Müjdat İlhan'ın Avukatlar Günü Kutlaması

Müjdat İlhan'ın Avukatlar Günü Kutlaması

Hepinize Denizli Barosu ve şahsım adına sevgi ve saygılarımı sunuyor Avukatlar Gününüzü kutluyorum.

A+A-

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve şehitlerimizin, yitirdiğimiz değerli Başkanlarımızın, ebediyete intikal etmiş olan sevgili meslektaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum.

Ülkemiz ve insanımızın son dönemde içinde olduğu tablo hepimizi derinden etkilemektedir.Teröre kurban edilen canlarımız,terör belasını sonlandırmak için şehit düşen güvenlik görevlilerimiz içimizi acıtmaktadır.Terör saldırıları tüm dünya ile birlikte yurttaşımızı da büyük bir tedirginliğe itmekte yanı başımızda devam eden kanlı savaş hepimizi derinden etkilemektedir.Dün Gabar da şehit edilen Mehmetçiklerimiz de İdlib de kimyasal silaha maruz kalan masum insanlar da aynı hastalıklı kafaların kurbanlarıdır.Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, yakınlarına ve ulusumuza da sabırlar diliyoruz.

15 Temmuz 2016 gecesi, Ülkemiz, tarihinin en karanlık gecesini yaşamış, en büyük saldırısına uğramış ve en hain darbe girişimi ile karşı karşıya kalmıştır.

Denizli Barosu olarak kimden ve ne zaman gelirse gelsin darbelerin karşısında olduğumuzu Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolarla birlikte 15 Temmuz akşamı hiç vakit kaybetmeden derhal kamuoyuna açıkça ilan ettik

Ne varki 15 Temmuz sonrası başlatılan hukuki süreç ve sonrasında ilan edilen Olağan Üstü Hal başta adil yargılanmanın olmazsa olmazı biz avukatlar ile hakim savcılarımız üzerinde bir baskı ortamı oluşturmuştur.Müdafilik yapan avukatta, önündeki dosyaya göre hareket etmeye çalışan hakim savcı da bir kısım kendinden menkul basın mensubu olduğunu söyleyenler tarafından yaftalanmaya çalışılmıştır. Maalesef bu algı tüm yargı camiasını büyük bir tedirginliğe itmiş verilen kararlar nedeniyle açığa alınmalar olmuştur.

 

Kuşkusuz sıfat ve konumu ne olursa olsun, bu karanlık yapıya dahil olan, destek veren herkes hukuk önünde hesap vermeli, bedelini en ağır şekilde ödemelidir. Bu karanlık yapının temizlenmesi, bu alçakça kalkışmanın hesabının yargı önünde sorulması yönündeki güçlü beklenti ve desteğimiz sonuna kadar devam edecektir.Bununla birlikte soruşturmalarda masumiyet karinesi ihlal edilmemeli savunma hakkı kısıtlanmamalı, suçlu ile suçsuz şüpheye yer vermeyecek şekilde ayrılmalıdır.”istiklal,istikbal hürriyet her şey adaletle kaimdir diyen Mustafa Kemal Atatürk bizce yıllar öncesinden adalete olan ihtiyacın altını çizmiştir.

 

Değerli Meslektaşlarım;

Denizli Barosu olarak tüm yurttaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine saygı gösterilmesini isterken,mesleki sorunlarımızı da titizlikle takip edip ülkemizin içinde bulunduğu hassas günleri bir hukukçu bakışıyla süzgeçten geçirmeye devam edeceğiz. Hiçbir zaman toplumsal sorumluluktan kaçmadık,Denizli Barosu avukatları olarak sosyal sorumluluk projelerini bizzat üretip uygularken başta yaşadığımız kent olmak üzere tüm Türkiye' ye örnek projelerle hizmetler sunduk. Başta Avukatlık Kanununun 76.ve 95.maddeleri olmak üzere yasaların Barolara yüklediği sorumlulukları ve verdiği hakları kullandık.Bundan sonra da kullanacağımız gibi.

Tam da bu noktada 16 Nisan tarihinde yapılan referandumda oylanacak Anayasa değişikliği ile ilgili de Denizli Barosu olarak neyi oylayacağımızı incelemek ve hukukçu kimliğimiz ile bu tarihi süreçte üzerimize düşeni yapmak için tüm meslektaşlarımıza yaptığımız çağrı sonrası bir komisyon kurduk ve madde madde değişiklik metnini irdeledik.Parlamenter sisteme alternatif olamayacağını düşündüğümüz bu değişiklik yargı erkini de yürütmenin baskısına açık hale getirecektir.

Bu anlamlı gün itibarı ile Denizli kamuoyu ile de paylaşacağımız çalışmamız neyi oylayacağımıza da ışık tutacaktır diye düşünüyoruz. Toplumsal mutabakat metni olan Anayasa değişiklik metni hazırlanırken görüşümüz sorulmamış olsa da sorumluluklarımız ve yasaların verdiği görevlerimiz gereği yurttaşlarımıza “bir de avukatınızdan” dinleyin demek zorunda olduğumuzu düşünüzyoruz.

Değerli meslektaşlarım Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine, demokrasi ve milli egemenliğe, laik demokratik Cumhuriyetimize bağlılığımızı dün olduğu gibi bugün de sürdüreceğimizi, tüm kurum ve kurallarıyla hukuk ve demokrasinin tek çare olduğunu,egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu bir kez daha yineleyerek "Medeniyetin ilk şartı adalettir.Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun."anlayışıyla çıktığımız yolda sorumluluklarımızın, görevimizin kutsallığının ve zorluğunun farkındayız diyorum.

Bu bilinçle evrensel hukuk normlarının, temel hak ve hürriyetlerin yaşama geçirilmesi,ülkemizin ve yurttaşlarımızın hakkettiği çağdaş birey ve demokrasi anlayışının yerleşmesi duygu ve düşünceleriyle Tüm meslektaşlarımın avukatlar gününü kutlar, her ne pahasına olursa olsun hukuka olan inancımla saygılarımı sunarım

.

Av. Müjdat İLHAN

Denizli Barosu Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.