En Eski Çizim Rekoru El Değiştirdi

En Eski Çizim Rekoru El Değiştirdi

Çiziminin 73 bin sene evveline dayandığı ifade edilen bu resim, varolan en eski figüratif çizim rekorunu 30 bir seneyle geçti.

A+A-

Arkeologlar, insanlarca Güney Afrika’nın kıyılarındaki bir taş üstüne çizilmiş olan eski bir resim buldular. 73 bir sene evveline dayanan bu gizemli resim, altı çizgi ile çakışan 5 tane çizgiden oluşmakta, aynen “hashtag” ismi verilen # karakterinin daha karmaşık haline benziyor.

Resim, Cape Town’ın 300 km kadar doğusundaki Blombos mağarasından çıkarıldı. 100 bin sene evvel insanların bu mağarayı çok sık ziyaret ettikleri öğrenildi ve yine bu mağara içerisinde sembolik çizimler ve aletler yapılmış olduğu ile alakalı deliller bulundu. Buluntu, Blombos mağarasındaki kazıları 1991 senesinden  bu yana öneten, Bergen Üniversitesindeki arkeolog Christopher Henshilwood tarafından Nature’da yayınlanmış olan yeni bir yazıda tanımlandı.

Rekoru Kırdı

Konu ile alakalı açıklama yapan Henshilwood ve yardımcı yazarları, bu yeni keşfin, bir evvelki bilinen en eski çizimleri 30 bin sene kadar geride bıraktığını, bu çizimin, Güney Afrika’da yaşamış olan Homo Sapiens’in farklı teknikler ile değişik yüzeylere grafik çizimler yapabildiğini gösterdiğini dile getirdiler.

İnsanların yaptığı en eski resim rekorunun eski sahibi, Endonezya adası Sulawesi’deki bir mağarada bulumuş olnan 40 bir senelik el izleri idi. Bununla beraber Neandertal çizerlerin de, 64 bi sene evvel İberya yarımadasının mağaralarında resimler bırakmış olabilecekleri düşünülmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.