CHP'den Engelliler Haftası Mesajı

CHP'den Engelliler Haftası Mesajı

CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba Engelliler Haftası ile alakalı bir mesaj paylaştı.

A+A-

Başkan Akbaba, engelsiz Bir Türkiye için, Eşit, Adil ve Herkesin Mutlu olduğu bir Türkiye için, daha fazla çalışacaklarını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilçelerden Genel Merkeze kadar tüm örgütlerle, herkesin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi umudu ile 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutladığını belirten Akbaba, Cumhuriyet Halk Partisi olarak kuruldukları günden bu yana her zaman haksızlığa uğrayan, dezavantajlı toplumların yanında olduklarını, eşit, adil, herkesin mutlu olduğu ve insanca yaşadığı bir Türkiye umudunu gerçekleştirmek amacı ile bu zamana kadar çalıştıklarını ve daha fazla çalışmaya kararlı olduklarını dile getirdi.

Türkiye'deki engelliler ile alakalı bazı veriler açıklayan Başkan Akbaba bu engellilerin toplumdaki bazı sorunlarını şu şekilde gündeme taşıdı:

ERİŞİM SORUNU

2005 senesinde yürürlüğe giren 5378 sayılı yasanın en önemli hükmünün erişim sorunu olduğu ve 7 sene içinde çözülme vaadi olmasına rağmen 13 yıldır hala erişim sorununun çözülmemiş olmaması

SAĞLIK SORUNU

Temel bir hak olan sağlık alanında son yıllarda meydana gelen özelleştirmelerle beraber, SGK kapsamında nitelikli bir hizmet alabilme imkanı kalmamıştır. Bunun yanında sağlık hakkı, Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)ndeki sınırlamalar, katkı payı istenmesi, kaliteli cihaz ve ürünlerin karşılanmaması ve 1 seneyi bulan randevu alma sorunları…

EĞİTİM SORUNU

Okur-yazar olmak birçok temel hak ve özgürlüklere erişebilmek amacıyla eğitime ihtiyaç duyan çocukların özel eğitim hakları yaş, saat sınırlaması, rapor alma zorluğu ve nitelikli personel eksikliği gibi sebeplerle ihlal edilmektedir.

İSTİHDAM SORUNU

Engellilerin yalnızca % 20 si işgücüne katılabiliyor. Bunlardan da en az % 20 si iş buluyor. Yani pek çoğu işsizdir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı EYHGM Ekim ayı bülteni verilerine göre 284.951 kişi %70 ve üzerinde engelli raporu olduğu için ortalama 461 TL, 338.814 kişi %40-69 oranında engelli olduğu için ortalama 314 TL engelli maaşı almıştır. Bu miktarlar ile insanca bir yaşam olanaksızdır.

Engellilerin sorunları bunlarla sınırlı değildir bunun yanında engellilerin yaşamış oldukları sorunlar diğer bireylerin yaşadığı sorunlardan ayrı görülmüyor. İnsan odaklı sosyal devlet politikaları ile başta engelliler olmak üzere tüm yurttaşların sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz tüm bunları Birlikte başaracağız. Tüm yurttaşlarımızı, Engellilerin hak mücadelesine duyarlı olmaya ve engelli vatandaşlarımızla yan yana durmaya davet ediyoruz.

1-    Engelleri Kaldırmak İçin YANINIZDAYIZ!

2-     Engelsiz Bir Türkiye Mümkün CHP Çözer

3- Engellileri Muhtaç Bırakmayacağız; CHP Çözer

Engellilerin hakça, insan onuruna uygunca yaşayabilmeleri için, Daha fazla çalışacağız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.