İhracatta Sınır Tanınmıyor

İhracatta Sınır Tanınmıyor

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda yapılan Arjantin Ticaret Heyeti, ülkenin başkenti Buenos Aires’te organize edildi.

A+A-

Arjantin Ticaret Heyeti’ne, kuru meyve, inşaat, otomotiv yan sanayi, makine ve aksamları, elektrik-elektronik, motorlu taşıtlar, iklimlendirme, plastik, demir-çelik, tütün mamulleri ve elektrikli ev aletleri sektörlerinde hizmet veren 12 şirketten 13 Türk işadamı katılımda bulundu. Heyetin Başkanı, TİM Başkan Vekili Süleyman KOCASERT’ti.

Türkiye-Arjantin İş Forumu’nda, Arjantin Ticaret Odası (CAC) ve Arjantin İthalatçılar Birliği (CIRA) partner kuruluşları oldu.  Buenos Aires Sheraton Hotel’de yapılan forum, Arjantin İthalatçılar Birliği Başkanı Ruben GARCIA’nın açılış konuşması ile başladı.

GARCIA, Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında, son senelerde büyük ekonomik atılım yapan Türkiye ve Arjantin’in olarak dış ticarette de ilişkilerin artırdıklarını vurgulayarak, ülkelerinde Türk iş insanlarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını  belirtti.


GARCIA: Ar-Ge çalışmaların hızlandırıyoruz

Türkiye’nin uluslararası pazarda oldukça önemli bir oyuncusu olduğunu ifade eden GARCIA, ülke olarak Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesini önemsediklerini söyledi. Konuşmasında CIRA faaliyetleri ile alakalı da bilgilendirme yapan GARCIA, İthalatçılar olarak, Arjantin’in korumacı ekonomik modeli terk etmesinden sonra uluslararası pazara daha iyi entegre olunması amacı ile eğitim ve Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdıklarını ve ülkenin en büyük üniversiteleri ile işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Forumun devamında yapılan, Türkiye’nin ve TİM’i tanıtım video gösterimi ise salondan büyük alkış aldı ve beğeni topladı.

Video gösteriminden sonra kürsüye gelen Heyet Başkanı Süleyman KOCASERT ise, öncelikle tüm milletin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak başladığı konuşmasını Meclisin faaliyetlerini anlatarak devam ettirdi.

İki ülke arasındaki dış ticaret verileri ve potansiyel ürünler ile alakalı mühim bilgiler aktaran KOCASERT, firmaların ihracatçı oldukları kadar ülkemizin de en büyük ithalatçı olduklarına da vurgu yapıp, öncelikli hedefin ikili ticareti yükseltmek olduğunun ve Sn. Cumhurbaşkanının daha evvel ülkeye olan temaslarında da belirttiği gibi Arjantin ile Türkiye arasındaki ikili ticareti gerçek potansiyeline ulaştırmayı istediklerini belirtti.

KOCASERT: Ticaretin geliştirilmesine engel olan şeyler var

KOCASERT, Güney Amerika’nın en büyük ekonomilerinden olan Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılacak olan iş görüşmelerinde, Arjantin’in en büyük firmaları ile Türk şirketler arasında önemli iş bağlantılarının kurulacağına inandığını, bununla beraber, bazı ürünlerdeki yüksek gümrük vergileri, tarife dışı engeller ve bürokratik düzenlemelerin, ne yazık ki ikili ticaretin gelişiminde kendileri açısından engel yarattığını söyledi.

Forumun devamında, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan KIZARTICI kürsüye çıktı ve liberal dış ticaret politikalarının önemini vurguladı. KIZARTICI, konuşmasını Türkiye-Arjantin ikili ticaretinin son senelerde olumlu seyrettiğini belirterek sürdürdü ve ticaretin geliştirilmesi için bölgeye daha sık iş gezisi düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak kürsüyü çıkan Buenos Aires Büyükelçimiz Meral BARLAS, Meclise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişiminde oynadığı rol dolayısı ile teşekkürlerini iletip ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler ile alakalı bilgiler verdi.

Büyükelçi, Arjantin pazarının, zorluklarına rağmen dinamik yapısı ve barındırdığı potansiyel itibarı ile iş insanlarına önemli fırsatlar sunduğunu ifade ederek, ihracatçılara daha sık Arjantin’e gelmeleri yönünde çağrı yaptı.

Hediye merasimi ve toplu fotoğraf çekiminden sonra biten Türkiye-Arjantin İş Forumu’ndan sonra başlayan ikili iş görüşmelerinde ise, 12 firmadan 13 iş insanı ile 45 Arjantinli firma arasında 100’e yakın iş görüşmesi yapıldı.

TİM-CAC İşbirliği : MOU imzalandı

Heyet Başkanı Sn. Süleyman KOCASERT, ikili iş görüşmelerin sürdüğü esnada Arjantin Ticaret Odası (CAC)’na bir nezaket ziyareti yaparak bahsi geçen kurumun Başkanı Dr. Jorge Luis Di FIORI ile bir toplantı yaptı..

Buenos Aires Büyükelçimizin de katıldığı toplantı çerçevesinde, TİM ve CAC arasındaki ilişkilerin artırılmasını temin eden Mutabakat Zaptı (MOU) imzalandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.