Rumeysa ARSLAN

Rumeysa ARSLAN

Diyetisyen
Yazarın Tüm Yazıları >

Yoğurt Mu, Muhallebi Mİ?: “İncir Uyutması”

A+A-

Bu hafta oldukça farklı bir konuyu ele aldık, hem de tarifi ile birlikte. İncir uyutması.

thumbnail-incir-uyutmasi.jpg

Ülkemizde değişik hammadde ve depolama koşulları uygulanarak üretilen pek çok tatlı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında sütlü tatlılar en önemli yeri tutmaktadır.

Türk mutfağının zengin çeşitlerinden olan sütlü tatlılar, hamur ve şerbetli tatlılara göre daha hafif, sindirimi kolay ve besin değeri daha yüksek olan tatlılardır.

Bunlar içerisinde dikkat çeken ve henüz ticari olarak üretimi gerçekleştirilmeyen tatlılardan biri de “İncir uyutması”dır.

İncir Uyutması 

Anadolu ve Orta Asya’daki Türkler tarafından üretilen bir süt tatlısıdır. Bileşimini yoğunluklu olarak süt ve incir oluşturmaktadır. Anadolu’da uyutma veya uyuşturma isimleriyle de kullanılmaktadır. Daha çok Ramazan ayında, iftar yemeklerinde hazırlanır. Mideyi rahatlatır, doyurur ve besleyicidir.

Bilindiği gibi, süt beslenme ve sağlık yönünden önemli bir gıda maddesidir. Ancak, tek başına bir insanın tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte değildir. İncir uyutmasına ilave edilen incirler sütün bu eksik besin maddelerini tamamlayıcı rol oynamaktadır. Yani İncir uyutması tatlısı süte göre daha besleyicidir.

Sağlıklı beslenmedeki yeri nedeniyle, doğal gıdaların her geçen gün önem kazandığı günümüzde, besin değeri yüksek olan kuru incirden değişik şekillerde yararlanmak önemli bir husustur. Hele de incirin süt gibi diğer bir değerli besin maddesi ile birlikte değerlendirilmesi elde edilen ürünü çok daha yararlı hale getirmektedir.

İncir Uyutması İçin Malzemeler (Malzemeler 1 kase için geçerlidir)

3-5 adet kuru ya da yaş incir (Kasenin büyüklüğüne göre sayı değişmektedir)

1 su bardağı süt

İncir önce ince dilimlere parçalanır, süt ise ayrı bir kapta kaynatılır. Parçalanan incirler bir kap içerisinde az miktar kaynamış süt ile birlikte iyice ezilir. İncirlerin süt içerisinde homojen bir şekilde dağılmasını sağlamak için karıştırma işlemi yapılır.

Sonra kalan süt ilave edilerek karışım yaklaşık 40 ºC’de 60 dk kadar bekletilir. Bu süre sonunda kıvamlı bir yapı kazanmış olan süt tatlısı buzdolabında soğumaya bırakılır. Yaklaşık 4-5 saatlik soğumadan sonra İncir uyutması servis yapmaya hazır hale gelir. İsteğe bağlı olarak üzerine bir miktar ceviz ve tarçın ekleyebilirsiniz.

Uyutma tatlısı teknik olarak yoğurda benzer. Hazırlama şekli yoğurt gibidir. Kullanım şekli ise muhallebi gibidir. Çok hafif bir sütlü tatlıdır. Tadı hafif ama oldukça lezzetlidir. Yedikten sonra da ağırlık yapmaz.

Ara öğünlerinizde 1 bardak süt ve 1 adet meyve yerine 1 kase “İncir Uyutması” tatlısı tüketebilirsiniz. Adı tatlı ama içinde ilave şeker bulunmaz, bulunmasına gerek olmaz. Çünkü kuru incir besinimize yeterince tatlılık sağlamaktadır. Hepinize afiyet olsun.

Bu yazı toplam 739 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar