PAÜ Hastanesinde Kanser Taraması

PAÜ Hastanesinde Kanser Taraması

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri, bu yıl Türkiye’de 21-25 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Euromelanoma Ücretsiz Deri Kanseri Taraması’ programındaki 21 merkezden bir tanesi olacak.

A+A-

“Erken tanı hayat kurtarır”

Konu ile alakalı açıklamada bulunan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nida Kaçar, Deri kanserinin dünyadaki en yaygın kanser çeşidi olduğunu, Genelde, güneşin deriye nüfuz eden ve yıpratan zararlı UV ışınları sebebi ile meydana çıktığını, Kanserli lezyonlar, yüz, boyun, sırt ve kol gibi derinin güneşe (UVA ve UVB) daha çok maruz kalan kısımlarında görüldüğünü, herkeste görülebildiği gibi, 50 yaş üzerinde olan ve uzun süreli yoğun güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde daha sık görüldüğünü dile getirdi.

Gittikçe deri kanseri tanı oranlarının arttığını ama melanom dışı deri kanser çeşitleri resmi kayıtlara eksik bildirildiğini, bu durumun gerçek durumu saptırdığını, deri kanserinin, en çok iyileşme oranına sahip ve en çok tedavi edilebilir kanser çeşidi olduğunu, ama kamudaki semptom farkındalık azlığı, erken tanı fırsatının kaçırılmasına sebep olduğunu belirtti.

Tüm bu bilgiler öncülüğünde deri kanserinden korunmanın ve erken tanının önemini vurgulamak, erken tedaviyi özendirmen ve bunlar ile alakalı bilgi paylaşmak için “Euromelanoma” oluşturuldu. 1999'da Altı Belçikalı dermatologun (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle) kurduğu Euromelanoma tüm kıtada yayılmasını sürdürüyor ve şu anda Türkiye de dahil 33 ülkede uygulanıyor. Projenin 3 ana kitleye erişme hedefi var: Genel kamu, bilimsel topluluk, Avrupalı ve milli yasa yapıcılar.

Kamu için, 1 milyon insanın ziyaret ettiği Euromelanoma websitesi ve senelik kamu farkındalık kampanyası yardımı ile deri kanseri koruması, erken teşhis ve tedavisi teşvik ediliyor. Senede bir defa yapılan  'Euromelanoma Ücretsiz Deri Kanseri Taraması' ile kampanya sonlandırılıyor. Bugüne dek 450,000 insandan fazla kişi ücretsiz ben taramasına katıldı.

Deri kanserleri, korunma teknikleri, kendi kendini tarama gibi ayrıntılı bilgilendirmeler için http://www.euromelanomaturkiye.org adresine hastalar başvurabilir. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı olarak böyle bir projede yer almaktan gurur ve mutluluk duymaktadır. Klinikte “Ücretsiz Deri Kanseri Taraması” 22 Mayıs 2018 günü saat 10:00/12:00 – 13.30/16:00 arasında, Dermoskopi Nevüs izlem Polikliniği’nde, benimle birlikte, Dr. Merve Akbay ve Dr. Sevilay Ertürk tarafından yapılacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.