacılar bankalara, depolara borçlu. Eczanesini kapatmak için paraya ihtiyaçları var. Aslında gizli iflas durumu yaşanıyor. Eczane kâr marjları düzeltilmeli, meslek hakkı getirilmeli. Bizler aynı zamanda SGK bürosu gibi çalışıyoruz. Devletin alması gereken katkı payları, muayene ücretlerini bizler alıyoruz. Vatandaş da eczaneye geldiğinde yüksek fiyat farkları ile karşı karşıya kalıyor. Hani sağlıkta devrim? Bir de sahte reçete durumu var. Sahte reçetede günah keçisi eczacılar ne yazık ki. Hiçbir suçları olmamasına karşın fatura bizlere kesiliyor. ”

BULUNAMAYAN İLAÇLAR

Eczacı Kurtuldu, ülkemizde şu anda kanser, kan gibi hayati önem taşıyan pek çok ithal ilaçların bulunamadığını anlatarak, “İlaç fiyat kararnamesine göre, ithal ilaçlar sabit kur üzerinden veriliyor. Bir Avro şu an 2.342 TL’de sabitlendi. Ancak piyasada 4 liralarda. İlaç firması da sabit kurun ülkemizde düşük olması nedeniyle ithal ilaçları ülkemize vermiyor. Pek çok ilaç da bulunamıyor” diyor

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.