Özel İnsanlar, Özel İnsanlar İçin Dernek Kurdu

Özel İnsanlar, Özel İnsanlar İçin Dernek Kurdu

Özel İnsanlar, Özel İnsanlar İçin Dernek Kurdu

A+A-

Denizli’de engelli bireyler için birçok dernek var elbette.  Bu derneklerin hepsi özel, çünkü engelli vatandaşlarımaza yardımcı olma amacı taşıyor. Bir gün kendisi de engelli alan insanların yollar çakışır ve birlikte ‘özel’ bir dernek kurmaya karar verirler. Onlar bu özel hizmeti isimleriyle de özelleştirdiler.  Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Biz de onların özel insanlar için yaptıkları özel çalışmaları duyurmak istedik ve Dernek Başkanı Aysun Tonel ve Başkan Yardımcısı Bayram Helvacı ile bir araya geldik. Güzel bir söyleşi oldu…  

Akis Haber: Aysun Hanım Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Aysun Tonel: Derneğimiz engelliler için dernek kurmayı düşünen birkaç arkadaşın bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. 7 kişi bir araya gelerek 4 ay önce mayıs ayında kurduk derneğimizi. Aslında derneğimizin kuruluşunu geçen yıl planlamıştık ama darbe girişiminden dolayı erteledik. Tüzüğümüzü kendimiz hazırladık. Tüzüğümüze göre genel başkan, kadın kolları, gençlik kolları başkanları, yani bütün başkanlar engelli birey olmak durumunda. Çünkü engelli olmayan bizi anlayamaz. Benim annem bile beni yüzde 70 anlar. 7 kurucumuzdan 5 tanesi engelli, 2’si aile yakını. Başkan Aysun Tonel, Başkan Yardımcısı Bayram Helvacı, Sayman Pelin Bay, Sekreter Eda Urhan, Hukuk İşleri Sorumlusu Ali Rıza Akış, Teşkilat İşleri Sorumlusu Liyla Süren, Halkla İlişkiler, Tanıtım Medya Sorumlusu Nurşen İlhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Soncul, Ümran Kıyak, Emine Asiltürk.  


Dernek Başkan Aysun TONEL ve Başkan Yardımcısı Bayram HELVACI

Derneğimizde gönüllüler dışında resmi olarak üye sayımız 50 kişi. Gün geçtikçe artıyoruz. 22 Temmuzda genel kurul yaptık. Yönetimde 10 kişiyiz. Her şeyden önce engelli bireylerin kültürel, sosyal ve ekonomik olarak destek olmak, yaşamlarını kolaylaştırmak istiyoruz. Ruhsal ve bedensel sağlığını korumak, diğer bireyler gibi bütün hizmetlere ulaşmak, eşit haklara sahip olması, özgür olması için çalışıyoruz.


Akis Haber: Yeni kurulmanıza rağmen kısa sürede bir proje hayata geçirdiniz. Bu proje ulusal ve yerel basında yer buldu. Başka projelerinizde var, bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Biz tabela derneği olmak istemiyoruz. Kuruluşumuzdan 10 gün sonra ilk projemizi hayata geçirdik. Türkiye genelinde Müge Anlı’nın başlattığı ‘Sevgi İzi’ projesini Denizli’de uygulamaya başladık ve başarılı olduk. Önce projeyi duymayanlar için bilgi vermek doğru olur.

Sevgi İzi projesi kendini ifade edemeyen engelli bireylerin, alzheimer hastalığı gibi hastalığı olanların kaybolması gibi durumlarda yaşanacak olumsuzlukları önlemek adına başlatılan projeyle benibuldular.com sitesi bu kardeşlerimize bir numara veriyor. Bu numara bileklerine yazılıyor. Bu sistem sayesinde kendini ifade edemeyen kişilerin kaybolması durumunda çok hızlı bir şekilde ailelerine ulaşılabiliyor. 


“300 Kardeşimize Sevgi İzi Bıraktık”

Aysun Tonel: Denizli’de bu projeyi merkez 2 ilçemizde uyguladık. Diğer ilçelerimizden Acıpayam ilçemizle başladık. Diğer ilçelerimizde de uygulayacağız. Biz engelli bireyin T. C. Kimlik numarasını, aile ileşitim bilgilerini alıyoruz. Sistemin verdiği numaralar var. Bu konuda bize dövmeci Tolga Özer arkadaşımız bize yardımcı oluyor. Engelli bireyin bileğine bu numarayı işliyor. Engelli birey kaza geçirirse, başına bir şey gelirse bu numara sayesinde hemen kim olduğu öğrenilebiliyor. Sevgi İzinde 300 kardeşimizin bileklerine ve gönüllerine Sevgi İzi bıraktık. Bu projemiz basında da geniş yer buldu. Engelli yakınları bize bu konuda başvurabilir. Ayrıcı bu bilgiler kimseyle paylaşılmıyor. Bu konuda ailelerimiz endişe etmesin.

