İhracatçı parasını tahsil edemiyor

İhracatçı parasını tahsil edemiyor

TİSK, ülkenin gündemine yeni riskler eklendiğini, özellikle ihracatta rekabet baskısı olduğunu açıkladı

A+A-

Türkiye'nin gündemi; iç ve dış ekonomik belirsizlikler, bölgesel çatışmalar, yüksek siyası tansiyon ve özellikle son dönemde terör olaylarıyla tıka basa dolu. Ekonomide her gün yeni tartışmalar oluyor. İşte dün gündeme yansıyan üç farklı değerlendirme, içinden geçilen süreci çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.

 

Makro dengede etkili

 

Yeni ekonomik bültenini açıklayan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), siyasi ve ekonomik belirsizliklerin, makro dengeleri olumsuz etkilediği uyarısında bulundu. TİSK, temmuz ayında ekonomide varolan risklerin yanına, yeniden seçime gidilme ihtimalinin ve terörün neden olduğu politik risklerin de eklendiğine işaret etti. Bültendeki şu vurgular dikkat çekti:

 

Büyüme yüzde 3 civarında

 

- Halen yüzde 3 civarında seyreden büyüme hızındaki yetersizlik işsizliği daha da artırabilir.

 

- Küresel ticaretin daralması ve döviz kuru sorunlarının yanında ihracatta da adeta yerimizde sayıyoruz.

 

- Bunun nedenleri arasında yüksek katma değerli malların ihraç edilememesi de var.

 

Ürün gamı değişmedi

 

- Türkiye son on yıldır ihraç ürünleri gamında değişiklik yapamadı.

 

- Türkiye benzer ürünleri ihraç eden ülkelerin baskısı altında.

 

- Politik nedenle Türkiye’nin geleneksel ihracat pazarlarındaki konumu zayıfladı. Örneğin Kuzey Afrika.

 

Tahsilat gecikiyor vade uzaması var

 

Uluslararası alacak ve risk yönetimi konusunda faaliyet gösteren ARS Danışmanlık'ın Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, doların diğer para birimleri karşısındaki sert yükselişinin ihracatçı firmalar için tahsilatta gecikme ve vade uzatımlarına neden olduğunu açıkladı. Arslan, Türk firmaların ihracatta yaşadığı tahsilat sorunlarının da yılın ilk altı ayında yüzde 30 arttığını söyledi. Arslan ayrıca, tahsilatta sorun yaşayan sektörlerin başında açık hesapla çalışan tekstil, hazırgiyim ile oto yedek parça sektörlerinin geldiğini belirtti.

 

Hukuk egemenliği güçlenmeli

 

Dünyanın en önemli ekonomistleri arasında yer alan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türk ekonomisinin temellerinde güçlendirici değişikliklerin yapılması çağrısında bulunarak, “Ekonominin tekrar ayağa kalkması için değişiklik kaçınılmaz.Türkiye kendisini yenilemeli ve üretimi artırıcı yapısal reformlara hız vererek hukukun egemenliğini güçlendirmeli” dedi.

 

Merkez bağımsız olmalı

 

"Hepimizin Merkez Bankası’nın bağımsızlığını desteklemesi gerekiyor” ifadesini de kullanan Acemoğlu, bu bankanın bağımsızlığını kaybetmesi halinde bunun Türkiye’deki ekonomik kurumların geleceği için de olumsuz etkilere sahip olabileceğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.