İstanbul Sözleşmesi neden kaldırıldı, maddeleri nelerdir?

İstanbul Sözleşmesi neden kaldırıldı, maddeleri nelerdir?

Kadınlara yönelik şiddet ile aile içi şiddetin önlenmesi adına daha önceden imzalanan İstanbul Sözleşmesi, Resmi Gazete’de yayımlanan bildirisi sonrasından feshedilerek tamamen kaldırıldı. Peki, İstanbul Sözleşmesi maddeleri nelerdir?

A+A-

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. İstanbul Sözleşmesi'nde, Türkiye de dahil 46 ülkenin imzası yer alıyordu. Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi'ni  yürürlüğe koyan ilk ülkeler arasında yer alıyordu. Peki,  İstanbul sözleşmesi nedir? İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı mı? İşte İstanbul Sözleşmesi içeriği ne? İstanbul sözleşmesi neden iptal ediliyor?  İstanbul sözleşmesi neden feshedildi? İstanbul sözleşmesini imzalayan ülkeler hangileri? İşte İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tüm detaylar...


İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR? 
 
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 121'inci toplantısında kabul edildi. Bu nedenle de İstanbul Sözleşmesi ismini aldı. Resmi Gazete'de 8 Mart 2012'de yayımlandı. Avrupa Konseyi üye devletleri ile bazı ülkeler tarafından imza altına alındı. Sözleşme, onay yeter sayısına(10) ulaştığı 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdi. 12 bölüm 81 maddeden oluşuyor.
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN KALDIRILIYOR? 
 
İstanbul Sözleşmesi, 24 Kasım 2011'te Meclis'teki tüm partilerin ortak oylarıyla kabul edildi. Son dönemde Türk aile yapısına zarar verdiği, eşcinsel ilişkileri ve evlilikleri özendirdiği gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi tartışmaların odak noktası olmuştu.
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ İMZALAYAN ÜLKELER HANGİLERİ?
 
Sözleşmeyi ilk imzaya açan, ilk onaylayan ülke Türkiye’dir ve sözleşmenin hiçbir maddesine çekince koymamıştır. Bazı ülkeler sözleşmeyi imzalamasına rağmen onaylamamıştır (İngiltere, Ermenistan vb). Bazı ülkeler çekince koymuştur (Fransa, İsveç, İsviçre, Yunanistan vb). Bazı ülkeler sözleşmenin bazı maddelerine itiraz etmiş, bazıları ise şerh koymuştur. Rusya ve Azerbaycan sözleşmeyi imzalamamış, gözlemci ülke statüsünde katılan ABD, Japonya, Kanada, Meksika ve Vatikan da sözleşmeyi imzalamamıştır.
 
Sözleşmenin en erken yürürlüğe girdiği ülkeler, Türkiye, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Bosna Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan, İspanya oldu.
 
İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlüğe girdiği son ülke, 2015'te imzaladığı sözleşmeyi 2019 Mart'ında onaylayan ve 1 Temmuz 2019'da yürürlüğe sokan İrlanda.
 
Avrupa Birliği ise sözleşmeyi 13 Haziran 2017 tarihinde imzaladı.

SÖZLEŞME KAPSAMINDAKİ SUÇLAR NELER?
 
Sözleşme taraf devletlere, aşağıda belirtilen davranışlara yönelik cezai veya başka bir hukuki yaptırım öngörmeyi zorunlu kιlmaktadιr:
 
- ev içi şiddet (fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik)
 
- taciz amaçlı takip;
 
- tecavüz dahil, cinsel şiddet;
 
- cinsel taciz;
 
- zorla evlendirme;
 
- kadınların sünnet edilmesi;
 
- kürtaja zorlama ve kısırlaştırmaya zorlama.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.