“Yavuz”un Anlamı Esnaf İçin Çok Farklı!

“Yavuz”un Anlamı Esnaf İçin Çok Farklı!

Ağır tonajlı ve geniş akslı araçlara Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu getirilmesi, kamyon, kamyonet ve tır şoförlerinin otoyol ve köprü geçiş maliyetlerini katladı.

A+A-

Köprünün zorunlu tutulmasının nakliyeci esnafına ve firmalara büyük yük getirdiğini ve bu büyük maliyet artışının sofralara zam olarak yansıyacağını belirten Sanayici kökenli Denizli Milletvekili Kazım Arslan,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a  soru önergesiyle açık çağrıda bulundu.

CHP Milletvekili Kazım Arslan, açıklamasında şu ifadeyi kullandı: 

KÖPRÜ MALİYETİ ENFLASYONA YOL AÇAR

“Gösterişle açılan köprü, yol açtığı maliyet, mesafe, uzayan kuyruklar ve zaman kaybı yüzünden nakliyeci esnafımıza çok yavuz, aşılması zor, çetin görünüyor. 

Köprü, işleri kolaylaştıracağı yerde, birçok esnafımız için yolu uzattı, köprüden geçmek için bir de otoyol gişesine gidiş-dönüş parası veren nakliyecimiz, kamyonet için fazladan 80, kamyon, tır ve otobüs için ortalama 100 Lira daha ödemek zorunda bırakıldı. HGS gişesi koymayan anlayış, nakit gişesiyle kuyrukları uzattı. 

Fazladan harcanan mazot, fazladan ödenen geçiş ücretleri ve yok yere kesilen otoyol gidiş-dönüş parasına uzayan kuyruklar eklendi. Bu tabloda artan maliyetler ve zaman kaybı önce nakliyecimizin, İstanbul’a iş yapanların işlerini kötü etkiler, ardından bu artan maliyet ve zaman kaybı nihai tüketiciye kadar yansır. 

“YAVUZ”UN ANLAMI ESNAF İÇİN ÇOK FARKLI

Türkçemiz güzeldir… Hükümet için yavuz “iyi, gürbüz, güzel” anlamına gelirken, nakliyecimiz, kamyoncu esnafımız için bu köprünün adı, diğer anlamını taşıyor. Yavuz, İstanbul’a iş taşıyan nakliyeci esnafı ve iş dünyası için şu anda ‘aşılması zor, çetin, kötü’ anlamına geliyor.”

KÖPRÜ GEÇİŞİ 80 İLE 100 LİRA ZAMLANDI

Denizli Milletvekili Arslan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’a açık çağrıda bulunuyorum:

Maliyetlerin düşürülmesi konusunda devletten destek görmek, iş dünyası için çok değerlidir. Üçüncü köprüden geçişi ağır tonaj ve geniş akslı araçlar için zorunlu tutmaya devam ederseniz, günün belli saatlerinde, özellikle geceleri diğer iki köprüyü açık tutmazsanız, ‘Yavuz’ Sultan Selim Köprüsü’nden geçmek için ödenen köprü ve otoyol ücreti maliyetleri katlayacak, yol büsbütün uzayacak, üreticiden nakliyeciye, nakliyeden aracılara ve sofralara, hizmet alanlara kadar fiyatlar zamlanacaktır. Geçen yıl, iki köprüden gün içinde geçen ağır tonajlı araç sayısı 60 bindi. Bu sayının büyük kısmı nakliye amaçlı tır, kamyonet ve kamyondu.

Eğer bu mağduriyet acilen giderilmezse, on binlerce araca yüklenen ek maliyetler ve zaman kaybı, tüketiciye enflasyon olarak yansıyacaktır. Hükümet, ulaştırma politikasını ve bu köprü için öngördüğü fiyatları gözden geçirmelidir.

