Gülümser Gökçe Acar, Sorunların Çözümünü Yazdı

Gülümser Gökçe Acar, Sorunların Çözümünü Yazdı

Gülümser Gökçe Acar, Sorunların Çözümünü Yazdı

A+A-

EŞİNİZLE SAVAŞMAYIN EVLİLİKTE SEN BEN ÇATIŞMASI

Sen ben çatışması,son yıllarda evlilik sorunlarının temelini oluşturmaktadır. Özellikle kadının güçlenmesi ve ekonomik - eğitiminin artması ile evlilikte güçlü olma arayışını arttırmıştır. Buraya kadar herşey normal. Fakat güçlü olmaya çalışırken ,nerde duracağını bilememektedir.Sen ben çatışması olan eşlerde, kişi her konuya müdahale etmek ister bu durum sınırları zorlar ve çatışma çıkar Oysa güç ve baskın olma durumuna sahip erkek,kadın partneri güçlü olduğunda onunla savaşır, partneri pasif olduğunda ise onu hor görür ve gözünde düşer. Her iki durumda da evlilikte sorun yaşanır. Sen ben çatışması yaşanan ilişkilerde, sınırlar çok sık aşılır.Baskın olmaya çalışan kişi, herşeyi eleştirendir. Herşeye müdahale edendir. Genelde de tek taraflı düşünendir.Örneğin, eşinin arkadaşlık ilişkilerini , ailesini , maddi konulara, evin düzenine vs.. herşeye müdahale eder.

SEN BEN ÇATIŞMASININ SEBEPLERİ

1.Kendisini değersiz ve önem verilmemesi hissi.Bu sağlıklı bie duygu değildir.

2. Çatışmada eşlerin birbirine karşı güvensizlikleri vardır. Kişilerden biri; devamlı ezileceğini, sessiz kalırsa haksızlığa uğrayacağını düşünür. Eşiyle farklılıklarını da malesef eşinin üstünlüğü gibi görür.

3. Bu savaşta taviz vermeme, hep tetikte olma, duyguları kontrol etme, eşinin destekçilerini yani aile arkadaş çocuklar gibi uzak tutmaya çalışmak gibi..

 4. Sen ben savaşında, önemli olan doğrunun uygulanması değil, kimin dediğinin uygulandığıdır.

5. Çoğu zaman can yakmaya çalışmak kendi acısını azaltmak için eşine acı çektirerek iyileşeceğini düşünmek

6. Eşi rekabet durumu vardır. Rakip durumunda karşı takımın diğer oyuncuları ise eşi ve ailesidir. Bazen de eşinin sosyal çevresidir.

 7 Kadının ailesinin yaşanmışlıklarından ders çıkartması.. Annemi babam ezdi sesimi çıkarmazsam ben de annem gibi ezilirim düşüncesi.

8. Ya da annem gibi baskın ve otoriter olmalıyım ( annenin büyütürken telkini veya örnek olması)

9. Erkek ise babam gibi pasif olmayacağım. Ya da,oğlum otoriteyi asla bırakma telkini.

10. Gerçek erkek, evde her dediği olandır gibi yanlış algılar ve bakış açıları birer güç savaşı nedenidir. Eşlerin hep büyüme tarzları hem de modelleri,sen ben çatışması yaşanan evliliklerin altındaki nedenlerdir Çatışmalar, evlilikte genelde romantizm bittikten sonra kendini göstermeye başlar. Yani romantizm bu anlamda evliliğin koruyucusudur. Genelde tartışmalar başlamışsa romantizm azalmış veya bitmiştir. Güç savaşına giren kişi, romantizmin bitişini kabul eder ama sorunu eşine atar ve ona bağlar. Senben çatışmasında, kimin neyi ne kadar kontrol edeceği belirsizdir. Biri elde etmek ve ele geçirmek adına devamlı savaş verip kavga ederken diğeri otoritesini kaybetmemek adına direnir, bazen hoşgörülü olarak karşılık verir. Fakat güç savaşına giren kişi elde edemedikçe hırçınlaşır, gücün kullanımı ile ilgili hep hata ve eksiklere odaklanır ve olay artık çözümden güç savaşına dönüşür. Toplumumuz erkeğe daha çok yetki, sorumluluk vermiş buna bağlı olarak daha çok güç almıştır. Erkek bu gücü hükmetmek ve baskı kurmak için değil, korumak sahip çıkmak için kullanmalıdır. Kadın ise güç savaşında erkeği pasivize ederse, erkek fonksiyonlarını yitirir. Zaten kadın zamanla eşinin bir işe yaramadığı düşünüp eleştirmeye hatta terk etmeye çalışır. O halde, herşeye müdahale eden her zaman her yükü üstüne alır. Devretmek istediğinde ise iş işten geçmiştir yalnızlaşmıştır.Sen ben çatışmasında karı koca,eşini güçsüz kılmak adına bazen onu,gücünü aldığını düşündüğü,ailesinden, arkadaşlarından kopartmak ister..Bu durum ise yine( senin ailen, benim ailem !! ) kavgasını başlatır. Bu tip yarış ve savaşların altında hep ilişkiyi istediği gibi yönetme ve yaşama isteği vardır.

ÇÖZÜM VE ÖNERİLER

1. İlişki-evliliğin başında çatışmalar yaşanmadan, eşler birbiriyle görev-sorumluluk paylaşımı yapmalıdır.

2. Eşler, karar ve yetkileri devrettikleri konularda müfettiş rolünde değil, destek rolünde olmalı ve yıkıcı eleştiride bulunmamalıdır.

3. Eleştirerek aşağılayarak hedefe ulaşılmaz.. Sakin ve uzlaşarak karar verilmelidir.

4. Evlilikte iki taraf birbirine jestler yapmalıdır. Eşinize, bazen sadece onun istediğinin olacağı kararlar konsunda fırsat verebilirsiniz.

5. Bazen evliliği doğal akışına bırakmak gerekir.

6. Güç savaşı yaşanların genelde cinsel hayatında daha sık sorun yaşanır. Bu nedenle oluşan cinsel sorunlara da çözüm araştırılma yönüne gidilmelidir. Kadın güç savaşına girdiyse eşine cinsel temasta bulunmaz ve izin vermez. Eş ise bunu gurur yapıp ona, sana muhtaç değilim (güçlüyüm) yaklaşımıyla talepkâr olmaz. Erkekte güç savaşı var ise kadın da cinsellikten uzaklaşıp erkeği bu şekilde cezalandırma yoluna gider ve cinsellikten uzaklaşır.

7 Değişim isterken mümkün olduğunca uyum sağlaması ile değişmesi arasındaki çizgiyi kaybetmeden değişimi isteyin. Geriye kalan kısımda ise onu kabullenin,eşinizi olduğu gibi kabul edin ve o haliyle sevin yaşayın. Çok değişen, sonrasında bedelini ister.

8. Savaşmayın sevgiyle yaklaşın. Tartışma durumu oluşturmyın eğer ortam geriliyorsa eğer birinin kazanması gerekiyorsa savaşa girmeyin ve tartışmayı o kazansın. Gergin olmayan (savaşsız) bir zamanda konuyu tekrar konuşun.

9. Sağlıklı evliliklerle eşler yanyana yürür, sen ben çatışması olan evliliklerinde ise eşlerden biri hep önde yürür veya öne geçmeye çalışır.

10. Yürütmek istediğiniz evlilik şekline göre değil, eşinizin yapısı ve toplumun yapısını da göz önüne alarak yürütün. Ülkemizde erkeğin konumu gereği bir adım önde olması, kadını güçsüz kılmaz aksine hayatını daha da rahatlatır kolaylaştırır.

11. Elinizdeki ekonomik gücü veya diğer güçlerinizi evliliğe yansıtmayın. Ünvanınız, kazanç oranınız veya yeteneklerinizi, eşinize karşı kullanmayınız. Eşler, birine karşı kadın-erkek olarak durmalıdır.

12. Unutmayın; güçlü olmalıyım. düşüncesi güçsüzlüğün, bencilliğin ve hayata karşı güvensizliğin yansımasıdır. O nedenle kendi bakış açılarınızı evlilik sorunu olarak görmeyin. Bu sizin sorununuzdur. Bireysel destek alın.

13. Evlilikte kendinizi güçsüz hissediyorsanız, bunun kişisel algı mı evlilikteki konumdan mı kaynaklandığını bulmaya çalışın.

14. Güç savaşına giren kişi, isteklerine ulaşamadığında konuyu tekrar açmak ister.

Bu SATAŞ-DİKKAT ÇEK tekniğidir. Bunun yerine en sakin ve en uygun zamanda, kazanmak amaçlı değil çözme amaçlı adım atın.

15. Eğer uzun süredir patinaj evliliği yaşıyorsanız bilin ki güç savaşı hastalığına yakalanmışsınız. Unutmayın bu yöntemler ile yıllardır sonuç alamıyorsanız .

AYNI YÖNTEMLERLE FARKLI SONUÇ ALAMAZSINIZ

 Unutmayın, her sorunun çözümü vardır. Fakat çözüm hiçbir zaman tek tarafın çabasıyla mümkün olmayabilir. Evlilik tekne gibi olduğu için herkes kendi küreğini çekmelidir. Tek kürek ile o tekne sadece kendi etrafında döner.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.