Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı Yapıldı

Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı Yapıldı

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı toplantısının 2. Oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığı ile gerçekleşti.

A+A-

2014 senesinden beri Denizli'de yaptıkları içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının toplamda uzunluğunun Çin'e kadar uzandığını belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli merkezde alt yapı hamlesini yapmasalardı kentin bugün susuzluktan kırılacağını ifade ederek, alt yapıda geldikleri noktayı rakamlar ile ifade etti.

 

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı oturumunun 2. Oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Büyükşehir DESKİ Genel Müdürlüğü'nün 2017 senesi Faaliyet Raporu görmesi yapıldı. 2014 senesinde Büyükşehirle beraber kurulan DESKİ Genel Müdürlüğü'nün faaliyetlerinden bahseden Başkan Osman, Büyükşehir DESKİ'nin kurulduğu ilk günden bu yana çok yoğun bir çalışma içine girdiğini belirtti. 2014 senesine dek tüm il, ilçe, belde ve köylerin alt yapıda kendi dertlerine çare olmak için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Osman Zolan, bu dönemde bilhassa içme suyu ile alakalı meydana gelen olumsuzlukları  anlattı. Köylerde gerçekleşen su kavgalarından dolayı pek çok can kaybı yaşandığını belirten Başkan Osman Zolan, bunun sebebinin de “su nerede çıkıyorsa bizimdir" bakışının olduğunu dile getirdi.

 

"Hayal bile edilemeyen işler yapıldı"

 

Büyükşehir'den önce bir ilçenin elektrik parasını ödeyemediği için susuz kaldığını anımsatan Başkan Zolan, arıza olduğunda da herkesin kendi şartları ile problemi çözmeye çalıştığını belirtti. Başkan Zolan, Büyükşehir’in DESKİ ile beraber gerçekleşen sorunları çöze çöze bugünlere kadar geldiklerini, artık en uzak mahalle bile bir su arızası olursa oraya Büyükşehir DESKİ'deki arkadaşların gittiğini, Çal Süller'e 41 km ilerden su getirildiğini, artık suyun yanı başınızda olma zorunluğunun olmadığını, nerede ihtiyaç varsa oraya su götürdüklerini ve Büyükşehir olmadan önce bunların hayal bile edilemeyen işler olduğunu belirtti.

 

2004'de alt yapı neredeydi

 

Büyükşehir çerçevesinde giren iller içerisinde DESKİ'nin en çok yatırım yapan ve en hızlı geçişi sağlayan kurum olduğunu belirten Başkan Osman Zolan, 2004 senesindeki alt yapının durumundan bahsetti. O dönemde pek çok mahalleye içme suyunun çıkmadığını, alt yapının dağınık olduğunu, depolara koydukları 100 metreküp suyun 60 metreküpünün yollarda zayi olduğunu, anımsatan Başkan Zolan, suyun gece israf olmaması ve su depolarının dolması amacı ile gece vanaları kapattıklarını belirterek, Denizli'nin o dönemdeki alt yapıda bulunduğu durumu örnekledi.

 

"Bugün 'su istiyoruz' diye bağırır durumda olacaktık"

 

Kendisinin başkan yardımcısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ise belediye başkanı olduğu zamanda; Denizli merkezde ilk çekirdekte başlattıkları alt yapı hamlesini, Büyükşehir'den sonra ise 2. çekirdekte yaptıkları alt yapı hamlesinden bahseden Başkan Osman Zolan, eğer kendileri bu alt yapı hamlelerine başlamamış olsalardı bugün Denizli'nin yarısının susuz olacağını, bugün 'su istiyoruz' diye bağırır durumda olacaklarını, yöneticiler ve meclis üyelerinin de çaresiz olacağını, Denizli’nin susuzluktan kırılacağını belirtti.

 

"Şimdiki söylediklerimi hayal edin"

 

Alt yapının çok zor bir iş olduğundan bahseden Başkan Zolan, milletin güvenini boşa çıkarmamak ve emanete sahip çıkmak durumunda olduklarını, Denizlinin geleceğini garantiye almak gerektiğini, onun için gözlerini kararttıklarını, cesaret ederek alt yapıya girdiklerini belirtti.

 

Bugün geçmişte olduğu gibi su depolarının dolması için geceden vanaları kapatmadıklarını belirten Başkan Osman Zolan, Gökpınar'daki su debisinin 3-4 sene evvel saniyede 1200 litre olduğunu, bugün 570 litreye düşmesine rağmen. bugün, 2004'deki %  60 kayıp kaçak oranı olsaydı, su debisinin de kuraklıktan ötürü yarı yarıya düşmüş olacağını, Denizli’nin su ile alakalı çok büyük imtihandan geçtiğini, ama çok şükür Allah'ın kendilerine o basireti, cesareti verdiğini ve bugün milletin yüzüne bakabilir durumda kaldıklarını söyledi. konuştu.

 

Rakamlarla alt yapı

 

Büyükşehir DESKİ'nin kurulmuş olduğu günden bu yana çok büyük yatırımlarda bulunduğunu dile getiren Başkan Zolan, 2017 senesinde 2434 km içme suyu hattı, 1158 km kanalizasyon, 176 km yağmur suyu hattı yapıldığını, 54 tane içme suyu deposu, 7 tane atıksu arıtma tesisi, 67 tane depo bakım onarımı, 394 tane depo temizliği yapıldığını ayrıca 490 km içme suyu hattı, 375 km kanalizasyon hattı ve 50 km yağmur suyu hattı yapımının sürdüğünü, 19 tane içme suyu deposu ve 8 tane atık su arıtma tesisinin de devam ettiğini, bunların içerisinde lokasyon olarak çok mühim olan Acıpayam’ın olduğunu, Dalaman Çayının kıyısında olduğu için sürekli gündeme gelen Acıpayam Atıksu Arıtıma Tesisinin tamamlandığını, kısa zamanda hizmete açılacağını, diğerininse Menderes'in kenarında olan Sarayköy Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu ve bu tesisin de en kısa zamanda tamamlanacağını belirtti.

 

 5510 km rekor alt yapı

 

Başkan Zolan, 2017 senesinde bitirilen, 2017'de başlanan ve devam eden ve 2018'de bugüne kadar bitirdikleri alt yapıya toplam olarak bakıldığında, toplamda 3366 km içme suyu, 1871 km kanalizasyon, 272 km yağmur suyu hattı, 73 tane içme suyu deposu ve 15 tane de atıksu arıtma tesisi.  İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını alt alta koyduğumuzda 5510 km yaptığını, bunların uç uca eklenmesi halinde buradan Çin'e kadar alt yapı hattı kazmış olduklarını, hatları döşediklerini ve üstünü kapattıklarını, bu kadar büyük bir mesafede bu hizmeti yaptıklarını belirtti.

 

"Geleceğe çok güzel eserler bıraktık"

 

Doğru şeyler yapmaya alt yapıdan başladıklarını belirten Başkan Osman Zolan, geleceğe çok güzel eserler bıraktıklarını ve hesap verebilir durumda olduklarını, Vatandaşların sabır göstererek kendilerine güvenmemiş olsa kendilerinin bu işi yapamayacaklarını dedi.

2017 senesi Faaliyet Raporu'nun onaylandığı gündemde, ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri Büyükşehir DESKİ'nin il çapında yaptığı yatırımlardan duydukları memnuniyeti ifade ederek Başkan Osman Zolan'a teşekkür ettiler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.