YEP'ten Flaş Karar!

YEP'ten Flaş Karar!

Yeni Ekonomi Programı'ndan konut ile alakalı 2 mühim karar ön plana çıktı.

A+A-

Kiraların TÜFE'ye bağlanması, gayrimenkullerden rayiç bedel üstünden değil gerçek değeri üstünden vergi alınması Yeni Ekonomi Programında yer aldı. Bu şekilde kiralar daha az artacak, kiracılar senede en az bir kira tasarruf edebilecek, konut ve arsa sahipleriyse daha yüksek vergi ödeyecekler.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıkladığı 2019-2021 senelerini kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) gayrimenkul sektörü için çok mühim 2 karar çıktı. Yeni kararlar hem kiracıları hem de ev sahiplerini çok yakından ilgilendirmekte. Kiralar daha düşük oranda artarken, ev sahipleri ve arsa sahipleri daha yüksek vergi ödeyecekler.

Kiralar Daha Az Artacak

Kiraların artık üretici fiyatları (ÜFE) yerine tüketici fiyatlarına (TÜFE) göre belirlenmesi ile kiralar daha düşük oranda artacak.

Fark Bir Kira Kadar

TÜİK’in açıklamış olduğu verilere göre TÜFE ağustos ayında yüzde 2.30 artarken senelik bazda yüzde 17.90 oldu. Ağustos ayı yurt içi üretim enflasyonu (ÜFE) yüzde 32 oldu. 2 oranın arasında olan fark bir senede en az bir kiraya denk geliyor. Ortalama aylık kirası 1000 TL olanlar için aradaki senelik fark 1700 TL'yi, 2000 TL olanlarda ise 3400 TL'yi aşıyor.

Kurulacak olan taşınmaz değerleme sistemi ile gayrimenkullerden rayiç bedel üstünden değil gerçek değeri üstünden vergi alınacak. Bu da konut ve arsa sahiplerinin daha yüksek vergi ödemeleri manasına gelmekte.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.