Fransa'da Terör Saldırısı: 84 Ölü, 100 Yaralı

Fransa'da Terör Saldırısı: 84 Ölü, 100 Yaralı

Fransa'nın Nice kentindeki Bastille Günü kutlamalarında gerçekleştirilen terör saldırısında 84 kişi öldü, 18'i ağır olmak üzere 100'den fazla kişi yaralandı.

A+A-

Fransa'nın güneyindeki Nice'de, 14 Temmuz Bastille Günü kutlamaları sürerken, Promenade Des Anglais Caddesi'nde saat 22.30 sıralarında bir kamyon kalabalığın arasına daldı. Havai fişek gösterilerini izleyen kalabalığın içine 90 kilometre hızla girerek yaklaşık 2 kilometre ilerleyen kamyonun altında kalan ve üzerlerine ateş açılan 84 kişi hayatını kaybetti, 18'i ağır olmak üzere 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırgan, polis tarafından etkisiz hale getirildi. Nice şehrinde gerçekleşen terör olayının ardından, saldırının yapıldığı Promenade Des Anglais yolu yayalar dahil olmak üzere her türlü trafiğe kapatıldı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, olağanüstü hal uygulamasının 3 ay daha uzatılacağını duyurdu.

 

SALDIRGAN TUNUS KÖKENLİ

 

Fransız basını, polisin etkisiz hale getirdiği saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli olduğunu, Nice kentinde yaşadığını yazdı.

İNSANLARIN ARASINA DALDI, 90 KİLOMETRE HIZLA 2 KİLOMETRE İLERLEDİ

 

Polis yetkilileri kamyonun 90 kilometre hızla 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı. Kamyonun durdurulmaya çalışıldığını ancak bu sırada çok sayıda kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı.

ARAÇTAN SADECE SALDIRGANIN TABANCASI ÇIKTI

 

Saldırganın aracında sadece 7.65 çaplı bir tabancanın bulunduğu da bildirildi.

OLAĞANÜSTÜ HAL 3 AY UZATILDI

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Nice'deki gelişmeler üzerine Avignon'daki tatilini kısa kesip başkent Paris'e döndü. Hollande, olağanüstü hal uygulamasının 3 ay daha uzatılacağını söyledi.

BM SALDIRIYI KINADI: BARBARCA VE KORKAKÇA

 

BM Güvenlik Konseyi Fransa'daki terör saldırısına ilişkin "korkakça ve barbarca terör saldırısı" açıklamasını yaptı. Açıklamada Konsey'in 15 üyesi, kurbanların aileleri ve Fransız hükümetine başsağlığı diledi.

NATO GENEL SEKRETERİ

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Nice'teki terör saldırısını sert bir dille kınayarak "Dehşete kapıldım" dedi.

 

Stoltenberg Twitter hesabından, "Nice'teki alçakça yapılan terör saldırısından dehşete kapıldım ve çok üzgünüm. NATO Fransız halkıyla sıkı dayanışma içindedir" açıklamasını yaptı.

 

AB KONSEYİ BAŞKANI TUSK: FRANSA'YLA BİRLİKTEYİZ

 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa'daki terör saldırısına ilişkin, "Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz." dedi.

 

TERÖR SALDIRISI TÜRKİYE'DE BEKLENİYORDU

 

Fransa, Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu'nu güvenlik endişesiyle ikinci bir emre kadar kapatma kararı almıştı.

İÇİŞLER BAKANLIĞI 'SALDIRI ALARMI' VERDİ

 

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Nice şehrinde meydana gelen ve 80 kişinin öldüğü terör saldırısı sonrası bölgede acil durum seviyesinin "saldırı alarmı" olarak ayarlandığını söyledi.

 

Nice'e gelerek incelemelerde bulunan Cazeneuve, saldırının aydınlatılması için tüm imkanların seferber edildiğini, çalışmaların tüm titizlikle devam ettiğini aktardı. Cazeneuve, bölgedeki acil durum seviyesinin "saldırı alarmı"na yükseltildiğini kaydederek, saldırganın etkisiz hale getirildiğini ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

 

"SAVAŞTAYIZ VE ÖDÜN VEREMEYİZ"

 

"Terör tehdidinin yüksek olduğunu biliyorduk." diye konuşan Cazeneuve, saldırganla işbirliği yapanların olup olmadığını araştırdıklarını, bilgi kirliliğinin engellenmesi için de mücadele ettiklerini kaydetti.

 

Cazeneuve, yoğun baskı altında ve güvenliği sağlamak amacıyla seferber olduklarını kaydeden ifade ederek, "Savaştayız ve güvenlikten ödün vermemek için tüm güvenlik teşkilatı olarak seferberlik halimiz devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu arada, Nice'in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı.

 

ULUSAL BAYRAMIN TARİHSEL ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK

 

Bastille Günü olarak bilinen ve Fransa'da Ulusal Bayram olarak kutlanan 14 Temmuz'un tarihçesi 1789 devrimine uzanıyor. Monarşik düzenin yetersiz kalması, vergilerin yükseltilmesi ve gıda ürünlerinin her geçen gün daha pahalı olmasını protesto eden isyancılar, 14 Temmuz 1789'da Kraliyet yönetimini temsil eden Bastille Hapishanesi'ni basmıştı. İsyancılar, Kral 16. Louis'in Monarşi karşıtlarını serbest bırakılmasını amaçlamıştı. Yaşanan çatışma sonucunda şehrin valisi ve 98 isyancı hayatını kaybederken, Kral 16. Louis ve karısı Kraliçe Marie Antoniette idam edilmişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.