Marketlerde Bu Koda Dikkat Edin!

Marketlerde Bu Koda Dikkat Edin!

Türkiye dahil tüm dünyada etkin olarak kullanılan kullanılan karmin böceklerini, doğal yoldan kırmızı rengini ürüne eklemek isteyen firmalar tercih ediyor.

A+A-

Alınan bilgilere karmin böceğinin kullanım alanı çok fazla hatta kırmızı gıda boyalarının hemen hemen tamamının ezilmiş böcekler ile üretildiği ifade ediliyor.

Güney Amerika’da yaşayan karmin böcekleri, özel çiftliklerde milyonlarca adet yetiştirilmekte ve ardından gıda boyalarının üretiminde kullanılmakta. Bu gıda boyaları da marketlerde satılan meyveli yoğurtlardan meşrubatlara, dondurmalardan jelibonlara kadar kırmızı rengi taşıyan hemen hemen her üründe bulunuyor.

Karmin böcekleri, sadece gıda sektörü içinde değil, kişisel bakım alanlarında da çok fazla kullanılıyor. Özellikle dudağa sürüldüğünde daha kırmızı ve dolgun gösteren rujlarda bu böceğe rastlanıyor.

Nasıl Elde Ediliyor?

Karmin böcekleri, gerçekleştirilen incelemelere göre insan sağlığına karşı herhangi bir sorun yaratmıyor. Dayanıklı yapıları ile sektörde çok sık kullanılan bu böceklerin ezilmesi ile kırmızı rengi elde edilebiliyor. Isı gibi önemli etkenlere uzun süre dayanabilmesinden ötürü de tercih edilen bu böcekler, kimyasal bir gıda boyasındansa doğal olduğu için daha çok desteklenmekte.

Nasıl Anlayacaksınız?

Şimdi merak ediyorsunuz hangi gıdalarda ya da ürünler bu böcekten var?  O zaman aldığınızı gıdanın içindekiler bölümünde “Karmin” kelimesini arayabilirsiniz. Ama her üründe isme rastlanmıyor. Bazı ürünlerde Karmin böceği ismi yerine Avrupa Birliği’ndeki kodu E120 şeklinde de ifade edilebiliyor.

Milyonlarca Böcek

Peru’da, bu böcekler için özel çiftlikler var. Toplamda 32.600 işçinin istihdam edildiği bu çiftliklerde, geçtiğimiz sene 647 ton karmin gıda boyası ihraç edip 46,4 milyon dolar gelir elde etti.

Normal mi Canilik mi?

Milyonlarca böceğin renk üretilmek için öldürülmesi bazıları içinse doğal olarak kabul edilse de farklı hayvan koruma örgütleri, endüstriyel amaçlı canlıların öldürülmesine tepki göstermekte. Siz de yazımızı okuduktan sonra bir karar vereceksiniz durum hakkında ama şunu da ilave etmek gerek ki sadece 500 gram gıda boyası üretmek için yaklaşık 70.000 böceğin öldürülmesi gerekmekte.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.