ARSLAN’DAN ARSLAN’A AÇIK ÇAĞRI

Sayın Bakan; acilen köprü geçişini belli saatlerde diğer köprülere de dağıtın, geçiş fiyatlarını diğer köprülerle eşdeğer hale getirin. HGS’si olan binlerce ağır vasıta araç varken nakit gişesi uygulamasından geri dönün, kuyruklara ve zaman kaybına son verin. Bugün, uzayan kuyruklar, otoyol geçiş parası ve fahiş köprü geçiş ücreti ödemek zorunda bırakılan esnafımız, günde 5 defa yapabildiği sefer sayısını 3’e düşürdü. Gidiş-gelişe büyük para ödeyen kamyon ve tırcı esnafımız, yaşadığı mağduriyeti açıkça anlatıyor ama hükümetten ses çıkmıyor.

Köprüden geçmek için yok yere otoyola da para ödeyen esnafımız açıkça mağdurdur. Artan maliyetler ve uzayan kuyruklar, hiç yoktan yere raftaki fiyatları da artıracaktır.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan’ın soru önergesi şöyle:

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde farklı aks aralıklarına sahip araçlara farklı fiyat tarifesi uygulanacağı açıklanmış, ağır tonajlı ve geniş akslı araçların diğer iki köprüyü kullanmasının yasaklanmasıyla birlikte, nakliyecilerimiz, kamyon ve tır şoförü esnafımız, yüksek bedeller, uzayan yol ve zaman kayıplarından şikayet etmektedir. Köprü geçişinin aks aralığına göre 9.90 TL ile 49.3 TL arasında değiştiği yeni köprüde HGS geçişinin uygulanmaması ve sadece nakit gişesinin yer alması kilometrelerce uzayan kuyruklara yol açmış, kuyruklar uzadıkça nakliyeci esnafımız günlük sefer sayısını azaltmış ve gelir kaybına uğramıştır. Mevcut durumda HGS sistemi bulunan araçların köprüde bu hizmetten yararlandırılmaması büyük mağduriyetlere yol açmaktadır.

Köprü geçiş bedeline ek olarak otoyol geçiş  ücreti ödemek durumunda bırakılan binlerce sürücü içinde özellikle kamyoncu ve tırcı esnafımızın, nakliyecimizin maliyetleri artmış, yolları uzamış, köprü gişesinde kuyruklar artarken yapılan günlük sefer sayısı azalmıştır. “Köprüye ulaşmak için otoyola da para ödüyoruz. Maliyetimiz arttı, buna karşılık günlük sefer sayımız 5’ten 3’e düştü.” şikayetinde bulunan sürücülerimizin mağduriyeti artmaktadır. Diğer iki köprüyü günün belli saatlerinde kullanarak yükünü teslim edebilecek esnafımıza yeni köprü ve otoyol geçişi zorunlu olarak kullandırılarak daha fazla yakıt harcanmasına, daha uzun yol katedilmesine ve daha fazla ücret ödenmesine yol açılmıştır.

Buna göre;

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ağır tonajlı ve geniş akslı araçlar için zorunlu olmaktan çıkarılarak günün belli ve geç saatlerinde diğer iki köprünün de kullandırılmasına yönelik bir çözüme gidilecek midir?

Yolun uzaması, köprü geçiş bedellerinin artması ve zaman kaybı birlikte düşünüldüğünde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücretlerinde indirime gidilecek midir; köprüde nakit gişesinin yanına HGS sistemi eklenecek midir; yaşanan sorunların çözümü için bakanlığınız işlem başlatacak mıdır?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücreti diğer iki köprüyle eşdeğer bedele ne zaman düşürülecektir?

Yolun uzaması, köprü geçişine eklenen otoyol geçiş ücreti, uzayan kuyruklar, zaman kaybı birlikte düşünüldüğünde, diğer köprülerin de uzun akslı araçlar için kullanıma açılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır? Bu sorunların çözümü için ne zaman düzenleme yapacaksınız?”

Kazım ARSLAN

CHP Denizli Milletvekili

TBMM Yeni Halkla İlişkiler Binası Oda No. 4038 ANKARA

Tel.: 03124205654-55

Faks:03124202133

Cep: 05322173848

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.