Rekorları Sıradanlaştıran Adam

Rekorları Sıradanlaştıran Adam

18 Kasım 2017 tarihinde yaşamını yitiren Şampiyon haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nu rahmet ve minnetle anıyoruz.

A+A-

İlk dünya rekorunu henüz 15 yaşındayken kıran, "Cep Herkülü" lakaplı efsane sporcumuz "Bir Türk Dünyaya Bedeldir" sözünü tüm dünyaya bir defa ilan eden Dünya Halter Tarihinin ölümsüz kahramanı Naim Süleymanoğlu'nu rahmet ve minnetle anıyoruz.

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967’de Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinde doğdu.

Rekor Üstüne Rekor

Daha 9 yaşında haltere başlamış olan Naim Süleymanoğlu, 1982’de Brezilya'da yapılan Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda 2 altın madalya alıp şampiyon oldu. 16 yaşında yine rekor kırıp şampiyon olan Süleymanoğlu, böylece dünya tarihinin en genç dünya rekortmeni unvanını aldı.

Kariyeri süresince toplamda 46 kere dünya rekoru kırmış olan Naim Süleymanoğlu, 3 Olimpiyat Şampiyonluğu, 7 Dünya Şampiyonluğu, 6 Avrupa Şampiyonluğu kazanmıştır.

İltica Etti

Önceleri Bulgaristan için yarışan sporcu, 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın Sovyetleri boykot etmesinden ötürü katılamadı. Bu dönemde Bulgar hükümetinin Türk sporcuları yasaklaması gibi problemlerden kurtulmak ve Türkiye adına yarışmak isteyen Süleymanoğlu, 1986’da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınıp Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye ilticasında ve getirilmesinde bizzat Turgut Özal aracı oldu.

1988’de Seul Olimpiyatları'nda 6 dünya 9 Olimpiyat rekoru kırıp efsaneleşmiş olan Süleymanoğlu, aynı sene Time dergisinin kapağında yerini aldı. Aynı zamanda Türkiye'ye Olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandırmış olan sporcudur.

1992’de Uluslararası Halter Basın Komisyonunca “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçilen Naim Süleymanoğlu,  18 Kasım 2017’de hayata gözlerini yumdu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.