Erişiyorsam Varım Sergisi Denizli’de

Erişiyorsam Varım Sergisi Denizli’de

Denizli Otizm Derneği ev sahipliğinde yapılan Erişiyorsam Varım Denizli Sergisi açılışı ve ‘’Hayata Eşit Katılım Mümkün’’ konulu panel İsveç Konsolosluğu Kültür Ateşesi Suzi Erşahin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

A+A-

Türkiye’den ve İsveç’ten 22 engelli bireyin fotoğrafına ve hikayesine yer verilen sergide görme engelliler için sesli betimlemeler de yapılıyor.

Zaferiye Abalıoğlu Bilim Sanat Merkezi’nde yapılan Hayata Eşit Katılım Mümkün panelinde konuşan İsveç Konsolosluğu Kültür Ateşesi Suzi Erşahin, engelli bireyler için hayatın her alanına erişimin büyük önem taşıdığını ifade etti. Eşit katılım için erişimin kültür, hukuk, eğitim vb. bütün alanları kapsaması gerektiğini söyledi. Ülkemizdeki hak mücadelesi temelli sivil toplum örgütlerinin sayısının artması gerektiğini dile getiren Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUHSİAK) Proje Koordinatörü Sevgi Çiçek Hilton, engellilerin kendileriyle ilgili politikaların üretilme süreçlerine aktif olarak katılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç de ülkemizdeki engellilere yönelik bakış açısının değişmesi gerektiğini vurguladı.

Panelin ardından sergiye geçildi. Sergi açılışı Denizli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim Bölümü öğrencilerinin işaret diliyle söyledikleri bir şarkıyla yapıldı.

Türkiye’nin de 2007 yılında imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre onurlu bir yaşam sürmek herkesin hakkı. Bu düşünceden yola çıkarak hazırlanan Erişiyorsam Varım sergisinde farklı yaş ve engelli gruplarından 22 bireyin fotoğrafı ve hikayesi anlatılıyor. Sergide portreleri bulunan kişilerin hikayeleri sayesinde günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları kendi perspektiflerinden anlama ve toplum içinde eşit ve onurlu bir yaşama sahip olmaları için taleplerinin neler olduğunu öğrenme fırsatı buluyoruz.

İşveç Enstitüsü, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUHSİAK), Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) ve İsveç Konsolosluğu Kültür İşleri Bölümü’nün birlikte organize ettiği Erişiyorsam Varım! kapsamında sergilenen portrelere ait tüm fotoğraflar ve hikayeler, görme engelli ziyaretçiler için sesli olarak betimleniyor. Sergi alanında dağıtılan kulaklıklar aracılığıyla dileyen ziyaretçiler sergiyi gezerken sesli betimlemeyi dinleyebiliyor.

Erişiyorsam Varım! Denizli Sergisi 5-15 Mayıs 2017 tarihleri arasında Zaferiye Abalıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi Sergi Salonununda ziyaret edilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.