İranlı ''Oğlan''dan Haber Var!

İranlı ''Oğlan''dan Haber Var!

ABD'de hapisten kurtulmak için kendisine bir "avukatlar ordusu" tutan Reza Zarrab'dan yeni hamle geldi.

A+A-

Zarrab'ın avukatları, müvekillerinin "ABD vatandaşı olmaması ve ABD ile ticaret yapmaması nedeniyle, ABD mahkemelerinde yargılanamayacağını" kanıtlamak için mahkemeye eski bir Amerikan üst düzey bürokratını "bilirkişi-uzman tanık" olarak önerdi.

 

Önerilen bilirkişi, ABD Hazine Bakanlığı’nın tam da Reza Zarrab’ın ihlal etmekle suçlandığı yaptırım ve yasaların uygulanmasından sorumlu eski bürokratı, Yabancı Malvarlıkları Kontrolü (OFAC) eski Genel Müdürü Richard Newcomb oldu.

 

 

ABD Hazine Bakanlığı’ndan ayrılan ve halen bir hukuk firmasında uzman olarak çalışan Newcomb, 18 yıl boyunca (1987-2004 yılları arasında) OFAC Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuştu.

 

 

İRAN YAPTIRIMLARI UZMANI

 

 

Zarrab’ın avukatlarının, Newcomb’un “bilirkişi” olarak duruşmada dinlenmesine ilişkin mahkemeye verdikleri dilekçede, ABD’nin İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarının başlatılıp, uygulandığı dönemde Newcomb’un ABD Hazine Bakanlığı’nın bu yaptırımların uygulanması ve denetlenmesinden sorumlu “en üst düzey bürokratı” olduğu vurgulandı. Dilekçede, İran’a yaptırımlara ilişkin yasaların, bizzat “Newcomb’un imzasını taşıdığı” da ifade edildi.

 

 

Newcomb’un ABD Hazine Bakanlığı’nda 18 yıl yaptığı görevinden ayrıldıktan sonra da, özel sektörde yine İran’a yönelik yaptırımlar konusunda çalışmaya devam ettiğinin belirtildiği dilekçede, Zarrab’ın da tam bu konulardan yargılanmakta olduğu vurgulandı.

 

 

Dilekçede, Zarrab’ın “ABD vatandaşı olmaması, ABD ile doğrudan ticari ilişkiye girmemesi nedeniyle, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasının da geçersiz olduğu” tezi bir kez daha işlenerek, Newcomb’un bu konuda uzman görüşünü mahkemeye aktaracağı ifade edildi. Dilekçede, “Newcomb, İran’a yönelik yaptırım rejiminin tam olarak kime uygulanması gerektiği konusunda bilgi verecek” denildi.

 

 

“BEYAZ SARAY’A BİLE BİLGİ AKTARAN İSİM OYDU”

 

Zarrab’ın avukatları tarafından mahkemeye verilen dilekçede, sadece İran yaptırımlarının değil, ABD’nin tüm dünyada uyguladığı 39 farklı yaptırım yasasından sorumlu bürokrat olarak 18 yıl boyunca görev yapan Newcomb’un zaman zaman Beyaz Saray’a da bu konuda bilgi verdiği vurgulandı.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.