
Karaca Meclisi Akif'in Duasıyla Açtı
TBMM BAŞKANVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ YILDÖNÜMÜNDE TBMM KONUŞMASI
TBMM Genel Kurulu’nu yöneten TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İstiklal Marşı’nın kabulünün 104. yıl dönümünde, kürsüden 1921 yılı TBMM Genel Kurulu’nda yaşananlara atıfta bulundu ve aynı ruhu bugün de taşıdıklarını ifade etti.
12 Mart 1921…
O gün, o mecliste yankılanan dizeler, milletimizin bağımsızlığa olan sarsılmaz inancının, vatan sevgisinin ve kahramanlık destanının bir nişanesiydi. O ruh, bugün de dimdik ayakta, yüreklerimizde yaşıyor. Ben de o koltukta oturan biri olarak, aynı duygularla içimde hissediyorum.
104 YIL ÖNCE BUGÜN
Tam yüz dört yıl önce bugün, bu Meclisin, yüce Meclisin çatısı altında bizlerin oturduğu koltuklarda oturan kurucu kadro İstiklal Marşı'nın kabulünü şu sözlerle tarihe yazdırmıştır: Kırşehir Vekili Müfit Efendi o günün Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'i kastederek şöyle ifade etmiştir:
"Reis Bey, bir şey arz edeceğim. Hamdullah Suphi Bey'in bu marşı kürsüden bir daha okumasını rica ediyorum." der ve bu cümlenin ardından "Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak/Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak." cümleleriyle İstiklal Marşı kürsüden okunur.
O GÜN MECLİS’TE YANKILANAN DİZELER BAĞIMSIZLIĞA İNANCIN SİMGELERİ
Bizler de bugün, yüz dört yıl sonra aynı ruh, aynı heyecanla İstiklal Marşı'nın kabulünün 104'üncü yıl dönümünü kutluyoruz. O gün Mecliste yankılanan dizeler milletimizin bağımsızlığa olan sarsılmaz inancının simgeleriydi; o ruh bugün de dimdik ayakta, yüreklerimizde yaşıyor ve son olarak diyoruz ki: Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmayı nasip etmesin.
Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.