Hükümet Emekliye Günde 1 Simit Parası Zam Yapacak!

Hükümet Emekliye Günde 1 Simit Parası Zam Yapacak!

Tahminlere göre; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak'ta alacağı zam yüzde 3.5 civarında olacak.

A+A-

Hükümet, 12 yıldır emekliye verdiği sözlerin hiç birini tutmadı. Asgari ücretli gibi emekliye de günde bir simit parası zam yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gözü, kulağı Ocak zammında. Yaklaşık 8.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, 2015'in Ocak ayında, 2014'ün ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak.

 

Temmuz-Kasım döneminde enflasyon yüzde 2.79 çıktı. Zam oranını belirleyebilmek için tek veri kaldı, o da Aralık enflasyonu. Aralık enflasyonu Ocak ayı başında açıklanacak. Kesin zam oranı henüz belli olmasa da zamma ilişkin tahminler var. Tahminlere göre; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak'ta alacağı zam yüzde 3.5 civarında olacak. Nitekim, 2015 programında da enflasyon tahminine göre Ocak zammının yüzde 3.45 olacağı öngörülüyor.

 

Buna göre; Ocak zammı yüzde 3.5 olursa, halen bin lira maaş alan emeklinin eline, Ocak'tan itibaren bin 35 lira geçecek. Bin 100 lira olan emekli maaşı Ocak'ta bin 138 liraya, bin 500 lira olan emekli maaşı ise bin 552 liraya yükselecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bir zam da Temmuz ayında alacak. 2015 programında emeklilerin Temmuz zammının önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 3.63 olacağı öngörülüyor.

900 lira olan maaş, 931,5 liraya; bin liralık maaş bin 35 liraya, bin 100 liralık maaş bin 138 liraya, bin 500 liralık maaş bin 552 liraya, bin 750 liralık maaş bin 811 liraya, iki bin liralık maaş iki bin 70 liraya, iki bin 500 liralık maaş iki bin 587 liraya çıkacak.

Türk Emekli Sen Denizli Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, zammın yetersiz olduğunu belirterek, “Memurları ve emeklileri açlığa mahkûm ettiler. Cumhurbaşkanlığı bütçesini iki katına çıkarıyorlar, milyarlarca  liraya yeni saray yapılıyor, Milyonlarca liraya uçak yeniliyorlar, milletvekili maaşlarına 1000.-TL zam yapılıyor,  memura ve emekliye gelince, dar bütçemiz ancak buna imkân veriyor” diyorlar, buna ancak gülünür” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumunun enflasyon belirleme  sistemini de eleştiren Yılmaz, “Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinasını lüks tüketim gören zihniyet milli geliri 20 000$’a da çıkarabilir. O insanlar bunları hangi şartlarla alıyorlar siz anlayamazsınız. “Un kuru tuz kuru”.  Gençler evleniyor senelerce düğün borcu ödüyor, yemiyor, içmiyor. Daha baştan borç yükü altında inlemeye başlıyorlar. Neden  yeni doğan çocuklar hasta, zayıf, neden insanlar daha çok hastalanıyor? İş’ten artmaz diş’ten artar dedikleri için boğazdan iktisat ederek, geçinebiliyorlar. Bu ülkede insanlar temel ihtiyaçları olan evlerini, arabalarını hatta gıda ve kıyafetlerini bile   taksitle  alıyorlar. Vatandaşların borçlanmasını   TÜİK herkesten daha iyi biliyor bunu açıklayın.2006 yılında hâkime, savcıya %25-%44,7 ek zam yaptılar. Şimdide 1155.- TL daha ek zam yapıyorlar. Memura ve emekliye gelince toplu sözleşmenin dışına çıkamayız diyenler nerde adaletiniz.

Onlar başka bir gemide mi seyahat ediyor. Biz de aynı şartlar içinde yaşıyoruz. Enflasyon hedefini %5,3’den %9,4’e yükselttiniz. Memurları ve emeklileri açlığa mahkûm ettiniz.Cumhurbaşkanlığı bütçesini iki katına çıkarıyor, milyarlarca  liraya yeni saray yapıyor. Milyonlarca liraya uçak yeniliyor, milletvekili maaşlarına 1000.-TL zam yapıyor,  memura ve emekliye gelince, dar bütçemiz ancak buna imkân veriyor. Güldürmeyin bizi, gülecek halimiz kalmadı, sinirler geriliyor, yeter artık kandırdığınız. Memur ve emeklinin 2014 yılı zararı %12, hiç olmazsa 2014 ve 2015 yıllarını kurtarmak için bu kayıp kadar ek zam yapın da biraz nefes alsın toplumun hayat damarları. Aksi halde hasta komaya giriyor, böyle biline” diye konuştu.

MESUT GÜLER

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.