Öğrenciler Bu Haber Sizin İçin

Öğrenciler Bu Haber Sizin İçin

A+A-

HER ÖĞRENCİNİN PUANI DA DÜŞÜNCESİ DE FARKLI…

Her öğrenci farklı bir bölüm ve meslek hayal ediyor.Öğrencilerin yaşamak istedikleri üniversite hayatı,üniversiteden beklentileri,üniversiteden ayrılırken donanımlarıda ayrı olacak.Bu nedenle öğrenciler birbirlerini üniversiteler hakkında yanıltmamalılar.

Bir üniversite tercihi yapılırken ilgili üniversitelerin bir sene önceki taban puanı ve başarı sıralamalarına bakılıyor. Bu sıralama ve puanlarda olağanüstü bir değişim genellikle olmaz. Ufak değişimleri tahmin ederek tercih yapmak gerekir. Bu tercihleri sadece ve sadece lisans programlarına odaklanarak yapmamak gerekir. Ön lisans programlarını gözden çıkarıp,ikinci plana atmayın. Ön Lisans programı olup geniş istihdam sağlayan bir çok program vardır.

BİR ÜNİVERSİTENİN BÖLÜMLERİNİN YÜKSEK PUANLI OLUŞU SİZİ YANILTMASIN!

Bir üniversite herhangi bir bölümde çok yüksek bir puanla alıyor diye o üniversite çok iyi bir üniversite olduğu anlamına gelmez. Öğrenciler üniversite seçimlerinde  üniversitenin sosyal olanakları, fiziksel koşulları, ulaşım, burs imkanları, öğretim kadrosu ve kariyer hedeflerinize yardımcı olacak dış bağlantıları veya staj imkanlarına bakmalıdır. Kısacası “Bu üniversite bana ne katabilir? diye sormalıdır.

SİZCE HAYALİNİZDEKİ BÖLÜMÜ OKUMAK İÇİN EN İYİ ÜNİVERSİTE HANGİSİ?

Çok düşündünüz, hayal kurdunuz, hayallerinizi hedefe dönüştürdünüz ve hedeflerinizi gerçekleştireceğiniz bir meslek ve bu mesleği icra edebilmek için gereken diplomayı alacağınız bir bölüm sonunda seçtiniz! Peki bu bölüm hangi üniversite de okunmalı?

  • Hangisinin puanı yüksekse orada mı? – HAYIR
  • Hangisinin kocaman bir kampüsü varsa orada mı? – HAYIR
  • Hangisinin manzarası iyiyse orada mı? – HAYIR

 

Peki nerede? Söyleyelim;

O bölüm ile ilgili sektör nerede gelişmiş ise orada! O bölümle alakalı staj imkanlarından ve dış bağlantılardan en iyi şekilde yararlanabileceğiniz yerde. Yine o bölümle ilgili üniversitenin size ders vermek dışında çok daha fazla katkı sağlayacağı bir yerde. Yani illa İstanbul ya da İzmir’de değil… Mesleğinizi ve kendinizi geliştireceğiniz bir yerde…

BEKLENTİLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN.

Tercih edeceğiniz üniversiteden neler bekliyorsunuz? Size neler katmasını istiyorsunuz? Hayalinizde üniversite nasıl? gibi soruları kendinize sorup bunları göz önünde bulundurmalısınız.

MEZUNLARA DANIŞIN!

Düşündüğünüz üniversitenin mezunları şuan da ne yapıyor, nerede, nasıl çalışıyorlar? Bunu araştırmalısınız. Bu kararlarınızda size hem yardımcı olacak hemde size fikir olacaktır.

ÜNİVERSİTENİN EĞİTİM İÇERİKLERİNİN VE KAPSAMININ KALİTESİ

 

Üniversitenin eğitim kalitesini araştırmalısınız. Size sağlayacağı uygulamalı-teorik eğitimin kalitesi sizin için ön planda olmalıdır. Örneğin; Mühendislik isteyen bir öğrenci laboratuvarda ne kadar etkin? Atölye ve diğer uygulama alanları yeterli mi? Size hangi fırsatları sağlayacak? Örneğin akredite olmuş mu?

İŞ OLANAKLARI

 

Her öğrencinin en büyük kaygısı bölümü bitirdikten sonra iş bulabilecek miyim, ya işsiz kalırsam. Hiç bir üniversite size hayatınız boyunca devam edeceğiniz ya da tam da sizin istediğiniz şartlarda bir iş garantisi veremez.

Bir üniversitenin görevi mezunlarına iş bulmak değil, mezunlarının kendi uğraşları ile istedikleri işi bulabilmeleri için gerekli olan altyapıyı ve desteği sağlamaktır. Bu nedenle üniversite size akademik desteğin yanında sizi kişisel olarak geliştirecek, mesleki gelişiminizin yanında kendinizi en iyi şekilde ifade etmenize yardımcı olacak desteği sağlıyor mu diye araştırmak gerekir. Üniversitelerin çoğunda bunu görev edinmiş bir çok birim ve merkez bulunmaktadır.

POPÜLER ÜNİVERSİTE SİZİ YANILTMASIN

 

Bir okulda ilk önceliğiniz eğitim kalitesi olmalıdır, okulun adı çok duyuldu diye herkes bu üniversiteyi tercih ediyor, övüyor diye düşünmeyin. Yerinde incelemeler yapın. Kampüsü mutlaka ziyaret edin, okulun kütüphanesini gezin. Kaynakların yeterliliği hakkında bilgi almaya çalışın. Sosyal ve spor aktiviteleri hakkında da bilgi almayı unutmayın.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.