Kastamonu'dan Ödülle Döndüler

Kastamonu'dan Ödülle Döndüler

Tarihi Kentler Birliği’nce bu sene 2.si gerçekleştirilen Müze Özendirme Yarışması'nda Denizli Büyükşehir Belediyesine ödül…

A+A-

Anadolu coğrafyasındaki müzeleri özendirmek ve geliştirmek hedefiyle Tarihi Kentler Birliği’nce bu sene 2.si yapılan Müze Özendirme Yarışması'nda Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, ödül aldı.

 

Son zamanlarda kazanmış olduğu ödüller ile ismini sık sık duyuran Denizli Büyükşehir Belediyesine bir ödül de Tarihi Kentler Birliğinden geldi. Tarihi Kentler Birliği’nce, Anadolu coğrafyasında müzeleri özendirmek ve geliştirmek için ilk defa 2016 senesinde gerçekleştirilen Müze Özendirme Yarışması, bu sene 36 belediyenin 39 müze başvurusuyla yapıldı. Müze Özendirme Yarışması ödül töreni, Tarihi Kentler Birliği Kastamonu Buluşması'nda gerçekleştirildi.

 

Yarışmada 2 düzeyli bir değerlendirme süreci gerçekleştirildiği açıklanırken, Yaşam Kültürü, Arşiv/Koleksiyon, Kent Müzesi, Milli Mücadele, Arkeopark ve Sanayi Müzesi olmak üzere 6 alanda ödüller verildiği belirtildi.

 

Değerlendirmede her müzenin kendi şartları içerisinde değerlendirilip,  içinde bulunduğu mekanın kalitesi, müze arşivinin oluşturulma şekliyle koleksiyonunun niteliği dikkate alınırken, koleksiyonu sergileme kurgusu, bir kültür mekanı olarak müzenin sosyal gücü ve kent ile kurmuş olduğu ilişki ile süreç yönetiminin de mühim olduğu söylendi.

 

Türkiye'nin ilk Bez Bebek Müzesi

 

Törende, 2014 senesinde Türkiye'de ilk defa açılan Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, Yaşam Kültürü Müzeleri dalında ödül aldı. Ödülü, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan adına Kültür, Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin tarihi Balcı Evi'ni restore ettikten sonra tarihi evi yaşayan bir mekan haline getirmek için hayata geçirdiği projeyle Zeynep Karaaslan'ın yaptığı bez bebekler ile müze yapılan konak farklı konsepti ile jüri üyelerinin de büyük beğenisini topladı. İçinde bulunan 700 bebekle bilhassa çocukların büyük beğenisini toplayan müze, unutulmak üzere olan çocuk oyunlarını, gelenek ve görenekleri, köy ve mahalle yaşantısını, eski meslekler gibi pek çok kültürel değeri gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

 

Geçmiş değerler geleceğe aktarılıyor

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Büyükşehir Belediyesi olarak her daim tarihe ve tarihe ait değerlerlere sahip çıktıklarını, bu değerleri geleceğe ulaştırmak adına tüm fedakarlıkları yapmayı sürdüreceklerini ifade etti. Bez Bebek Müzesi olarak açtıkları tarihi Balcı Evi'ni Denizlilere kazandırmaktan çok memnun olduklarını belirten Başkan Osman Zolan, geçmişten gelen değerleri gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarını bildiklerini, bu değerleri korurken içlerinde yine kendilerine ait kültür ve sanatı yaşatmaya çalıştıklarını, Denizli’de yıkılmaktan kurtardıkları pek çok tarihi evde verdikleri kurslar ile geleneksel el sanatlarını ayakta tutmak için çabaladıklarını, Tarihi Balcı Evinin de bunlardan bir tanesi olduğunu söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.