Karabağlar'daki orman yangını kontrol altında

Karabağlar'daki orman yangını kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İzmir'in Karabağlar ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını söyledi.

A+A-

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İzmir'in Karabağlar ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'deki yangının kontrol altına alındığını söyledi. 

Pakdemirli, yangın söndürme çalışmalarını izlediği Tekketepe'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, güzel bir haberi vatandaşlarla paylaşmak istediğini belirterek, "2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Sahanın ısınmış olması ve parçalı yanması nedeniyle zaman zaman bazı yerlerde parlamalar olabileceğini ifade ederek, "Bu saat itibarıyla artık söndürme faaliyetleri neredeyse sonlanmış vaziyettedir. Bundan sonra saha soğutulacak akabinde de diğer işlemlere faaliyetlere devam edilecek." diye konuştu. 

Yangın söndürme çalışmalarına destek olan tüm kurumlara, başta orman teşkilatına teşekkür eden Pakdemirli, yaralanan veya dumandan etkilenen personele de geçmiş olsun dileğinde bulundu. 

Pakdemirli, gösterilen başarının az olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ekibimiz, orman teşkilatımız açık arayla dünyada lider. Bunu biz söylemiyoruz uluslararası kuruluşlar söylüyor. Yangınla mücadelede de ilk müdahale saatimizi 18 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Bütün amacımız, gayretimiz 1 ağaç daha az yansın. Gün boyu 19 helikopter, 237 arazöz, 25 dozer ve bin 200 personelle çalıştık. Bu saat itibarıyla bu kaynaklar geriye çekilecek değil. Son duman tütene kadar, arazi tamamen soğutulana kadar gerektiği kadar kişi, personel, iş makinası, helikopter de sahada olmaya devam edecek." 

Yangına müdahale sırasında alet, ekipman ve kaynak açısından herhangi bir eksik bulunmadığını ifade eden Pakdemirli, "Bundan fazlası zaten bu alanda karışıklık yaratacağından sahada tam anlamıyla yeterince ve gerekli miktarda hatta gereğinden biraz daha fazla ekipman ve insan kaynağı kullanmış olduk." dedi.

Ekibin yaklaşık 48 saattir çalıştığını, elbiselerinin adeta üzerine yapıştığını belirten Pakdemirli, "Üzülerek görüyorum ki, yangın fırsatçıları var, bunların bir kısmına ben klavye silahşorları diyorum. Yangının ne olduğunu bilmeden hayatlarında bir defa buraya gelmeyen, bu işi siyasal, kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var. Bunlarla da inşallah önümüzdeki günlerde konuşuyor olacağız." ifadesini kullandı. 

Pakdemirli, teknik konuları teknik insanların konuşması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki bazı kesimlerde okumadan alim yazmadan katip olan insanlar var. Yani herkes her konuda her şeyi bildiğini iddia ediyor ama konu son derece teknik bir konudur. Teknik konuda orman mühendislerinin konuşması lazım. Orman teşkilatı olarak teşkilatımız iyi olmakla birlikte daha iyiye her zaman hazırlar. Yeni teknolojilerin denenmesi, en iyi şekilde kullanılması, eğitilmesi konularında her dakika her gün kendisini daha iyiye getirme çabası içindeyiz."

Pakdemirli, Türkiye'de ilk kez dün gece uçuşu gerçekleştirerek, termal kameraları ve lazer koordinat bulucuları kullandıklarını aktardı. 

Sabah saatlerinde yangının neredeyse kontrol altına alındığını dile getiren Pakdemirli, gün içinde de mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.