Facebook ta Video Ve Resimlere Dikkat !

Facebook ta Video Ve Resimlere Dikkat !

Son zamanlarda bir çoğunuza olmuştur ki, siz yapmadığınız halde sizden habersiz Facebook duvarınız da bir şeyler paylaşılmakta, mail kutularınıza saçma saçma mail'ler gelmekte ve canınızı sıkan bir sürü şeyler ile karşılaşmaktasınız.

A+A-

Artık dünya genelin de bilinmelidir ki Facebook en çok ziyaret edilen sosyal paylaşım sitesidir. Türkiye istatistiklerin de Google yi bile geride bırakan ziyararet sayısına sahip olan Facebook, kullanılması amatör kullanıcılar tarafından bir hayli zorlaşan bi döneme girmektedir.

Facebook virüslerinden, açıklarına kadar arasıra tedirginlik uyandıran Facebook'ta yeni moda ise reklamcılık olmuş durumda.

Son zamanlarda bir çoğunuza olmuştur ki, siz yapmadığınız halde sizden habersiz Facebook duvarınız da birşeyler paylaşılmakta, mail kutularınıza saçma saçma mail ler gelmekte ve canınızı sıkan bir sürü şeyler ile karşılaşmaktasınız.

Peki nedir bunların sebebi ?

İlk olarak Facebook'ta son zamanlarda video veya resim görünümlü uygulamaların olduğunu ve sizden bazı izinler talep ettiğini görmekteyiz.

Bir videoyu izlemek için tıkladığınızda karşınıza, uygulama izinleri penceresi çıkmaktadır, bunun sebebi ise aslen ulaşmaya çalıştığınız öyle bir gerçek video yoktur. Uygulama yapımcıları siz kullanıcıların bilgilerine erişebilmek, duvarlarınıza otomatik yazı gönderebilmek ve kişi sayısına sizlerin arkadaşlarınızıda katarak gün geçtikçe daha fazla kişiye ulaşma çabasındadırlar.

Şimdi sizlere resimli olarak açıklamak istiyoruz, Yazımızın en altındaki resimlerde gördükleriniz şöyledir.

Resim 1 : 

Bu resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş alanda, videonun linkleri yazmaktadır, Linklerden de anlaşılacağı gibi "http://apps" olarak başlamaktadır ve bu aslen bir video değil Facebook Applications (Uygulama) Adresidir. 

uygulama 

Arkadaşınızın paylaşmış olarak gördüğünüz bu tür resim ve videolara tıkladığınız da karşınıza video yerine, Resim 2 deki gibi bir sayfa açılmaktadır. Tabi ki Profesyonel olmayan internet kullanıcıları ise bu sayfada "İzin Ver" linkini tıkladıklarında video açılacak sanarlar aslen işin gerçeği öyle değildir. Siz izin ver linkine tıkladığınızda bakın bu "Video görünümlü uygulama" sahiplerinin nerelere hakkı olduğuna.


Resim 2 : 

1 - İzin İsteği : Bu başlıktada bariz açık ki sizden birşeyler için izin istemektedir.

2 - Temel Bilgilerime Erişme : Sizden Facebook'ta kayıtlı kişisel bilgilerinize ulaşmak için izin istemektedir.

3 - Bana E-Posta Gönderme : Sizin Facebook'ta kayıtlı olan mail adresinize ulaşabilir ve sizlere mail gönderebilmenin yanısıra toplamış olduğu mail adreslerini toplu bir şekilde reklam firmalarına satabilir. 

4 - Post to Facebook As Me : Sizin Facebook'ta yapacağınız video, resim, notlar Vb. gönderi ve paylaşımlarınıza erişebilme izini.

5 - Verilerime İstediği Zaman Erişebilme : İşin can alıcı noktası budur, çünkü siz bu uygulamaya izin ver dediğinizde zaten kullanabileceğiniz bir uygulama ortada olmadığı için, siz uygulama kullanıcısı olmasanız bile istediği zaman verilerinize erişebilme izini istemektedir.

Peki siz bu video görünümlü uygulamaya "İzin Ver" dediğiniz de ne olacak merak ediyormusunuz ?


Sizin arkadaşınızın yapmış olduğu bu sahte videolar otomatik olarak sizin tarafınızdan da paylaşılacaktır ve bunları arkadaşlarınız sizin paylaştığınızı düşünerek aynı şekilde bu uygulamaya arkadaşlarınızda katılacaktır. Bir süre sonra Facebook'ta tonlarca bu şekilde sahte paylaşımlar çoğalıp gerçek paylaşımlarınızdan daha çok yerini bunlar alacaktır.

Arkadaşlaırnızın da Arkadaşları derken zaman içerisinde reklam firmalarının elinde o kadar çok ve öyle bilgiler toplanacak ki, mail kutularınıza gelen reklam maillerinden bıkar hale geleceksiniz.

NOT : Yalnızca video değil resim ve haber gibi paylaşımlarda da aynı düzenbazlık yapılmaktadır. Eğer Facebook 'ta "Resim - Video - Yazı Haber" Gibi içeriklere erişmeye çalıştığınızda bu izin isteme sayfası karşınıza çıkıyorsa "Kesinlikle" izin vermeyiniz.

Bu konuyu arkadaşlarınıza da bildirerek bu duruma karşı bilgili olmalarını sağlayabilirsiniz.

Keyifli Faceler Dileriz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.