Oruç Tutan Türklere İşkence Yapılıyor

Oruç Tutan Türklere İşkence Yapılıyor

Almanya İnsan Hakları Örgütü Çin'in Uygur Türklerine Ramazanı Yasaklamasını Kınadı

A+A-

Çin’in geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl de işgalı altındaki Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine orucu ve ramazan ibadetlerini yasaklaması   Almanya’dan  tepki ve kınama geldiği bildirildi.

Tehdit Altındaki Milletleri Koruma teşkilatı adında Almanya’da faaliyet gösteren  İnsan hakları Örgütü bir açıklama yaparak Çin’in Müslüman Uygurlara bu yıl de oruç ve ramazan yasaklarını daha sıkı bir şekilde uygulamayı sürdürdüğünü   Müslüman Uygurlara   “İtirafname ve ÇKP.Öğretilerini Ezberletme” adı ile meydanlara topladığı binlerce kişiye zorla su içerirek ve yemek yedirerek oruçlarını bozdurduklarını ve ÇKP,Teori ve öğretileri zorla ve dayatma ile öğrenmeye zorlamalarına tepki gösterdiği açıklandı. Bu durumun  insan haklarına ve evrensel hukuka aykırı olduğunu bildirdi ve Çin’i  bu yasakları nedeniyle kınandığı  bildirildi.



Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre Almanya İnsan hakları Örgütü 13 Haziran 2017’de Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki oruç ve ramazan yasaklarına  yazılı bir  açıklama ile tepki gösterdi ve bu  yasakların bir an kaldırılmasını telep ederek şunları söyledi ; “Yok Olma Tehlikesi altındaki Milletleri koruma Teşkilatı olarak Çin yönetiminin idaresindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara karşı orucu ve ramazan ibaretlerini yasaklamasının dini özgürlere tamamen aykırı ve yasal olmayan bir uygulama olarak şiddetle  protesto ediyor  kınıyoruz.  ÇKP.’lı devlet memurlarının Oruç ve ramazan yasaklarını kontrol etmek ve engellemek için görevlendirildiklerini,  bu memurların ailelerin evlerine zorla girerek Müslüman Uygurların gündüz saatlerinde yemek yiyip yemedikleri ve oruçlu olup olmadıklarını tesbitini kabul edilemez bir uygulama olarak  kınıyoruz. “ denildi.


Özgür Asya radyosuna konuşan bu Teşkilatın Başkanı Ulrich Delirous Çin yönetiminin dini özgürlüklere riayet edeceğini her fırsatta  şifahı olarak ifade etse de uygulamada bunun tam tersine hareket ettiğini belirterek şunları söyledi ; “ Çin yönetiminin Müslüman Uygurlar başta Çin’deki Müslümanlara karşı uygulamaları ve bu konudaki ifadeleri bizi çok rahatsız etmekte ve derin endişe içinde bırakmaktadır.  Çin,bu yıl ramazan yasaklarının şiddet ve dozunun geçmiş yıllara. Göre birkaç kat daha  arttırmıştır.

Bizim kanatlarımız de bu yönde oluşmuş bulunmaktadır. Çin devlet Memurlarının  ve polislerinin Ramazanda oruç tutulup tutulmadığını tesbit ve tutuyorlarsa bunu engellemek için Müslüman Uygurların evlerine yatılı olarak görevlendirmiştir. Müslüman halkın ramazan ibadetlerini engellemiştir. Bu durum Çin’deki dini özgürlükler konusunda çok zor ve büyük bir sorun olarak gözükmektedir. Çin yönetimi sürekli olarak  azınlık olarak tanımladıkları Müslüman ulusların dini ve milli değerlerine saygı gösterdiklerini  idde etse de uygulamalarında  bunun aksını görmekteyiz. Özellikle  Müslüman Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan’da Müslümanların normal dini kaide ve emellerine dahi engel olanabilmektedir.” şeklinde konuşmuştur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.