Nefes Kredisi Kobileri Rahatlatacak

Nefes Kredisi Kobileri Rahatlatacak

Denizli Ticaret Odası (DTO) üyesi KOBİ’lerin yararlanabildikleri “Nefes Kredisi” başvuruları alınmaya başlandı. Geçen yıl yoğun bir ilgi gösterilen “Nefes Kredisi” uygulaması, KOBİ’lerin finansman problemlerinin giderilebilmesi için bu sene de uygulamada

A+A-

Nefes Kredisinin üst sınırının 150.000 TL olduğunu ifade eden DTO Başkanı Uğur Erdoğan, KOBİ’leri bu olanaklardan faydalanmaya çağırdı. Erdoğan, kredinin 18 ay vadeli olduğunu, bunun ilk 6 ayı ana para ödemesi olmadığını; kalanının ise eşit taksitler ile 12 ayda geri ödeneceğini ifade etti.

2018 Nefes Kredisi’nde antlaşmalı banka sayısında ise artışa gidildi. Hazine Müsteşarlığı, Kredi Garanti Fonu ve TOBB arasındaki protokole Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankası da katıldı.

UYGULAMADAN KOBİ’LER YARARLANABİLECEK

Denizli Ticaret Odası’nın KOBİ niteliğindeki mensupları ortalama 100.000.000 TL tutarındaki kredi hacminden yararlanabilecekler.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tanımlamasına göre, senelik 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve senelik satış hasılatı veya mali bilançosundan biri 40 milyon TL’yi aşmayan ekonomik birimler veya girişimler, KOBİ niteliği taşımakta.

DTO MÜDAHİL OLMUYOR

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, kredilerin değerlendirilmesi sürecinde odalarının kredi onayı ile alakalı herhangi bir etkisi ve referans olma durumu olmayacağına dikkatleri çekti. Erdoğan, üyelerin Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank’ın il merkezindeki tüm şubeleri üzerinden bahsi geçen krediye başvuruda bulunabileceklerini, kredinin toplamda 18 ay vadeli olduğunu, bunun ilk 6 ayı ana para ödemesi olmadığını, kalan bölümün ise aylık eşit taksitler halinde 12 ayda geri ödenecek şekilde düzenleneceğini dile getirdi.

Nefes Kredisinin brüt faiz oranı veya kâr payı aylık %0,99; senelik ise %11,88 olduğunu belirten Başkan Erdoğan, kredi azami limitinin, grup iştirakleri de dâhil 150.000 TL olduğunu, Kredinin teminatının %85 oranında KGF yani Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kalan %15’lik kısım ise ilgili bankanın mevcut kredi teamülleri çerçevesinde şekilleneceğini vurguladı.

EN FAZLA 51 TL

Başkan Erdoğan, protokolü imzalayan bankalarca masraf olarak istenecek tutarın en fazla kefalet oranının %0,03’ü ile sınırlı olacağını, yani bankalar tarafından 51 TL’nin üstünde masraf talep edilemeyeceğini de anımsattı.

Erdoğan, Nefes Kredisi’ne başvuruların 2 Nisan 2018 Pazartesi Günü başladığını, KOBİ'lerin Nefes Kredisi'ne başvurabilmeleri için öncelikle odalarına giderek ‘TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir’ ibaresini içeren Faaliyet Belgesi almaları gerektiğini; çünkü bu belgenin olmaması durumunda banka talebinin kabul edilmeyeceğini belirtti ve daha sonra da antlaşmaya dahil olan bankaların herhangi bir şubesine gidip bankanın talep edeceği kredi evrakları ile kredi için müracaat edeceklerini söyleyerek “Nefes Kredisi, üyelerimize ve ülkemize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

KREDİDEN KİMLER FAYDALANAMAYACAK?

Bahsi geçen kredide, hizmet veya imalat diye sektör ayrımı olmayacak. Fakat, nace kodu 477301 olan belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda insan sağlığına yönelik eczacılık ürünlerinin perakende ticareti ile uğraşanlar, nace kodu 649204 olan tarım kredi kooperatiflerinin kredi verme faaliyetlerinde bulunanlar, nace kodu 649901 olan factoring faaliyetleri, nace kodu 661204 olan döviz büroları, nace kodu 661906 olan esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatiflerinin kredi aracılık faaliyetleri ile kredi garanti fonunun faaliyetleri, nace kodu 692001 olan mali müşavirlik hizmetleri ile nace kodu 692004 olan yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunan işletmeler, bu krediye başvuramayacaklar.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.