Kurban Nedir,Nasıl Kesilir,Nasıl Dua Edilir ?

Kurban Nedir,Nasıl Kesilir,Nasıl Dua Edilir ?

İslami bir kavram olarak; "Allah’u Teâla’ya ibadet niyetiyle muayyen bir vakitte, hususi bir hayvanı kesmeye kurban denir."

A+A-

KURBAN YAKINLAŞMAKTIR.

Kurban, Allah’a yaklaşmanın, O’nun sevgisini kazanmanın, malı O’nun yolunda harcamanın, O’nun verdiği nimetlerle sevinmenin bir aracıdır. Terim olarak ise kişiyi Allah'a yaklaştıran, sevap kazanmaya vesile olan bütün fiilleri ve davranışları ifade eder. Bu tanım, geniş anlamda kurban teriminin de karşılığı olup dar anlamda kurban, Allah rızası için kesilen hayvan için kullanılır.

Kurban, her şeyden önce sevilen, elde edilmek için emek ve para verilen, zaman ve ömür harcanan, değerli dünyalıklardan bir kısmını Allah (c.c) için feda edebilmektir.

Kurban, insanı Allah’a (c.c) yaklaştıran şey demektir. Bu bir ibadet ve hürmet ifadesidir ki, kurbanla insan Allah’a (c.c) yaklaşmaya çalışır. Tersinden söyleyecek olursak kurban insanı Allah’a yaklaştırır. Bu yaklaşma elbette maddi anlamda bir yaklaşma değil, O’nun rızasına ve sevgisine yaklaşmaktır. Kurbanla insan, Allah’a (c.c) karşı duyduğu takva duygusunu zenginleştirir.

Kurbanın dini bir hüküm oluşu, Kitab, Sünnet ve İcma-i ümmet ile sabittir. Allah Teala’nın Kur'an-ı Kerim'de; "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes"

Kurban, Müslüman, Akıllı ve ergenlik çağında, hükmen yolcu olmayan, yeterli mali imkâna sahip (80,18 gr kadar altını veya bu değerde para ve malı) olan kimselerin kurban kesmeleri Hanefi mezhebine göre vacib, Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre müekked sünnettir.

Kurban; Hz. Adem (a.s) ile birlikte başlayan "Tevhid Mücadelesi"nin bir ifadesidir. Adem (a.s)’ın oğulları; Habil ve Kabil aynı kızla evlenmek ister, sevgilerini kurban ile göstermeleri istendiğinde, Habil kurban olarak koçu seçer, Kabil ise tarladaki ekinleri. Kurban Âlemlerin Rabbine takdim edilecektir. Allah (c.c), Habil’in kurbanını kabul eder, Kabil’inkini etmez. Allah’a (c.c) kulluk yarışında kaybeden üzülür, sıkıntılara boğulur, kazanan En Yüce Sevgili’ye ulaşır: Şehid olur...

Kurban, kişinin kendisine bahşedilen her şeyi asıl sahibine ait kılmanın hal dili ile anlatılmasıdır. Kurban, kulun Rabbine teslimiyetini ifade eder. Bu teslimiyet, Hz. İbrahim (a.s) ve İsmail (a.s) ile zirveleşerek sembolleşmiştir.

Bu nedenledir ki, kurbanın ifade ettiği mana ile İslam arasında yakın bir alaka vardır. Bilindiği gibi İslam, "Allah'a kulluk için boyun eğip teslim olmak" manasına gelir.

Kurban kesen kimse adeta şöyle demiş olmaktadır:

“Ya Rabbi! Senin yolunda, senin rızanı kazanmak uğruna maldan mülkten, sevdiklerimden ve hatta canımdan geçmeye hazırım. İşte bu kurbanı benim bu imanımın ve teslimiyetimin bir nişanesi olarak yine senin adınla kesiyorum. Bu kurbanın toprağa dökülen kanı, sana verdiğim sözde, imanımda ve ihlasımda bütün benliğimle sabit olduğumun tasdikidir. Kabul eyle ve beni bu yolda daim eyle...”

 

Kurban kesilirken; kurban edilecek hayvan, yüzü kıbleye gelecek şekilde eziyet edilmeden yatırılır, gerekiyorsa ayakları bağlanır ve “Allahım, bu sendendir ve senin içindir. Allahım, onu benden kabul et.” dua okunur;

“Allâhü ekber, Allâhü Ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhu ekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek tekbir getirilir ve Bismillahi Allahu Ekber” denilerek hayvan eziyet edilmeksizin keskin bir bıçak ile kesilir.

 

Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekalet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde de vekalet caizdir.

 

Vekalet yoluyla kurban kestiren kişi, bulunduğu yerde ki birisine vekalet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekalet verebilir. Vekalet, sözlü veya yazılı olarak verilebileceği gibi telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile de verilebilir.

 

Bu İslami bakış ve hassasiyet çerçevesinde “Kurban Paylaşmaktır” sloganıyla Beşir Derneği olarak, 55 Ülke Türkiye genelinde 242 temsilciliği ile en ücra noktalarda kurban bağışları ile ihtiyaç sahiplerinin yüzlerini güldürmekte ve bağışçılara hayır dua almaya vesile olmaktayız. 200 den fazla yerel dernek ve Semerkand Vakfı ile yaptığımız iş birliği protokolleri ile organizasyonunu daha güçlü hale getirmekteyiz.

 

Beşir Derneği; vekâleten kurban kesim vecibesini kadrolarımızın uzmanlığı ve fedakarlığı ile İslami usullere göre yerine getirirken aynı zamanda aldığı sorumluluğun bilinci ile hareket etmektedir. Kurban bir ibadet olması hasebiyle bağışçıların gönül huzuru ile bağış yapmaları konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Gönül huzurunun sağlanması adına teknik imkansızlıklar haricinde bağışçılarımıza bağışlarının kesim görüntülerini SMS, mail ve video çekimi ile takip etme imkanı sağlıyoruz. Denizli Beşir Derneği Temsilciliği olarak yaklaşmakta olan kurban bayramının hemşerilerimize, halkımıza ve tüm İslam alemine hayır ve huzur getirmesini temenni ederim.

BEŞİR DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBE BAŞKANI

Av.Emrah GÜRBÜZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.