Her Yerde Dinleniyorsunuz!

Her Yerde Dinleniyorsunuz!

Bir zamanların en popüler konusu olan 'telefon dinleme' meselesi tekrar gündeme geldi. Hem de Google vb. araçlarla...

A+A-

Telefon ile konuştuğunuz ya da telefonda bahsettiğiniz bir konu ile alakalı bir süre sonra telefonunuza mesajlar veya reklamlar gelmeye başlıyor. Sizce bu basit bir tesadüften mi ibaret? Tabiki hayır… Çünkü Dinleniyorsunuz…

SON SATIŞ POLİTİKASI

Bir zamanlar gizli etkinlikleri engellemek ve suçları meydana çıkartmak için farklı  prosedürler ile gerçekleştirilen dinlemelerin yasallığı ve etikliği tekrar gündeme gelerek tartışılmaya başlandı.

Bu gizli durum son zamanlarda markaların yeni bir satış/ticaret politikası olmaya başladı. Telefonda veya telefon yanınızdayken karşınızdaki kişi ile yaptığınız konuşmanın hemen arsından internette gezerken karşınızda konuştuğunuz konu ile alakalı reklamlar ya da telefonunuza bu konuya ilişkin mesaj geliyor.

İşte bu garip durum tam olarak sponsor bağlantılı uygulamalar ile sağlanmakta.

ADI: SPEECH RECOGNITION

Speech Recognition ismi verilen bu uygulama temelde konuşma dilinin bilgisayarlar yolu ile metne dökülmesi anlamına gelmekte.

Google ile ismi duyulan bu sistem aslında Apple cihazlarda da mevcut, fakat bu uygulamanın temelinde Google uygulamaları var. Bir veri tabanı meydana getiren bu programlar, tıpkı insanların internette yaptıkları gezintileri takip eden çerezler gibi mikrofon yolu ile konuştuğunuz her şeyi takip ediyor ve sizi dinliyor.

SİZ İZİN VERİYORSUNUZ

Akıllı cihazlara indirilen uygulamalarda sizlere bazı sorular sorulmakta: 'Kamera kullanımı, rehber kullanımı... İzin verilsin mi?' bu sorulara çoğumuz hiç bakmadan ve dikkat etmeksizin evet diyoruz ve bu izni zaten biz uygulamaya ve üreticisine kendimiz sunuyoruz.

Bu mantık ile faaliyet gösteren 'Speech Recognition' telefonun arka planında sürekli sizi takip ediyor ve zevklerinizi, renklerinizi dinleyip sizi adeta analiz ediyor. Bu analizlerle de üçüncü kullanıcılarla paylaşılan veriler size mesaj ya da reklam olarak geri dönüyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.