Rumeysa ARSLAN

Rumeysa ARSLAN

Diyetisyen
Yazarın Tüm Yazıları >

Bayramda Dikkatli Beslenelim!

A+A-

Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemlidir. Bu durum, Ramazan Bayramı’nda da büyük önem taşımaktadır. Özellikle Ramazan ayının uzun günlerde yaşanmasından dolayı vücuttan kaybolan enerji ve sıvının bu dönem sonrasında yerine konulması gerekmektedir.

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda öğün sayısı artar ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları oluşabilir. Bu bayramı evlerimizde geçireceğimiz için bizlere şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava, şerbetli tatlılar vb) gibi besinler ikram edilmeyecek, bu besinleri tüketip tüketmemek, bulundurup bulundurmamak bizim tek elimizde olacaktır.

 

Şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava, şerbetli tatlılar vb) gibi besinler; kan şekerimizi hızlı yükseltir ve enerji içerikleri çok yüksek besinlerdir. Bu gıdaları bayramda sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesiyle çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Bu nedenle bu besinlere dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin unutmaması gerekmektedir.

 

Bayramda Sağlıklı Beslenme Önerileri

* Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, beş temel besin grubunda bulunan besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze grubu, meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubudur.

 

* Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek besinlerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün araları en az 2 en fazla 3-4 saat olacak şekilde düzenleyiniz.

 

* Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tüketilmemelidir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

 

* Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı tüketilmemelidir.

 

* Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

 

* Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. Hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler tüketilmelidir.

 

* Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek besinler, kan şekerinin de hızlı yükselmesini engellerler.

 

* Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

 

* Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.

 

* Özellikle yaşlı ve tansiyon hastaları, gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler.

 

* Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir.

Ramazan Bayramımız Kutlu Olsun!

Bu yazı toplam 12567 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar