Peçeli Baykuş Burdur'da Tedavi Ediliyor

Peçeli Baykuş Burdur'da Tedavi Ediliyor

Denizli'nin Çardak ilçesi Gemiş kasabasında otluk alanda halsiz bulunan peçeli baykuş, Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındı.

A+A-

Denizli'nin Çardak ilçesi Gemiş kasabasında otluk alanda halsiz bulunan peçeli baykuş,Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındı.

Burdur merkeze bağlı Karakent Köyü yakınlarında faaliyet gösteren Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'nin Çardak ilçesi Gemiş kasabasında bir vatandaşın ihbarı üzerine alana gittiklerini ve peçeli baykuş ile karşılaştıklarını söyledi.

Peçeli baykuşu bulduklarında çok halsiz olduğunu belirten Sarıca, kuşun tedavisine başladıklarını anlatarak, "Gerekli tedavileri yapıldıktan sonra tekrar doğaya bırakılacak. Şu an bir kırığı yok. Zehirlenme ya da geçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle halsizlik durumu var. Halsizliğe bağlı kas hareketlerinde zayıflık var. Onu çözmeye çalışıyoruz. Gerekli vitamin ve mineral destekleriyle birlikte çok yakında doğaya kazandıracağız." dedi.

Peçeli baykuşların çiftçi dostu kuşlar olduğunu ve özellikle gece avlanarak tarlalardaki fareleri temizlediğini ifade eden Sarıca, şunları söyledi: 

"Son yıllarda tarımda kullanılan zirai ilaçlar ve fare zehirleri, peçeli baykuşların ölümlerine ya da bu şekilde zehirlenip halsiz kalmalarına neden oluyor. Zannediyorum ki bu peçeli baykuş da benzer bir zehirlenmeyle halsizlik yaşıyor. Özellikle çiftçilerin bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü kullandıkları fare zehirleri tarlalarda fareleri zehirledikten sonra geceleri bu kuşlar tarafından tüketiliyor ve kuşlar zehirlenerek ölüyor."

Sarıca, bir peçeli baykuşun günde 4-5 tane fare yediğini dile getirerek, tarla sahibinin zehirleme ile bir sezonda öldürebileceği kadar fareyi peçeli baykuşun bir gecede topladığını bildirdi.

Sarıca, Çiftçilerin fareyle mücadelede zehir kullanmak yerine yaban hayatını koruyarak çözüme ulaşabileceklerini aktardı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.