Denizli'nin yeni girişimcisi

Denizli'nin yeni girişimcisi

Denizli Ticaret Odası (DTO) bünyesinde 2014 yılında açılan ‘Girişimcilik Eğitimi’ni en yaşlı kursiyer olarak bitiren 56 yaşındaki 4 çocuk 3 torun sahibi Nezife Bakan, üç ay önce işyerini açtı.

A+A-

KOSGEB’ten aldığı 10 bin TL hibe krediyle marka tescili kendisine ait olan ‘yaprak Sarmacı’m’ ismiyle kendi işinin patronu olan Bakan, geçen ay 6 bin TL’lik 300 kilogram yaprak sarması satışı yaptı. Üç ayda Denizli’ye bir ton yaprak sarması yedirdiğini anlatan Bakan, “Yaprak sarmasında kullandığım bağ yapraklarını salamura olarak üzüm bağlarıyla ünlü Çal ilçesinden alıyorum. Pirinç, kendi yaptığım salça ve zeytinyağıyla sarmanın içini hazırlıyorum. Sarması ve pişirmesiyle iki saatte yemeye hazır hale gelen yaprak sarmalarımı kilogramı 20 TL’den satıyorum” dedi.

Denizli’nin ilk yaprak sarmacısı Yıllarca evinde kermesler için gönüllü olarak yaprak sarması yapıp gönderdiğini, bu yolla ve komşular yardımıyla isminin duyulduğunu ve sipariş aldığını ifade eden Bakan, “Yıllarca evimin mutfağında yaprak sardım. İsmim özellikle çalışan kadınlar arasında, gün yapan kadınlar arasında yayıldı.

Siparişler gelmeye başladı. Bende bunu fırsata çevirdim. Girişimcilik eğitimini başarıyla bitirip, proje hazırladım. KOSGEB projemi kabul etti. Aldığım 10 TL hibe krediyle buzdolabı, fırın, sanayi fırını, bulaşık makinesi ve sanayi buzdolabı aldım. Üç ay öncede Saltak mahallesinde işyerimi açtım. Geçen ay 300 kilogram yaprak sarması satışı yaptım. Denizli’nin ilk yaprak sarmacısıyım. Yaprakları aynı kalınlıkta sarmak, her seferinde aynı damak tadını tutturmak çok zordur. Her kadın bunu yapamaz” dedi 10 saatte 10 kilogram yaprak sarıyor İçini hazırladıktan sonra 10 saatte 10 kilogram salamura yaprağı sarabildiğini anlatan Bakan, “70-80 adet yaprak sarması bir kilogram geliyor. Benim el becerim iyice gelişti. 10 saatte 10 kilogram yaklaşık 700-800 adet yaprak sarması sarıyorum.

Pişirdiğim yaprak sarmalarını, çalışan kadınlar, güne giden kadınlar, yaprak sarması yapacak vakti olmayan aileler satın alıyor. İşyerlerine ve evlere servis yapıyorum. Aynı zamanda çevre illerden de internet üzerinden sipariş alıyorum. Aldığım siparişleri de anlaşmalı kargo şirketi aracılığıyla adrese teslim gönderiyorum” dedi. İşinizi severek yapan Kendisi gibi girişimcilik eğitimi alarak, kendi işinin patronu olacak kadınlara kimsenin yapmadığı, severek yapabilecekleri işlere yönelmelerini tavsiye eden Bakan, “Lise mezunuyum. 56 yaşında işyerimi açtım.

Hiç kimsenin yapmadığı bir alanda ilerliyorum. İşimi de severek yapıyorum. Kaliteli malzemeden temiz bir ortamda ev yapımı yaprak sarmalarını müşterilerime sunuyorum. Başarı herkesin yaptığı işi yapmamakta, tek olmakta. Yoksa herkes zaten saç böreği, tost, çay yapıp satıyor” dedi. Hedef 3 şube açmak Sipariş çok gelirse ev kadınlarına fason olarak yaprak sarması yaptırdığını vurgulayan Bakan, “Kendi işyerimde siparişleri alıp, taze olarak müşterilere gönderiyorum. Önümüzdeki aylarda benim gibi mutfak işlerini seven 3 bayanı daha istihdam edeceğim. Sonrasında üç farklı mahallede şube açacağım. Yanımda kesinlikle ihtiyaç sahibi kadınlar çalışacak” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.