Bu Işık 102 Yıldır Yanıyor!

Bu Işık 102 Yıldır Yanıyor!

Türkçe Konuşan Ülkerler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD), İsmail Bey Gaspıralı’nın vefatının 102. yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

A+A-

TKÜUGD yayınladığı mesajda, ‘’Dilde, Fikirde, İşte Birlik şiarını bize kazandıran Gaspıralı’yı vefatının 102. Yılında şükranla anıyoruz’’ diyerek şu sözleri kaydetti:

“Türk Dünyasının en önemli düşünürlerinden olan İsmail Bey Gaspıralı’nın fikirleri ve öğretisi bugün halen önemini korumaktadır. Gaspıralı’nın vatanı olan Kırım Rus işgali altındadır. Tüm yaşamını baskılara karşı fikir özgürlüğü mücadelesi ile geçiren Gaspıralı’nın ilkelerini yaşatmak Türkçe Konuşan Ülkerler  Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin en temel görevleri arasındadır.’’

Dernek Gaspıralı adının İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri ile yaşatılmaya devam edeceğini de belirtti.

İsmail Bey Gaspıralı 20 Mart 1851′de Bahçesaray yakınlarındaki Avcıköy’de dünyaya geldi. Gaspıralı, Rusya İmparatorluğu’ndaki Türklerin ve özellikle kendi vatandaşları olan Kırım Tatarlarının kültürel ve entellektüel hayatlarına hiçbir diğer kişiyle mukayese edilemeyecek ölçüde kuvvetle damgasını vurdu. Rusya İmparatorluğu’nda yaşayan Türk ve diğer Müslüman halkların tarihinde pek çok ‘ilk’lerin uygulayıcısı olan Gaspıralı’dan öncesi ve sonrası arasında çok büyük fark var. Onu, Rusya İmparatorluğu’ndaki Türk/Müslüman millî uyanış hareketinin bir numaralı öncüsü ve tartışmasız en büyük ismi olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Gaspıralı’nın, içlerinde modern Türkiye’nin kurucularının da yer aldığı son dönem Osmanlı aydınları üzerindeki etkileri de büyük ve kalıcı olmuştu. Onun ünlü sloganı “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” bugün dahi Türk dünyası içindeki ilişkilerin temel yapısı için yol gösterici düstur olarak her vesileyle tekrar ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.