Kumsal Bebek Artık Sağlıklı

Kumsal Bebek Artık Sağlıklı

Pamukkale Üniversitesi’ne gelen 1 yaşındaki Kumsal bebek, 1,5 aylık yoğun bir ekip çalışması sonucunda sağlığına kavuştu.

A+A-

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefroloji ve Çocuk Cerrahisi ekiplerinin tedavisi ile 1 yaşındaki Kumsal bebek sağlığına kavuştu. Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yüksel tedavi süreci hakkında verdiği bilgide; “Çocuk Nefroloji, Çocuk Yoğun Bakım ve Çocuk Cerrahisi AD. Başkanı Prof. Dr. Özkan Herek başkanlığındaki ekip çalışması ile periton diyaliz uygulaması gerçekleştirilerek önce vücuttan fazla sıvısı çekildi. Yeni bir yöntem ile hasarlanmış olan kompleman sisteminin düzelmesi sağlandı ve Kumsal’da 13. gün az da olsa idrar çıkışı başladı. İlerleyen günlerde gittikçe artan idrar çıkışı, düzelen tansiyon değerleri ve böbrek testlerinin düzelmesi ile hastalığı en hafif şekilde atlatmış oldu” dedi.

Prof. Dr. Selçuk Yüksel bu tür hastalıklarda erken tedavi uygulamaları yapılması ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilebileceğini, Kumsal’ın böbrek fonksiyonlarının düzelmesinin 1,5 aylık yoğun bir ekip çalışması sonucunda olduğunu belirterek tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Hemolitik üremik sendromu adı verilen ve sıklıkla erken çocukluk döneminde görülen bu hastalık ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yüksel açıklamalarına şöyle devam etti; “Bu hastalar hayatlarını kaybetmelerine ya da diyaliz bağımlısı olarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır. İki farklı tipi bulunan hemolitik üremik sendromu en sık görülen şekli halkmarasında zehirli ishal olarak bilinen durum ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Zehirli ishale neden bakteri salgıladığı toksinler nedeniyle özellikle böbreklerin küçük damarlarında pıhtı tıkaçları oluşturmakta, böylece böbreğin kanı süzme, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırma, tansiyonu dengeleme gibi görevlerini yapmasını engellemektedir. Hastaların hızla kan değerleri düşer, böbrek idrar çıkarma fonksiyonunu gerçekleştiremediği için vücut şişer, tansiyon tedavi edilemez noktalara yükselir. Hemolitik üremik sendromun diğer tipi ise; vücutta “ konpleman “ denilen sistemin (vücudun mikroplara karşı savunmasında rol alan ) bozulmasından kaynaklanır. Her iki durumda da hasta hayatı büyük risk altındadır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.