PAÜ Yeni Yöntemi Uyguluyor

PAÜ Yeni Yöntemi Uyguluyor

PAÜ Yeni Yöntemi Uyguluyor

A+A-

 

PAÜ Hastanelerine nefes darlığı ( KOAH ) şikayetiyle gelen 60 yaşındaki Kazım Çevirgen Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalının gerçekleştirdiği operasyonla tedavi edildi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), genellikle zararlı partikül veya gazlara ciddi maruziyetin neden olduğu havayolu ve/veya alveoler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal semptomlarla karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’ın karakteristik özelliği olan kronik hava akımı kısıtlanması, her birinin göreceli katkısı kişiden kişiye değişen küçük hava yolu hastalığı (obstrüktif bronşiyolit) ve parankim yıkımının (amfizem) birlikteliği sonucu gelişir. Bu hastalığın en sık rastlanan nedeni sigara içilmesidir, buna karşın olguların ancak %10’undan genetik, mesleki ve çevresel faktörler sorumludur.

            Hastanemize başvuran hastamızın ölü boşlukları telle kapatılarak rahat nefes alması sağlandı. Operasyonu Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Erhan Uğurlu ve Göğüs Cerrahisi AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydoğmuş gerçekleştirdi.

            Yrd. Doç. Dr. Erhan Uğurlu ameliyathane ortamında anestezi verilerek yapılan ameliyat hakkında yaptığı açıklamada ; Amfizem KOAH’lı hastalarda alveoler dokuda irreversibl olarak yıkıma yol açma özelliği taşımaktadır ve temel sorun elastik dokuda yıkıma bağlı ortaya çıkan aşırı havalanma olduğu için, temel olarak nefes açıcılar ve antiinflamatuar özelliklere sahip geleneksel medikal tedavinin yararları genelde sınırlıdır dedi.

Akciğer volüm küçültücü coiller (teller): PneumRx akciğer volüm küçültücü teller (PneumRx, Inc, Mountain View CA, USA) nitinol tellerden oluşmuş olup bunlar açıldıktan sonra parankimde kompresyon yaratacak bir biçim alacak şekilde önceden yerleştirilmişlerdir. Bu teller kendilerine uygun bir taşıyıcı sistem kullanılarak bronkoskopik olarak yerleştirilmektedir.  İlk önce seçilen segmentteki havayolu bronkoskopik olarak belirlenir ve direnci düşük olan kılavuz tel floroskopi altında havayoluna ilerletilirler. Bir kateter ise kılavuz telin üzerinden geçirilir ve havayolunun uzunluğu kılavuz telin üzerindeki radyo opak markerler aracılığıyla ölçülür. Kateter geriye çekildiğinde yay şeklindeki telin aracılığıyla havayolunu bağlı bulunduğu parankim ile birlikte geriye çekmesi sağlanır. Yerleştirme sürecini tersinden uygulayarak bu coili çıkartmak ya da yeniden yerleştirmek mümkündür. İşlem genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında uygulanmaktadır.

            Amfizem tedavisinde yeni bir yöntem olarak bronkoskopik hacim azaltıcı sarmal tedavi yönteminin uygulandığını bu yöntemin  başarısında hastanın anatomik ve fizyolojik özellikleri ve dikkatli hasta seçiminin de kritik rol oynadığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Uğurlu hastaların bu yöntemle semptomplarının  % 25 ‘i azaltıldığını belirtti.

 Üç günde tedavisi tamamlanan hastamız gibi erken tanının önemini de vurgulayan Yrd. Doç Dr. Uğurlu hastalarımızın mutlaka rahatsızlıklarının başında hastaneye başvurmaları gerekliliğini anımsattı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.