Denizli'den Türkiye Ekonomisine Ciddi Katkı

Denizli'den Türkiye Ekonomisine Ciddi Katkı

Denizli'den Türkiye Ekonomisine Ciddi Katkı

A+A-

Denizli,Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden biri, Türkiye’de ilk sıralarda yer alıdığı alan Tarım ve Hayvancılık.

Denizli özelikle kekik, Ayçiçeği ve Üzüm üretiminde Türkiye’nin ihtiyacının en büyük bölümünü karşılıyor. Türkiye’nin sanayiden sonra tarımda da ülke ekonomisine ciddi katkılar yapıyor.

Özellikle Kekik üretiminde Türkiye üretiminin  yüzde 86’sını karşılayan Denizli bir çok üründe ilk sıralarda yer aldı. Denizlİ’de üretilen tarım ürünleri ve ülke sıralaması şu şekildedir; 

Kekik;

12 bin 624 ton üretim ile Türkiye üretiminin yüzde 86’sı Denizli’de gerçekleşiyor. Denizli kekik üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.

Çerezlik ayçiçeği;

32 bin 155 ton üretim ile Türkiye üretiminin yüzde 19’u Denizli’den karşılanıyor. Denizli ayçiçeği üretiminde Türkiye’de 2’inci sırada yer alıyor.

Üzüm;

428 bin 681 ton üzüm üretimiyle Türkiye üretimin yüzde 11’ini karşılayan Denizli, üzümde Türkiye’de 2’inci sırada yer alıyor.

Tütün;

Türkiye Tütün üretiminin yüzde 24’ünü karşılayan Denizli’ yılda 16 bin 675 ton  tütün üretiyor. Denizli Türkiye’de tütün üretiminde 2’inci şehir.

Haşhaş;

Yılda 1650 ton haşhaş üreten Denizli Türkiye üretiminin yüzde 10’unu karşılıyor. Denizli haşhaş’ta Türkiye 3’üncüsü

Nar;

44 bin 751 ton. Nar üretimi yapan Denizli, Türkiye üretiminin yüzde 10’unu karşılıyor. Denizli Nar’da 5’inci sırada. 

Elma;

196 bin 329 ton elma  üretimi yapılan Denizli Türkiye üretiminin yüzde 7’sini gerçekleştiriyor. Denizli elma’da Türkiye 5’incisi.

Ceviz;

Son yıllarda yapılan yatırımlarla ceviz üretiminde önemli bir şehirt olan Denizli, 6 bin 391 ton ile Türkiye üretiminin yüzde 3’ünü üretiyor. Denizli Ceviz üretiminde Türkiye’de 6’ıncı sırada.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.