Kredi çekeceklere müjde

Kredi çekeceklere müjde

Banka yöneticilerinin kullandırdığı kredi battığı için zimmet suçundan yargılanmaları sonlanıyor. Ekonomi yönetimi daha kolay kredi verilmesinin önünü açmak için, zimmet maddesini değiştirme kararı aldı.

A+A-

Finans sektörünün uzun süredir gündeme getirdiği Bankacılık Kanunu'ndaki zimmet maddesinin değiştirilmesi talebine bayram müjdesi geldi. 

Verilen kredinin batması veya geri ödenmemesi halinde yöneticilerin "zimmet" suçundan yargılanmasının kaldırılması isteği ekonomi yönetiminin ajandasına girdi.

Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, son yapılan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) toplantısında da gündeme gelen kanun değişikliğinin yapılması halinde finans sektörü hem daha kolay kredi verebilecek, hem de kredi borçlarını daha rahat yapılandırabilecek. 

Fransa Cumhurbaşkanı'nın kızı Flora Hollande'ı dolandırdılar

Finans sektörü temsilcileri bu gelişmenin reel sektörün talep ettiği kredi musluklarının açılmasının yanı sıra faizlere de olumlu yansımasının olacağını belirtiliyor.

Mevcut düzenlemeye göre örneğin 100 TL alınan bir kredi firmanın sıkıntı çekmesi halinde faiziyle 120 TL'ye çıktığında müşterinin 10 lirasının silinmesi ve yeniden yapılandırılmasını talep etmesi halinde menfaat tanımı yapılabilerek banka yöneticilerine zimmet suçu çıkarılabiliyor.

İmza korkusu

Zimmet maddesinin değişmesinin son dönemde kredi borçlarını ödemekte zorlanan turizm ve enerji başta olmak üzere çok sayıda sektörü rahatlatacağı tespiti yapılıyor. 

Ekonomi yönetiminin bu konuyla ilgili yeni bir model üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin koordinasyonunda yürütülen çalışmada Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu da (TMSF) aktif olarak rol alıyor. 

Yasadaki zimmet suçunu "kişinin kendine veya başkasına menfaat sağlaması" şeklinde düzenleyen yasa maddesinin kredi verilmesini zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. 

Banka çalışanlarının, yöneticilerinin kullandırmış oldukları kredilerde batık olduğunda onlara yönelik zimmet çıkmasına yönelik madde olduğunu ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Yöneticiler yeni yapılandırmaları yaparken piyasalardaki ödeme zorluklarına ilişkin zimmet maddesi ortaya çıkıyor. Zaman zaman çok uzun süredir talep edildi. 5-6 yıldır gündeme gelen bankaların değişiklik isteği olan bir konu. Şube müdürü, genel müdür yardımcısı rahat kredi veremiyor. Yapılandırmalara giremiyor. Verdiği kredi batarsa zimmet oluyor. Banka yönetimi de bundan sorumlu oluyor. Bu da kredi verilmesini zorlaştırıyor" dedi.

Nota göre değerlendirme

Bankalar Birliği'ne yakın kaynaklar Bankacılık Kanunu'ndaki zimmet maddesine ilişkin konunun yoruma açık olabildiğine dikkat çekerek taleplerini şöyle aktardı:

"Kredide zimmet olayı sıkıntılı. Yargı kararı da var. Bankalarda tereddüt ediyor. Bankaların istediği kredibil müşterinin ileride başına bir şeyler geldiğinde bunun sorun oluşturmaması yönünde". 

Finans sektörünün zimmete ilişkin değişiklik talebinin yerine getirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.