Özellikle Kalbe Çok Faydalı...İşte O Meyve

Özellikle Kalbe Çok Faydalı...İşte O Meyve

Özellikle Kalbe Çok Faydalı...İşte O Meyve

A+A-

Gümüşsu’lu üreticiler yetiştirdiği hünnap’ı pazarda satışa sunuyor. Şifalı bir meyve olan hünnapın faydaları saymakla bitmiyor

Gümüşsu’da 40 yıldır Hünnap yetiştiklerini belirten Arife Yum “1975’den bu yana hünnap meyvesi ile ilgileniyoruz. Hünnap, o yıllarda babadan atadan gelme sadece kış aylarında misafirlere sunulan bir tür kuru yemişti. Tanıtmak ve satmak için pazarlara çıkarıyorduk. Sonra hünnabın çok önemli bir meyve olduğunu öğrendik. 2005 yılından itibaren fidanını yetiştirmeye başladık” dedi.

Çivril’e 25 kilometre uzaklıkta bulunan Gümüşsu Mahallesinde Hünnaplık denen mevkide 100 yıllık Hünnap ağaçlarının olduğunu belirten mahalle sakinleri Hünnapın Çivril’de birçok yerde yetiştiğini ama Gümüşsu’da daha fazla yetiştiğini ifade ettiler. 

Hünnapın pazarda kilosu 13 – 15 lira arasında satıldığını belirten üreticiler Güöüşsu’da yol üzerinde de satış yapıldığını ve Gümüşsu’ya gelenlerin buralarda kilosu 10 liradan Hünnap alabildiklerini ifade et

Hünnap düşük kalorili bir besin kaynağıdır. Çin’de çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp aracı olarak kullanılmaktadır. Daha sonra Asya ülkerinde aynı amaç için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Hünnap meyvesi içerdiği besinler yardımıyla çok etkili bir enerji kaynağıdır. Hacim olarak çok küçük olmasına rağmen sağlık açısından çok büyük faydaları vardır. Hünnapın çok ince ve yenilmesi mümkün olan kabuğu vardır, hazmı kolaydır. Genelde ham olarak tüketimi tercih edilir. Olgunlatığı zaman çok yakından tanıdığımız kuru üzüme görüntü olarak çok benzemektedir.

Hünnap, bol miktarda A ve C vitamini içermektedir.Kalsiyum, magnzeyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından inanılmaz derecede zengindir.

Hünnapın Sağlığa Faydaları

Hünnap simine ülkemizde çok aza rastladığımız bir besindir ve tüketimi çok yaygın değildir. Fakat özellikle potasyum açısından çok zengin olması kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun yanında etkili bir antioksidan olmasından dolayı  çok geniş bir yelpazede sağlığa katkı sağlama imkanı vermektedir.

Hünnap Kanser Hastalıklarını Engelleyebilir:  Çok etkili bir antioksidan olmasından dolayı kanserli hücrelerin etkisini azaltabilmektedir. Bunun yanında Çinde  çok yaygın olarak kanser vakarına engel olduğu için kullanılmaktadır.

Hünnap Kilo Vermeyi Kolaylaştırır:  Hünnap düşük kaleorili bir besin kaynağıdır, bu yüzden zayıflamak isteyenler için önemli bir besin kaynağı olabilir.  Özellikle sporcular tarafından tüketilmesi tercih edilen hünnap aynı zamanda kaynedilen enerjinin tekrar toplanması için antrenmanlardan sonra tüketilmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçelendirir: Yoğun mijtarda C ve A vitamini ve potasyum içeren hünnap bağışıklık sisteminin güçlenmesine ciddi anlamda katkı sağlayabilmektedir Bu nedenle özellikle kış aylarında meydana gelen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir ve kısa zamanda sonuç alınabilir.

Hünnap Sinir Sistemi Sağlığını Korur:  Bu mükemmel meyve siniris sistemi üzerinde direkt etkisi olan nadide meyvelerden sadece bir tanesidir.  Hünnap yaygın olarak stresle mücadelede kullanılır, aynı zamanda anti depresan özelliği olduğuna inanılır. Bu özelliğinden dolayı Hünnap stres atmak için idel bir meyvedir.

Antioksidan Deposu Hünnap: Hünnap inanılmaz bir antioksdian deposudur, bunun bir sonucu olarak neredeyse faydalı olmadığı bir hastalık yok denilebilir. Özellikle karaciğerde meydana gelen hasralara ve kansere karşı koruma sağlayabilir. Bir çok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı metabolizmayı ve hücreleri korur.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.