İşaret Diliyle Hayat Bayram Olsa

Aysun Tonel: Bizim derneğimizde tüm engellileri kapsıyor.  7 Haziran İşaret Dili Bayramı’nda farkındalık yaratmak için Hayal Kahvesi’nde bir etkinlik düzenledik. Oraya gelen müşterilerin siparişlerini arkadaşlarımız işaret diliyle istedi. Müşteriler önce şaşırdılar, bir anlam veremediler. Daha sonra garsonlar bilgilendirdiğinde şaşırdılar ama olumlu geri dönüşler oldu. İşaret dili kursu almak isteyenler oldu. Sonrasında hep birlikte İşaret Diliyle Hayat Bayram Olsa şarkısını söyledik.

Sağlığa çok önem veriyoruz. Bunun için hastanelere ziyaretler düzenleyeceğiz. Bu proje Bayram arkadaşımıza ait o anlatsın.


“Ben Hastanede Yalnızdım Onlar Yalnız Kalmasın Diye”

Başkan Yardımcısı Bayram Helvacı: Özel İnsanlar El Ele Projesi. Bu projeyle engelli kardeşlerimizi ziyaret edeceğiz. Ben lisedeyken iş stajı yaptığım iş yerinde düştüm. Omurilik zedelenmesinden dolayı tekerlekli sandalyede hayatımı sürdürüyorum. Tedavi sürecinde uzun süre hastanede yattım. Haklarımı bilmiyordum, ne yapmam gerektiğini bilmiyordum, yanımda bu konuda destek olacak kimse olmadı. Kendimi yalnız hissettim, bu yüzden dernek kurarak benim gibi diğer insanlara destek olmak istedim. Bu projede benim yaşadıklarımdan ortaya çıktı. Haftanın iki günü hastanelerimize giderek engellilerimizi ziyaret edecek ve onlara yalnız olmadıklarını söyleyeceğiz. Tedavi süreçlerinde de yardımcı olacağız.

Akis Haber: Özel bir hastaneyle anlaşma yaptınız, basında yer aldı. Bu proje nedir?

Özel İnsanlarla Sağlıklı Yaşam Projesi

Aysun Tonel: Önce Sağlık, Özel İnsanlarla Sağlıklı Yaşam Projesi ile amacımız engellilerin sağlık hizmetlerine indirimli ve kolay ulaşmasını amaçlıyoruz. Bu doğrultuda özel hastanelerle protokol imzalıyoruz. İlk olarak bir hastaneyle protokol imzaladık, diğer özel hastanelerin hepsiyle görüşmeler yapacağız. Denizli’nin her yerinde özel insanlar var. Onlalrın en yakınındaki hastanede hizmet alması için bütün hastanelerle imzalamak isityoruz. Bu protokolle engelli vatandaşımız ve birinci derece yakınlarına muayene ve ameliyatlarda indirim uygulanıyor.

Her Yıl Üyelerimiz ve Gönüllülerimizle Kahvaltıda Buluşmayı Hedefliyoruz

Aysun Tonel: 13 Ağustosta engelli kardeşlerimiz ve gönüllülerimizle tanışma ve kaynaşma kahvaltısı yaptık. Burada derneğimizin tanıtımı yaptık. Hazırladığımız projeleri anlattık. Bu kahvaltıları her yıl ağustos ayında yapmayı planlıyoruz. Ekim ayında da 2 projemiz var. Biri kültürel biri yine sağlıkla ilgili.

Akis Haber: Diğer engelli dernekleriyle birlikte çalışmalar yapıyor musunuz ya da yapacak mısınız?

“Hizmet Edene Saygımız Sonsuz”

Aysun Tonel: Biz projelerimizi saklamıyoruz, hepsini açıkça söylüyoruz. Çünkü önemli olan engelli bireye birinin dokunması, faydası olması, kimin dokunduğunun bir önemi yok. Hizmet edene saygımız sonsuz. Diğer derneklerle de zaten Valilik toplantılarında bir araya geliyoruz. Hepsiyle de çalışabiliriz.


AKİSHABER/ÖZELHABER - RÖPORTAJ

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.