Fikir Adamı Serdengeçti PAÜ'de Konuşuldu

Fikir Adamı Serdengeçti PAÜ'de Konuşuldu

PAÜ’de “Bir Fikir Adamı Olarak Osman Yüksel Serdengeçti” isimli konferans Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda yapıldı.

A+A-

Etkinlikte açılış konuşmasını Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Soner Sağlam yaptı. Sağlam; Türk tarihi, kültürü, edebiyatı ve siyasetinde bazı fikir adamlarının “abide şahsiyet” olarak nitelendirildiğini, bu şahıslardan birinin de Osman Yüksel Serdengeçti olduğunu ifade etti. Sağlam; Serdengeçti’nin hayatının ve kaleme aldığı eserlerinin iyi incelenmesi gerektiğini, o dönemin tarihini ve olaylarını anlayıp yorumlayabilmek için de bunun önemli olduğunu belirtti.

Sağlam’ın konuşmasından sonra Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Ağırman, “Bir Fikir Adamı Olarak Osman Yüksel Serdengeçti” adlı konferansını sunmak üzere kürsüye geldi.

Soyadı Hayat Tarzını Gösteriyor

Ağırman, konuşmasının başında Serdengeçti’nin hayatı, yaşadığı olaylar hakkında bilgiler verdi. Soyadının; Osman Yüksel’in hayat tarzını gösteren bir ad olduğunu, Osman Yüksel’in çıkardığı derginin adından hareketle bu soyadının ona verildiğini anlattı.

Ağırman, Serdengeçti’nin eserlerinden teker teker içerikleri hakkında da bilgiler vererek bahsettikten sonra onun Türk siyasetindeki yerini değerlendirdi. Bu bölümde Serdengeçti’nin yaşadığı ve yaşattığı mizah dolu olaylardan parçalar da sunan Ağırman, Serdengeçti’nin kalemini Hak yolunda kullandığını, bu sebeple de Anadolu’da kahraman olarak tanındığını belirtti. Ağırman konuşmasını, onun yaşadığı müddetçe millî ve yerli olmayan davranış ve akımların karşısında olduğunu, sömürgecilik, kültür emperyalizmi, aydın ihaneti, her tür baskı ve dikta heveslileri, zorbalık, yolsuzluk, hırsızlık ve taklitçiliğe itiraz eden, başkaldıran bir yürekli dava adamı olduğunu örnekler vererek bitirdi.

Etkinlik; soru cevap kısmından sonra Prof. Dr. Ferhat Ağırman’a Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray tarafından “katılım belgesi”nin ve bölüm öğrencileri tarafından yapılmış üzeri Göktürk harfli metinlerle işlenmiş yay ve oklardan oluşan bir hediyenin verilmesiyle sona erdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.