O Tarihten Önce İşe Girenler İçin Fırsat

O Tarihten Önce İşe Girenler İçin Fırsat

Son senelerdeki düzenlemeler ile emeklilik yaşı ve prim şartı yükseltildi. Ama bazı istisnalar da var. İşte o istisna durumlar.

A+A-

Bilhassa 1999’dan evvel işe başlayan SSK’lılar 15 sene sigortalı olup 3600 gün prim ödemişlerse emeklilik hakkı kazanabiliyor.

SSK’lı olarak işe başlayarak senelerce çalışanlar her ay düzenli ve garanti gelir sağladıkları için emekliliği iple çekiyorlar. Çalışanlar emeklilikte her ne kadar maaşlar düşük olsa da işsiz kalma korkusu daha ağır bastığı için bir an evvel emekli olmayı tercih ediyorlar. Ama son senelerde yapılmış olan yasal düzenlemeler ile emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yükseldi, emeklilik ise zorlaştı.

1999'DAN ÖNCE OLACAK

2002 senesinden evvel kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olanlar, 15 seneden bu yana sigortalı olan ve adına en az 3600 gün prim ödenmiş olan SSK sigortalıları emekli olabiliyordu. Fakat, 2002 senesinde emeklilik koşullarında mühim değişiklikler yapıldı ve 15 sene 3600 gün ile emekli olma şartı 25 sene 4500 gün olarak tekrardan düzenlendi. Ama kazanılmış hakların korunması için düzenlemeye geçici bir madde  daha ilave edildi. SSK’lıların 15 sene sigortalılık süresi 3600 prim ödeme gün sayısıyla emeklilik işlemleri halen bu geçici maddeye istinaden yapılıyor. Fakat bu kazanılmış hak yalnızca 8 eylül 1999’dan evvel işe girmiş SSK’lılar için geçerli. 8 Eylül 1999 tarihi veya sonrasında işe girmiş olanlar bu haktan yararlanamıyor.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.