Merkezefendi’de Çevreyi Koruma Seferberliği

Merkezefendi’de Çevreyi Koruma Seferberliği

Merkezefendi Belediyesi, evlerden ve işyerlerinden toplamış olduğu bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandıracak. Bu kapsamda Merkezefendi’de toplamda 38 ton atık yağ geri dönüşüme kazandırılarak çevre kirliliğine engel oldu.

A+A-

Çevre kirliliğine engel olma noktasında çalışmalarına devam eden ve bu konuda büyük bir hassasiyet gösteren Merkezefendi Belediyesi, evlerden ve işyerlerinden bitkisel atık yağları topluyor ve geri dönüşüme kazandırıyor. Atık yağların geri dönüşümü çalışmaları kapsamında 2017-2018 yıllarında 38 ton atık yağ toplandı.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden yapılmış olan açıklamada, “bir litre bitkisel atık yağ, bir milyon litre yani dört olimpik havuzu doldurabilecek kadar temiz suyu kirletiyor. Atık yağlar, suya kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplıyor ve su sistemine zarar veriyor. Havadan suya oksijen transferine engel oluyor. Zamanla suda bozulup sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırıyor. Atık yağlar, atık su kanal borularına yapışıp boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor.” dendi

SU KİRLİLİĞİNİN YÜZDE 25’Nİ OLUŞTURUYOR!

Açıklamada “Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Bitkisel atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Denize, akarsuya ve göle ulaşan atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlılara zarar vermektedir. Geri dönüşüm ve yeniden kazanım işlemi ile bitkisel atık yağlar, biyoyakıta dönüşebiliyor. Yakıt olarak kullanılan biyodizel, petrol bazlı kaynaklara göre yüzde 45 oranında daha az sera gazı salınımı yapıyor” ifadeleri kullanıldı.

ATIK YAĞLAR NE YAPILMALIDIR?

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılmış olan açıklamada, “Kullanılmış kızartmalık yağlar, diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta biriktirilmelidir. Kullanılmış kızartmalık yağlar, çevrenin korunması amacıyla kanalizasyona, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara dökülmemelidir. Bu yağları belediyemizin atık yağ toplama birimine teslim etmeye özen gösteriniz” dendi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.